gezondNU helpt u met een van maand-tot-maand-stappenplan. Deze maand deel 3. De tuin is klaar, de zaadjes zijn gekocht, of staan op kweek. Het is tijd om de tuin aan te leggen.
Maak een vlakverdeling in je tuin. Dit ontwerp maakt dat je tuin er straks netjes uitziet. Het is ook praktisch: in elk vlak of ‘bedje’ zet je een andere groente. Zet bordjes in de tuin, zodat je weet wat waar staat. Of maak een overzichtstekening die je in een plastic mapje bij je tuinspullen bewaart. De randen van de moestuin (en ook van de verschillende bedjes) baken je bijvoorbeeld af met Afrikaantjes of Goudsbloemen: insecten zijn zo dol op de kleur en geur van deze bloemen dat ze de groente helemaal vergeten. Vogels schrik je af met een vogelverschrikker. Ook een leuke tuindecoratie.
Wat moet erin?
Wat moet er in een beginnerstuin? Jac Nijskens (De Historische Groentenhof) adviseert het volgende:
- Eetbare bloemen
Deze koopt u kant-en-klaar. Bij het tuincentrum vindt u zakjes met mengsels van verschillende bloemen in blije kleuren, zoals rood, blauw en paars. U kunt ze direct in de tuin inzaaien.
- Bieslook, peterselie, en rucola
Lekkere kruiden waar weinig mee mis kan gaan. U kunt deze het beste voorkweken.
- Worteltjes en bietjes (van mei tot oktober)
Makkelijk! Nijskens: “En iedereen lust het en ze groeien van mei tot eind oktober. Je kunt ze rauw eten, in een gerecht verwerken of tot sap persen.” Zaai ze direct in de tuin. Let op: het kan wel drie, vier weken duren voordat de worteltjes boven komen.
- Snijbiet/warmoes (van mei tot oktober)
“Een bladgroente die kinderen ook lekker vinden en leuk kleurt in de tuin.” Het is er van mei tot eind oktober.
- Kool (van mei tot oktober)
Bijzonder is de Bloemendaalse gele kool, (rode) boerenkool. “Kweek het binnen op, zet het plantje buiten in de grond.” Voor de wintertuin is er dan straks ook wat te beleven, want de kolen komen wat later. De Bloemendaalse gele kool (licht en mals) kun je al begin september eten.
- Boontjes
Eenvoudig en lekker. “Kies prinsessenstamboontjes, géén stokbonen. Als het tuinieren bevalt, kunnen de stokbonen beter volgend jaar. De ouderwetse gele boterboontjes zijn ook top. Kies eventueel een draadloos ras. Vroeger werden dat de Luie-Wijvenbonen genoemd.”
Bonen binnen voorzaaien is het handigst (vanaf de laatste week van april tot begin juni). De stambonenplantjes worden zo hoog als een A4’tje. Van tien plantjes kan je een zomer lang met het gezin eten. Belangrijk: plant of zaai deze boontjes pas buiten na 15 mei. Dan is het IJsheiligen. Voor deze datum is de kans op nachtvorst veel groter dan daarna, weet Nijskens.
“Het is geen wet van meden en perzen. Ervaren tuinders nemen risico’s met plastic en stro, om als eerste zelfgeteelde boontjes te kunnen eten.” De lol die ze daarvan hebben, is voor ons beginners nog een brug te ver. “Dat het überhaupt lukt, is het belangrijkste.”
Moestuin-stappenplan
- Bestel ‘vergeten’ zaden via de Historische Groentenhof vergeteneten.nl. Voor verdere vragen 077 – 476 2916 of info@vergeteneten.nl
- Meer over makkelijke moestuinen: makkelijkemoestuin.nl