Zijn kinderen zaten – vanwege allergieën – regelmatig zonder lucht. Toch gebruikte KNO-arts dr. André de Zutter geen puffers. Wel versterkte hij hun immuunsysteem, waarvoor hij zich verdiepte in diverse geneeswijzen. Hij schreef een boek over zijn aanpak: De astmamythe. Een interview met een bijzondere Vlaming.
Nog altijd houdt André de Zutter vier dagen per week praktijk in Antwerpen, terwijl hij toch bijna tachtig is. Maar er is nog zo veel werk te verzetten. Bovendien heeft zich nog geen opvolger aangediend. “Ik ben daar al jaren naar op zoek”, vertelt De Zutter. “Niet dat ik het beu ben, want voor mij is het een passie. Maar ik zou het wel willen overdragen aan iemand die het waard is. Gratis. Maar omdat ik zo veel verschillende facetten van het menszijn bekijk en zo veel therapieën kan inzetten, vinden ze het allemaal te zwaar. Ze komen wel langs, hoor. Maar als ze horen wat ik allemaal doe, worden ze al moe.”
Zijn visitekaartje is inderdaad een opsomming van hoedanigheden. Behalve KNO-arts is De Zutter allergoloog, homeopaat-acupuncturist, neuraaltherapeut, ozontherapeut, mesotherapeut, orthomoleculair therapeut, enzymtherapeut, oligotherapeut en hypnotherapeut.
Snakken naar adem
En dan te bedenken dat het allemaal begon met vijf allergische kinderen. Samen met zijn vrouw Gil nam hij het besluit hun alleen een begeleidende behandeling te geven, met de bedoeling hun immuunsysteem te versterken. Zijn dochter Helen snakte op sommige momenten zo naar adem dat hij begon te twijfelen aan zijn aanpak. Toch voelde hij intuïtief dat hij de juiste weg had gekozen en zette door. Sindsdien heeft André de Zutter duizenden astmapatiënten geholpen; ze hebben geen astmatische aanvallen meer en gebruiken ook geen puffers of aerosolapparaten.Vorig jaar vond hij de tijd om het allemaal op te schrijven in een boek met de titel ‘De astmamythe’. Op die manier hoopt de Antwerpse arts nog veel meer mensen te kunnen helpen.
Waarom zouden mensen met astma uw boek lezen?
De Zutter: “Iemand die astma heeft, gaat meestal naar de huisarts of een medisch specialist in het reguliere circuit. Wat doen die? Die schrijven aerosols en puffers voor. Terwijl er ook een andere mogelijkheid is. Je kunt die puffers en aerosols omzeilen én astma genezen. Maar niet door medicatie. Wel door bijvoorbeeld andere voeding, voedingssupplementen, ontspanning, ademhalingsoefeningen, homeopathische middelen, enzovoort. Wie dit boek leest, kan vervolgens kiezen. Ofwel: ze gaan gewoon voort met hun puffers. Of ze gaan een andere weg bewandelen en hun weerstand versterken, zodat hun belastbaarheid toeneemt.”
Wat zijn uw grootste bezwaren tegen aerosolen en puffers?
“Dat men al puffend meer en meer in ademnood komt, en met de puffers in de hand doodgaat. Ik heb een voorval gezien van een jonge vrouw. Ze was kortademig en pufte en pufte. Ze is ter plekke doodgegaan. Ik was geschokt. Toen heb ik besloten: nú ga ik dat boek schrijven, want er mag niemand meer sterven aan astma. Iedereen die astmatisch is en De astmamythe in handen krijgt, zal het kopen. Eén op de vier kinderen is tegenwoordig astmatisch. Ouders zijn allemaal geïnteresseerd in een andere manier van behandelen. Zo simpel is het.”
Stel: uw boek overtuigt me. Waar kan ik heen? Er is maar één André de Zutter. En die zit helemaal in Antwerpen.
“In het boek staat wat mensen zelf kunnen doen. Daarnaast kunnen ze een alternatieve arts of therapeut raadplegen en zich laten begeleiden. Ga eens praten. Zo’n behandelaar kan vertellen hoe het anders kan. Iemand die een meer holistische benadering heeft en de mens als een totaliteit beschouwt en niet als een lichaam met een klacht kan u helpen. Veel behandelaars hebben al geïnformeerd naar mijn boek en gevraagd om nadere uitleg. Ze kunnen mij altijd raadplegen. Zelf werk ik met patiënten uit de hele wereld. Ze bellen mij en dan geef ik advies.”
Moet u niet direct een bijscholingscursus geven over dit boek?
“Vroeger wilde ik cursussen geven over astma, maar het is er toen niet van gekomen. We zijn nu bezig met de opzet van workshops. Toch heb ik al verschillende collega’s opgeleid, vooral in de regio Antwerpen. Ik werk steeds meer samen. Hun moeilijke gevallen sturen ze nog altijd door naar mij, maar vervolgens kunnen ze de behandeling zelf voortzetten. Dit zijn niet alleen alternatieve, maar ook reguliere artsen en zelfs reguliere professoren. Het begint een olievlek te worden. Collega’s – ook uit Nederland – mogen mijn werkwijze komen bekijken.”
Versterking van de weerstand is één poot van uw aanpak. Maar daarnaast stelt u de patiënt verantwoordelijk voor zijn gezondheid.
“Het is aan de patiënt om de verantwoordelijkheid te nemen en te willen genezen. Er is geen enkele dokter die ooit een patiënt genezen heeft. Wij genezen niet. We geven wel de instrumenten mee aan de mensen, opdat ze zichzelf kunnen helpen. Ik kan ademhalings- en ontspanningstechnieken geven. Maar als de mensen er niks mee doen, blijven ze ziek. Ik kan niet voor hen ademen, eten en ontspannen. Dat moeten ze zelf doen.”
Mensen met astma hechten volgens u soms aan de levensgevaarlijkheid van hun ziekte. Dat garandeert aandacht en liefde. Lopen er niet veel patiënten weg?
“Sommige mensen ervaren ziektewinst. Er zijn verschillende mensen weggebleven, ja. Natuurlijk is het confronterend om naar jezelf te kijken. Maar kijk eens hoeveel cursussen er vandaag de dag zijn om jezelf te leren kennen. Mensen volgen ze omdat ze keuzes willen hebben in hun relaties, in het stellen van grenzen op hun werk. Er is een groeiende behoefte om bepaalde gedragspatronen te leren herkennen en die ook te veranderen. Mijn boek biedt een keuze op hun gezondheidspad. Dat is de kern van de zaak. Op alle gebieden worden cursussen aangeboden over zelfkennis, behalve op het gebied van geneeskunde en gezondheid. Op dat gebied zijn patiënten afhankelijk en slachtoffer van hun lichaam en de symptomen, slachtoffer van de mensen die hen behandelen. Alsof je op dat gebied geen keuze zou hebben.”
Dit boek is dus niet bedoeld voor mensen met astma, maar voor mensen die toe zijn aan de visie van André de Zutter?
“Een astmacrisis is een noodroep, zoals elke ziekte: help mij! Elk symptoom wil jou iets vertellen. Ik behandel echter geen symptomen, maar de mens in zijn geheel. Ik heb hier nog nooit een long of een neus zien binnenkomen. Wel een mens met long- of neusproblemen. Dan behoor ik voldoende empathisch te zijn om die mensen aan te voelen. Mensen met astma zijn zeer gevoelig. Onder de hypersensitieve ofwel hooggevoelige mensen vind je veel astmapatiënten. Astma op lichaamsniveau is een antigeenantistoffenreactie. Je kunt daarvoor antihistaminica geven, maar dat is geen oplossing op lange termijn. We zijn immers méér dan ons fysieke lichaam: we zijn ook psyche, sociaal-emotioneel, spiritueel. In al die aspecten zijn mensen met astma heel gevoelig. Ze voelen bijvoorbeeld spanningen in het gezin feilloos aan. Je dient ze op die verschillende niveaus te behandelen. Daarom stuur ik hen soms ook door naar mijn vrouw of mijn dochter, die vooral op psychisch niveau werken, of bijvoorbeeld naar een osteopaat. De cruciale vraag is: wat maakt dat ik een astmacrisis krijg? Als mensen dat inzicht hebben, genezen ze.”
Ik krijg niet het gevoel dat ik dit boek aan mijn huisarts kan geven.
“Aan sommige wel en aan andere niet. Een deel gooit het in de hoek en zegt: ‘Als ge nog een keer met dat boek aankomt, dan stamp ik u buiten.’ Dat is echt gebeurd. Maar het tij is aan het keren. Ook artsen beginnen meer en meer te denken dat het toch ‘en-en’ is, in plaats van ‘of-of’. Alternatief is daarom ook een verkeerde term voor wat ik doe: het is complementair, aanvullend.”
Als het ‘complementair’ is, kan ik naast de ‘methode De Zutter’ gewoon mijn puffers blijven gebruiken. Toch?
“Mensen die al veertig jaar astma hebben, kan ik niet hun aerosols en puffers in een keer afnemen. Want dan gaan ze dood. Geleidelijk afbouwen is de boodschap. En als ze ziek worden door een virus of een bacterie is het advies: uitzieken. Geef uw lichaam en geest daarvoor de tijd. Een griepprik voor mensen met astma is daarom ook totaal verkeerd. De griepprik verhoogt uw immuniteit voor die bepaalde soort griep, maar de immuniteit voor de rest gaat naar beneden. Ook de dagelijkse weerswaarschuwingen voor mensen met hooikoorts zouden ze moeten verbieden, vind ik. Iedereen die een beetje pollenallergie heeft en hoort dat het weer voor hooikoortspatiënten ongunstig is, denkt: oei! Het maakt mensen angstig. En dat alleen al kan op zich een astmacrisis of hooikoortsaanval helpen uitlokken.”
Boekje:
Hoe je met astma kunt leven zonder puffers, laat André de Zutter zien in het boek ‘De astmamythe’
ISBN 978 90 022 39 915 (€18,95)
Andre de Zutter
André de Zutter is KNO-arts en allergoloog in Antwerpen. In zijn 40-jarige loopbaan als arts ging hij steeds meer complementaire geneeswijze gebruiken zoals fytotherapie en gedragstherapieën als NLP. (dokterandredezutter.be)