Zelfgeteelde groente is lekker. En gegarandeerd onbespoten. Begin daarom een moestuin. Geen groene vingers? Geen punt: gezondNU helpt u met een van maand-tot-maand-stappenplan. Deze maand deel 1: het moestuin-rijp maken van uw tuin.
Geen groene vingers? Dat bestaat niet, zegt Jac Nijskens, fanatiek moestuinier en eigenaar van de Historische Groentenhof in het Limburgse Beesel. “Als je auto niet meer rijdt vanwege een lege tank kom je ook niet weg met het excuus dat je niet technisch bent. Iedereen weet dat er brandstof in moet. En zo is het ook met een tuin.” Het begint met aandacht, oog hebben voor de grond en de planten die daarop leven. En vervolgens: gewoon doen. “Als de blaadjes slap gaan hangen, geef je water.”
Daaruit volgt meteen een belangrijke tip: zorg voor een tuinslang in de buurt van de moestuin, zodat je de boel gemakkelijk kunt bewateren. “Als je telkens twintig meter met een emmertje moet sjouwen, is de lol er snel af”, weet Nijskens.
Tuin of balkon
Eigen eten verbouwen begint natuurlijk met het hebben van een geschikte ruimte. Een zonnige plek in de tuin is ideaal, want zon en water doen plantjes groeien. “De zon zorgt er bovendien voor dat de plantjes na een regenbui snel weer opdrogen, waardoor schimmels geen kans krijgen.”
Voor een beginnende moestuinier is vijf tot tien vierkante meter ruim voldoende. Kies zo’n ruimte in uw tuin, haal bestaande beplanting, gras of tegels weg, en spit de grond helemaal om. Ideaal is het als de tuin na het spitten nog een keer goed bevriest, weet Nijskens. “Dat maakt de grond lekker kruimig.” Spitten kunt u bij kleigrond trouwens het beste voor de winter doen. Bij andere grond kan het voor en na de winter.
Laat na het spitten de tuin twee weken met rust.
Verstrooi daarna vier 50 literzakken compost over en in de grond. “Die voeding maakt de grond luchtig.” Hark daarna de grond fijn met een hark, zodat de grond en de compost goed kunnen mengen. Als u dit allemaal gedaan heeft, is uw tuin ‘zaaiklaar’.
Met een tuin van tien vierkante meter bent u al gauw een paar uur per week zoet. Als u de ruimte niet heeft (of er minder tijd aan wilt besteden), kunt u ook volstaan met 1 of 2 vierkante meter om groente te telen. Dan heeft u een micro-moestuin.
Zelfs met een klein balkon of een volledig betegelde tuin kunt u groente verbouwen. U neemt een pot (met een gat in de bodem, zodat het water er uit kan), vult deze met normale potgrond en u bent klaar om te zaaien. “Het is net als zorgen voor een kamerplant”, zegt Nijskens.
Veel plezier. Vergeet u niet tuinlaarzen en -handschoenen aan te trekken?
Moestuin-stappenplan
- Bestel ‘vergeten’ zaden via de Historische Groentenhof www.vergeteneten.nl. Voor verdere vragen 077 – 476 2916 of info@vergeteneten.nl
- Voor kassen, tuinkassen, kweekkas, broeikassen en hobbykassen: www.acd-kassen.nl
- Meer over makkelijke moestuinen: www.makkelijkemoestuin.nl