Doei lange broeken en panty’s, hallo rokjes en blote benen! Tijd om te smeren, te scrubben en je keukenkastje te plunderen. Zo maak je je huid lenteklaar op een gezonde en natuurlijke manier.
Smeren, óók als de zon niet schijnt
“Het is belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken, ongeacht het seizoen”, vertelt Firdaus Ibrahim, dermatoloog van het Maastricht UMC+. “Zelfs in de koude wintermaanden is de zon aanwezig en er is dus kans om te verbranden. Zonnebrandcrème helpt je beschermen tegen voorstadia van huidkankers, maar helpt ook rimpelvorming tegen te gaan. Smeer met een zonnebrandcrème met SPF 30 en protectie tegen uva-1 en uva-2. Breng het om de twee uur aan als je voor een langere tijd buiten bent.”
Borstelen maar!
Heb jij ooit je huid geborsteld? Dry brushing heeft veel voordelen: het stimuleert de bloedsomloop, verwijdert dode huidcellen en reinigt de huid. Nadat je je gezicht schoon hebt gemaakt of je lichaam hebt afgedroogd, maak je met een borstel cirkelende bewegingen. Je gebruikt hiervoor een borstel van natuurlijk materiaal met stugge plantaardige of dierlijke haren. Gebruik een kleine borstel voor je gezicht en een grotere voor je lichaam.
Het effect van yoga op je huid
Yoga maakt je niet alleen leniger en fitter, maar heeft ook effect op je huid. Anne Helwegen, yogadocent en ademtherapeut: “Een stralende huid heeft alles te maken met hoe je letterlijk in je vel zit, hoe je je voelt. Als je blij en gelukkig bent, straal je dat uit, ook via je je huid. Yoga kan helpen om meer balans en rust in je leven te vinden. Daarnaast draagt yoga ook bij tot een betere doorbloeding en heeft het een positief effect op je stoelgang. Eventueel opgebouwde gifstoffen verlaten je lichaam, waardoor je huid ook weer gaat stralen. Omgekeerde houdingen stimuleren de bloeddoorstroming naar het hele lichaam en ook naar je gezicht. Denk hierbij aan de hoofdstand, de kaars, maar ook buigingen voorover zoals de tanghouding. Ook het rekken van de spieren bevordert natuurlijk de bloeddoorstroming. Bij yoga rek en strek je in de lengterichting, voor- en achterover, zijwaarts en maak je allerlei torsies. Dit zijn gedraaide houdingen waardoor de afvoer van afvalstoffen in je lichaam wordt gestimuleerd.”
Afzien onder de douche – met effect!
Een minuut (of langer!) koud afdouchen is het afzien waard. IJskoud douchen zet de stofwisseling flink aan, waardoor je extra calorieën verbrandt. Door de kou wordt je hartslag hoger, ga je dieper ademhalen en krijg je een dosis energie. Ook belangrijk: door de kou pompt je hart meer bloed naar je organen, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Voor koukleumen is het ook een uitkomst. Regelmatig onder een koude douche staan geeft je lichaam een onzichtbare warme trui.
6 beautygeheimen uit je keukenkastje
- Fijn zeezout: zuivert de poriën, verwijdert dode huidcellen en brengt de vochthuishouding van de huid in balans. Maak je huid nat, pak een beetje zeezout en scrub de huid met zacht kloppende bewegingen. Laat het een paar minuten intrekken of spoel het direct af.
- Appelazijn: herstelt de pH-waarde van de huid, stimuleert de doorbloeding en doodt schimmels, bacteriën en virussen. Appelazijn mag je niet onverdund gebruiken, want het is sterk spul. Meng één deel appelazijn met vier delen water en dep je gezicht met een watje met dit mengsel. Je hoeft het niet af te spoelen.
- Kokosolie: een goede moisturizer voor je lichaam en gezicht. Het smeert goed uit en trekt snel in. Smeer jezelf direct na het afdrogen in met één à twee eetlepels kokosolie, want dan staan je poriën open. Test wel eerst of je huid er goed op reageert.
- Havermout en amandelmeel: milde scrubs die de huid zacht maken. Ze werken kalmerend en herstellend. Gooi een kopje havermout in bad en scrub jezelf van top tot teen.
- Honing: werkt bacteriedodend en ontstekingsremmend, daarnaast kalmeert het de huid en werkt het als moisturizer. Breng een laagje honing op je gezicht aan als masker en spoel het af met water.
- Grove suiker: een geweldige lichaamsscrub. Suiker is goedkoop en maakt de huid egaal en fris. Je kunt je gezichtshuid ook met suiker scrubben, maar wees dan wel voorzichtiger.
Voeding voor je huid
Zet dit op het menu voor een gezonde en mooie huid:
- Walnoten, vette vis (omega-3-vetzuren)
- Koolzaadolie, teunisbloemolie, haver (omega-6-vetzuren)
- Citrusfruit, koolsoorten, kiwi’s, spruitjes en bessen (vitamine C)
- Wortels, eieren, volle melkproducten (vitamine A)
- Volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden (vitamine B)
Beautyproducten die je bijna kunt eten
Van shampoo tot deodorant, bijna overal zit parfum in. Ibrahim: “Naast dat parfum je lekker laat ruiken, kan het ook minder gunstige reacties op de huid geven. Denk aan irritatie of eczeem.” Gelukkig maak je de meeste beautyproducten zo met de ingrediënten uit je keukenkastje, met of zonder parfum.
Conditioner
Je hebt nodig:
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 ei
- 125 ml bier
Doe alle ingrediënten in een kom en roer goed. Je kunt deze conditioner op twee manieren gebruiken: verdeel het mengsel over je haar en hoofdhuid, bind een handdoek om je haar en laat het zo’n dertig minuten intrekken voordat je het onder de douche afspoelt. Of verdeel het mengsel over je haar en hoofdhuid en spoel het meteen uit. Gebruik niet te heet water, anders heb je straks roerei in je haar.
Deodorant
Je hebt nodig:
- 3 eetlepels kokosolie
- 2 eetlepels zuiveringszout (baking soda)
- 2 eetlepels maizena
- 8-10 druppels van je favoriete etherische olie (lavendel, tea-tree, cederhout, citroengras etc.)
Smelt de kokosolie in een klein pannetje op laag vuur en voeg het zuiveringszout en de maizena toe. Roer goed. Roer vervolgens de etherische olie erdoor, een paar druppels per keer, totdat de geur van het mengsel je bevalt. Doe het in een potje met deksel en laat het 15 minuten stollen in de koelkast. Breng met je vingers aan onder je oksel. Je zelfgemaakte deo blijft een paar maanden goed. Roer het een keer door als de emulsie na verloop van tijd gaat scheiden.
Chocolademasker
Je hebt nodig:
- 4 theelepels cacaopoeder
- een halve theelepel fijn zeezout
- 2 theelepels olijfolie
Meng de cacaopoeder met het zeezout in een kom en roer de olijfolie erdoor zodat een gladde pasta ontstaat. Breng het aan met je vingers. Je mag het zo lang laten zitten als je wilt, maar houd er rekening mee dat zeezout na verloop van tijd kan gaan prikken. Kijk dus uit als je een gevoelige huid hebt. Spoel zorgvuldig af.
bron: Detox je huid – Adina Grigore
Olie op maat
“In de ayurveda heb je drie types: het vuurtype, het aardetype en het luchttype”, legt Hanne van Jaarsveld, natuurgeneeskundig therapeut, uit. “Ieder type heeft een andere huid en baat bij een andere olie. Smeer dat op je huid wat je ook kunt eten.”
Luchttype (Vata): heeft een ruwe, droge en dunne huid. Voor dit type is een verwarmende en stevige olie het best, zoals sesamolie. Deze olie maak je van tevoren warm.
Vuurtype (Pitta): heeft een warmere, vettige huid met meer pukkels en pigmentatie. Voor dit type is een verkoelende olie geschikt, zoals kokos- en saffloerolie.
Aardetype (Kapha): heeft een dikke, koele huid. Voor dit type is amandelolie geschikt.
Benieuwd welk type je bent? Laat het testen door een ayurvedische arts of therapeut.
Tip: “Smeer voor een gezonde huid je lichaam voor het douchen in met de olie die voor jouw type geschikt is. Douche zonder zeep, dan blijft er een heel dun laagje op je huid liggen. Dit laagje voedt en beschermt de huid tegen bacteriën, virussen en schimmels.”
Alternatieve manieren om je haar te wassen
Je hoofdhuid is een gevoelig stukje huid. Heb je last van schilfers, jeuk of andere irritaties? Neem dan eens de ingrediëntenlijst onder de loep. Fabrikanten voegen SLS (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, sodium acetyl sulfate) toe om shampoo te laten schuimen. Daarnaast zitten er vaak parabenen in shampoo als conserveringsmiddel, dit herken je aan ‘-parabeen’ in de naam. Dit zijn allemaal stoffen die de hoofdhuid uitdrogen en allergische reacties kunnen veroorzaken. Beter om te vermijden dus! Of probeer één van deze alternatieve manieren om je haar te wassen:
- No-poo: je wast je haar alleen met water. Borstel je haar grondig voor je het wast en spoel na met koud water. Je hoofdhuid heeft wel tijd nodig om hieraan te wennen, maar voorstanders zeggen dat dit een kwestie van tijd is; na een afkickperiode wordt je haar niet meer vet en is wassen met water voldoende.
- Zuiveringszout: doe een eetlepel zuiveringszout (baking soda) in een kop water en roer tot het is opgelost. Maak je haar nat en verdeel het over je hoofdhuid. Masseer en laat het intrekken. Spoel het goed uit en gebruik eventueel verdunde appelazijn als conditioner. Je hoeft dit niet uit te spoelen.
- Klei: koop klei in brokken of als poeder in een natuurwinkel. Meng het met water, masseer je hoofdhuid met het mengsel en spoel het met lauw water uit.
Meer weten:
ademlink.nl
ayurveda-pure.nl
Deskundigen:
- Firdaus Ibrahim is dermatoloog bij het Maastricht UMC+.
- Anne Helwegen is yogadocent en ademtherapeut in Doorn.
- Hanne van Jaarsveld is natuurgeneeskundig therapeut, gespecialiseerd in ayurveda en voeding.