• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Menstruatieklachten

Mijn 15-jarige dochter menstrueert nu zo’n 2 jaar en het laatste jaar is ze er behoorlijk ziek van. Minstens een dag tijdens haar menstruatie kan ze niet naar school vanwege de hevige buikkrampen. Ook is ze erg misselijk en geeft ze over. Dat lucht weer een beetje op. Het is dan echt een ziek vogeltje en soms keert dat gevoel die week nog een paar keer terug. Ze gebruikt in die periode Aleve Feminax maar ik ben daar eigenlijk niet zo blij mee. Is er wellicht een andere aanpak mogelijk?
– Jolie

Metta Hofstra, huisarts:
Menstruatieklachten bij jonge meisjes komen veel voor. Ze verdwijnen soms als ze wat ouder worden, maar lang niet altijd. Als u zelf ook lang veel menstruatieklachten hebt (gehad), is de kans vrij groot dat uw dochter hetzelfde patroon heeft. Het is dus deels erfelijk bepaald. Hoe vervelend dat ook is, u kunt zeker proberen er wat aan te doen. Er zijn grofweg drie remedies te onderscheiden: ten eerste, de pijnstillende en ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) zoals Aleve (met de werkzame stof naproxen). Zaak is wel hiermee direct te starten zodra de menstruatie zich aankondigt en niet te wachten tot ze al erge buikkrampen heeft. Lukt het niet met Aleve, dan kan Ibuprofen een oplossing zijn, bijvoorbeeld drie- tot viermaal daags 400 mg gedurende de eerste 2-3 dagen. Als deze middelen falen, kan ze een homeopathisch middel proberen. Ook kan een homeopaat geraadpleegd worden om een ander, speciaal op uw dochter afgestemd, middel voor te schrijven. Als derde remedie kan zij gedurende een korte of lange tijd de anticonceptiepil gebruiken. Dit helpt in het algemeen fantastisch, maar het gebruik kent natuurlijk ook nadelen, met name de licht verhoogde kans op trombose. Mocht er trombose of een stollingsstoornis in uw familie voorkomen, dan mag zij het niet gebruiken. Het is niet altijd nodig jarenlang aan de pil te gaan; een gebruik van 3-6 maanden zorgt er vaak voor dat na het stoppen de menstruatiepijnen nog lange tijd minder hevig zijn dan voor het pilgebruik.

Vorige bericht Bakken en braden
Volgende bericht Heel moe

Menstruatieklachten

Een vrouw menstrueert ongeveer zeven jaar van haar leven. Dit betekent voor sommige vrouwen zeven jaar buikpijn, krampen, hoofdpijn en emotionele buien. De hoofdschuldigen zijn de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen voor alle delen van de vruchtbaarheidscyclus, van de rijping van de eiblaasjes tot de opbouw van het baarmoederslijmvlies. 

Tijdens de cyclus wisselt de aanmaak van hormonen continu. Dit hormonale geschommel verklaart een groot deel van de klachten. Zo worden tijdens de menstruatie meer prostaglandinen aangemaakt. Hierdoor kan de baarmoeder samentrekken en het baarmoederslijmvlies afstoten. Die samentrekkingen zijn noodzakelijk, maar zorgen wel voor krampen. Voor de menstruatie is er relatief meer oestrogeen dan progesteron in het lichaam. Deze verhoging van de oestrogeenspiegel leidt tot het vasthouden van vocht, wat pijnlijke borsten verklaart. Andere veelvoorkomende menstruatieklachten zijn misselijkheid (soms zelfs overgeven), lage-rugpijn, hoofdpijn, moeheid, slapeloosheid, diarree of verstopping.

Een warme kruik en een warm bad kunnen helpen tegen pijn. Tijdens de menstruatie hebben veel vrouwen ook een gevoelige buik. Bij verstopping wordt ook de dikke darm gevoelig. Dat kan overslaan naar de baarmoeder en de blaas, twee organen die dicht tegen de dikke darm aanliggen. Deze krampen en gevoeligheden in de onderbuik maken de menstruatie nog pijnlijker. Een goede stoelgang is daarom belangrijk. Zorg ook voor voldoende rust, ontspanning en beweging.

Veel vrouwen hebben niet alleen tijdens hun menstruatie last van pijn, maar ook de dagen ervoor. Dit wordt het Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd. De klachten verdwijnen meestal als de menstruatie start. Ook PMS wordt veroorzaakt door het veranderende hormonale evenwicht rond de menstruatie. De klachten zijn zowel lichamelijk (pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn en rugpijn) als psychisch (prikkelbaar, huilen, wisselende stemmingen en gespannen reageren). Ook gebrek aan concentratie, slaapstoornissen en minder energie komen voor.

Slimme oplossingen uit je keuken

  • Een bekend huismiddeltje is kamillethee of thee van citroenmelisse, marjolein, venkel of zilverschoon. Drink een week voor de menstruatie begint een tot twee kopjes per dag. 
  • Gebruik regelmatig plantaardige oliën, omdat dit omega-6-vetzuren bevat. Deze essentiële vetzuren zorgen voor de aanmaak van prostaglandinen: stoffen die een rol spelen bij een regelmatige menstruatie. Het lichaam kan niet gemakkelijk zelf GLA aanmaken en moet het via de voeding binnenkrijgen.
  • Eet vezels, deze zorgen ervoor dat oestrogeen het lichaam verlaat. Probeer dus veel granen, groente, peulvruchten en fruit te eten.
  • Let op cafeïne, dit kan menstruatieklachten verergeren. Drink kruidenthee of water. 
  • Eet producten met vitamine B6 (aardappelen, bananen), zink (schaaldieren) en magnesium (groene groente en peulvruchten). Dit is noodzakelijk bij de aanmaak van progesteron.  
Vorige bericht Misselijkheid
Volgende bericht Nierstenen

menstruatieklachten

Ouderwetse levertraan

Sinds ik dagelijks een dessertlepel van de ouderwetse levertraan neem, zijn mijn menstruatieklachten voor 75 procent verminderd. Vroeger moest ik elke maand ongeveer een bevalling doormaken.

Monique van Heugten

Vorige bericht hooikoorts
Volgende bericht menstruatiepijn

Bron

NaamgezondNU
Datummei 2015

Primaire Sidebar