De Nederlandse man is te dik. Tenminste, 55 procent van hen. Arts en auteur Ivan Wolffers en kok Mathijs Vrieze brachten elk een boek uit over afvallen met als uitgangspunt: gezond leven.
Ivan Wolffers
“Mannen kunnen veel van vrouwen leren: hoe niet moet”
Sinds Ivan Wolffers, schrijver van ‘Het gezonde afvalboek’, kanker heeft, is hij gegrepen door een persoonlijke zoektocht naar gezondheid. Een van zijn conclusies is dat het juiste gewicht een basisvoorwaarde is om je op alle fronten goed te voelen.
“Een ongezonde leefstijl vormt een bedreiging voor de mensen. Wie anno 2009 wil overleven, moet goed geïnformeerd zijn over voeding en beweging. Dat valt niet mee. Onze maatschappij is complex geworden. We telen allang zelf geen groente meer, maar hebben de regie over eten overgedragen aan de industrie. Het gevolg is dat natuurlijke kennis over gezond leven deels verloren is gegaan. We wonen bovendien in luilekkerland, waar veel mensen zich achteloos en grenzeloos lijken vol te proppen. Ongezond dreigt de norm te worden.”
De inhaalslag
“Praatjesmakers zoals Sonja Bakker, Montignac of Atkins krijgen door het kennisgebrek van anderen alle ruimte onzin te verkondigen. Want het werkt niet: diëten. De wetenschappelijk bewijzen daarvoor zijn al vele malen geleverd. Onlangs werd dankzij Universiteit Wageningen weer duidelijk dat lijnen weinig zin heeft. Daarbij is het jojo-effect nog niet eens meegenomen. Het legt je metabolisme plat waardoor je uiteindelijk dikker wordt. En dan te bedenken dat de Nederlandse vrouw gemiddeld tien jaar van haar leven doorbrengt met lijnen!”
“Afvallen is traditiegetrouw een vrouwending. Een dikke vrouw verliest haar ‘marktwaarde’, aangezien slank het schoonheidsideaal is. Haar eigenwaarde zit dus deels in haar lijn. Reden om er veel voor over te hebben slank te worden of te blijven.”
“Voor mannen is uiterlijk vertoon nooit een issue geweest. Maar ook het moderne mannenlijf moet aan schoonheidsidealen voldoen. Dus ja, mannen zijn met een inhaalslag bezig. Ook op afvalgebied. Dat is nodig, aangezien meer mannen dan vrouwen met overgewicht kampen (55 tegenover 50 procent). Ze hebben bovendien vaker ongezond buikvet en zijn in tegenstelling tot vrouwen minder goed beschermd tegen hart- en vaataandoeningen, vanwege het gemis aan oestrogeen. Wie op z’n vijftigste geen hartinfarct wil hebben, moet wat aan die kilo’s doen.”
“Gezond leven is een keuze. En als je daarvoor kiest – wat niet hoeft – moet je ervoor gaan. Hoe meer je weet over gezond leven, hoe meer je leert dat er achter elke boom een nieuw spook schuilt. Vis eten is gezond, maar er zitten zware metalen in. Mandarijnen barsten van de bestrijdingsmiddelen. Zijn die maren een reden om niet gezond te leven? Nee. Dat bos moet je door en problemen zijn er om opgelost te worden.”
200 miljard
“Overgewicht is geen individueel probleem maar big business. De Verenigde Staten is op jaarbasis 200 miljard dollar kwijt aan de zorg voor mensen met diabetes, een ziekte die vaak voortkomt uit een verkeerd leefpatroon. Astronomische bedragen. Vandaar dat leefstijldoelstellingen in functioneringsgesprekken worden meegenomen. Voor dat soort sociaal maatschappelijke druk zijn mannen gevoelig. Het gaat vervolgens om keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. Dat gaat verder dan het buikje. Een fitte dikkerd zal doorgaans gezonder zijn dan een slanke man zonder conditie.”
“Wat mannen van vrouwen kunnen leren met betrekking tot afvallen? Nou, vooral hoe het niet moet. Niet lijnen. Maar gezond leven met respect voor lichaam en geest. Durf jezelf ook een spiegel voor te houden. Bijvoorbeeld: ‘waarom beloon ik mezelf altijd met wat lekkers?’ Daarnaast is gezond eten vrij simpel. Veel groente. Veel fruit. Veel volkoren. En pas op met de porties die je opschept. Uiteraard moet je ook bewegen. Niet per se in de sportschool, maar bewegen als iets vanzelfsprekends inbouwen in je leven. Juist voor mannen is dat van belang. Zij bouwen makkelijk spieren op, die verbranden energie en op die manier wordt op gewicht blijven eenvoudiger.”
Als een nieuwe auto
“Vrouwen moeten niet zeuren over het buikje van haar man. Dat werkt averechts. Stand by your man, zou ik zeggen. Een gezonde leefstijl moet gedragen worden door het hele gezin. Ik vind het te gek voor woorden dat er tussen partners uitgebreid overlegd wordt over de aanschaf van een auto, maar dat leefstijl amper ter sprake komt.”
Kok Mathijs Vrieze
“Flink, keihard zondigen”
(en daarna naar de sportschool)
Zijn strijd tegen kilo’s leverde kok Mathijs Vrieze zo veel inspiratie op dat zijn eerste (kookboek) daarover niet kon uitblijven. Ook boek nummer twee – vers van de pers – heeft gezond en lekker eten als uitgangspunt. Dat je daardoor ook kunt afvallen, lijkt mooi meegenomen.
“Laatst spraak ik een dame van over de tachtig. ‘Mathijs, zei ze, wat je ook zegt; ik blijf in roomboter bakken en ik haal elke week een gevulde koek.’ Geweldig. Moet ze vooral blijven doen! Wat mensen vergeten, is dat het bij gezond niet gaat om die ene gevulde koek. Zeker niet als je zo’n koek bij de echte bakker koopt, dan zit er veel minder rotzooi in. Nee, het zijn de vier pakken koek die er elke week moeiteloos doorheen gaan. Nederland gaat los in de supermarkt. We kopen te veel. Voor zeventig procent gaan elke week dezelfde boodschappen in het karretje. Gezond is gevarieerd eten. Creatief zijn met voeding. Niet afzien. Niet op een houtje bijten. Gezond eten is genieten. Dus niet alleen eierkoeken naar binnen werken omdat dit beter zou zijn voor de lijn, maar ook een enkele keer flink, keihard zondigen, wetende dat je de volgende dag harder moet werken in de sportschool.”
Elk jaar een broekmaat groter
“Ik was als kind al stevig, dan liet mijn moeder me voor het slapengaan rondjes rennen om ons huis om in vorm te blijven. Echt erg werd het toen ik op mezelf ging wonen en at wat ik lekker vond. Elk jaar was het een broekmaat groter. Op de dag dat ik 24 werd, ben ik op de weegschaal gaan staan; ik schrok zo dat ik meteen een afspraak heb gemaakt met de huisarts.”
“Het moest anders. Van de diëtist heb ik geleerd dat ik met simpele tips een eind kon komen. Kiezen voor goede producten bijvoorbeeld bakken in olijfolie in plaats van boter. Maar ook letten op hoeveelheden. Geen twee plakken ham op mijn boterham zoals ik altijd deed, maar slechts eentje. Ik baalde van die adviezen, want ik hoopte op weekmenu’s. Ik ben kok. Ik wil recepten. Dan wordt het werkbaar. Ze weigerde. Ik moest mijn eigen gezonde leefstijl ontwikkelen. Achteraf ben ik haar dankbaar. Ik werd uitgedaagd gerechten en menu’s te bedenken, die werden later de basis voor mijn eerste kookboek.”
“Het laatste wat de diëtist me meegaf, was dat ik altijd de keuze heb om voor gezond te gaan. Elke dag. Opnieuw. Een geruststellende gedachte. Bij mij moest er echt een knop om. Eerst hunkerde ik naar friet en shoarma en gaf daar ook aan toe. Naderhand voelde ik me hartstikke rot, want je voelt; mijn lichaam is niet gemaakt voor deze troep. Tegelijkertijd moet je over genoeg innerlijke kracht beschikken om voor gezond te gaan.”
Crashen is geen manier
“Crashen is nooit mijn ding geweest. Ik hoor wel eens mensen die in een maand tijd vijf kilo zijn kwijt geraakt. Wat doe jezelf dan aan, denk ik. Je hele systeem wordt ontregeld. Je raakt verstopt en al en een jaar later zitten die kilo’s er weer aan. Ook allerlei ingewikkelde constructies van scheiden van koolhydraten vind ik onzin. Je moet gewoon goed voor jezelf zorgen. Klaar. Dus genoeg eten met minder calorieën, minder vet, minder suiker, minder zout. Toen de gezonde knop om was, ben ik dertig kilo kwijtgeraakt. Dan bloei je op, hoor! Ik voel me fit en kijk met plezier in de spiegel. Een wereld van verschil. En het mooiste is dat die kilo’s er nog altijd af zijn.”
“Ja, ik heb inderdaad veel recepten geschreven voor Sonja Bakker. Dat vond ik geweldig, maar ik wilde graag gerechten ontwikkelen vanuit mijn eigen gezonde visie. Ik heb tussen neus en lippen door een balletje opgegooid en dat balletje is gaan rollen. Toen mijn eerste boek in druk ging, ben ik om twee uur ‘s nachts naar de drukkerij gegaan om te zien hoe mijn boek van de pers rolde. Mijn boek! Binnen een half jaar waren er 50.000 exemplaren verkocht. Sindsdien komen mensen op straat naar me toe: ‘Mathijs, ik ben zo blij met je boek, ik ben al tien kilo afgevallen.’ Wat een prestatie! En d ie blij gezichten erbij. Dan kan mijn dag niet meer stuk.”
Vrieze: Geen focus
“Focus niet alleen op voeding of beweging. Of op alleen maar meer groente eten. Het gaat om de totale aanpak van gezond leven.”
Het Dovemansorendieet
Dat je aversie tegen diëten kunt omtoveren tot een literair pleidooi voor gezonde voeding zonder je gevoel voor humor te verliezen, bewijst Maarten ’t Hart in zijn boek ‘Het Dovemansorendieet’. Een moetje om te lezen voor iedereen die wil weten hoe je bijvoorbeeld aan het ultieme gezonde brood komt (‘snijbinderstest’). Nieuwsgierig geworden waarom ’t Hart zelf zo slank blijft? Dit zijn vuistregels:
- Overal mag ik in bijten, mits ik daarvan flink ga schijten
- Eet met mate koolhydraten
- Niets pleit voor veel bewegen
- Mijd suiker en zoetjes, laat staan alle toetjes
Alcohol rijmt op bol.
Wie wil een slanke man?
Hebt u of bent u een man die zou moeten afvallen? Mail zijn naam (en de reden waarom hij moet afvallen) naar gebke@gezondnu.nl En maak kans op een boek van Ivan Wolffers, Maarten ’t Hart of Mathijs Vrieze.