Nieuw: een Hydroxydase waterkuur. Het is goed voor uw cholesterol, uw gewicht, uw spieren en uw stoelgang, belooft de website. Bovendien helpt het bij stress, bij een sinaasappelhuid en het ontgift uw lichaam. Onze nieuwsgierigheid is gewekt. Is dit water anders dan ‘gewoon’ mineraalwater? Ellen Winkel zocht het uit.
Wat me allereerst opvalt bij het Hydroxydase kuurwater is de prijs: een liter kost 8,63 euro. Dat is ruim veertig keer zo duur als een fles ‘gewoon’ mineraalwater. En voor dat bedrag tap ik zesduizend liter kraanwater. Hydroxydase moet dus wel iets bijzonders zijn. Wat is er zo speciaal aan dit water?
Esther Kruiper geeft namens de Nederlandse importeur uitleg: “Hydroxydase bevat hoge gehaltes aan mineralen dankzij het vulkanische gesteente waar het doorheen is gesijpeld. Het wordt sinds 1902 in de Franse Auvergne opgepompt van honderd meter diep. Uniek is dat het water bij het bottelen niet in contact komt met zuurstof. De glazen flesjes worden vacuüm afgevuld. Dat is belangrijk om de oorspronkelijke kwaliteit te behouden. Het water is heel puur en vitaal.”
Magnesium en natrium
De mineralengehaltes zijn inderdaad hoog in vergelijking met andere mineraalwaters (zie tabel): vijftig keer meer magnesium, vier keer meer calcium, veertig keer meer bicarbonaat, 180 keer meer kalium. Het is dan ook niet bedoeld om dagelijks en onbeperkt te drinken. Gelukkig maar, gezien de prijs. “Je gebruikt het als een kuur van vier weken om je lichaam te zuiveren,” vertelt Esther Kruiper. “Drie flesjes van 20 centiliter per dag bij de intensieve kuur en twee flesjes per dag bij de normale kuur. Daarna kun je dagelijks één flesje drinken om je fit te blijven voelen.”
De kuur zou bijdragen aan een lager cholesterolgehalte en een lager lichaamsgewicht, is gebleken uit een test gedurende drie weken onder twintig proefpersonen met een verstoorde vetstofwisseling. Afvalstoffen worden afgevoerd dankzij het hoge bicarbonaatgehalte. Bovendien zorgt de kuur voor aanvulling van magnesium. “Veel mensen krijgen dit mineraal niet genoeg binnen,” zegt Kruiper.
Niet alleen het bicarbonaat- en het magnesiumgehalte zijn in vergelijking met andere mineraalwaters hoog (zie tabel). Ook natrium springt eruit: 1842 mg per liter. Volgens de richtlijnen voor goede voeding moeten we ons beperken tot 2400 mg natrium per dag. Is dit water wel geschikt voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen? “Nee, voor hen is Hydroxydase inderdaad af te raden,” antwoordt de woordvoerster.
In Nederland is dit kuurwater nieuw, maar in Frankrijk en België zijn al veel natuurartsen die het hun patiënten aanbevelen, meent ze. Ik zou graag hun ervaringen willen horen, maar helaas kan ze mij niet met een arts in contact brengen. Dus vraag ik een in voeding gespecialiseerde Nederlandse arts om een reactie: Anna Kruyswijk. Zij combineert al meer dan vijfentwintig jaar reguliere geneeskunde met natuurgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde. Ze kent Hydroxydase nog niet en baseert haar oordeel dus op de schriftelijke informatie. Zou zij dit water aan haar patiënten aanbevelen?
Zuur en zout
“Volgens het verhaal van de leverancier is dit product fantastisch,” reageert ze, “maar als ik naar de samenstelling kijk, twijfel ik. Allereerst is het koolzuurhoudend. Daar heb ik grote bezwaren tegen, want er bestaat een mogelijk verband tussen koolzuurhoudende dranken en slokdarmkanker. De prik zorgt voor extra verzuring van de maag en dat is ongewenst. En het water is nogal zuur met een pH van 6,8.”
Daarnaast vindt Kruyswijk het water erg zout: “Er zit veel natrium en chloride in. Natriumchloride is keukenzout. We eten met zijn allen al veel te veel zout, dus met dit water moet je voorzichtig omgaan. Het bevat wel veel magnesium en calcium en dat kan een positief effect hebben op de bloeddruk en bij stress. ”
Bij het kuurwater Hydroxydase dringt zich een belangrijk dilemma op: het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte, maar juist mensen die op hun cholesterol moeten letten, kampen vaak met een hoge bloeddruk en moeten oppassen met zout. Dan scoren merken als Spa, Bar-le-duc en Sourcy met rond de 10 mg natrium per liter beter (zie kader). Kraanwater heeft een wisselende samenstelling, maar bevat maximaal 150 mg natrium en 150 mg chloride. Voor sporters zou water dat rijk is aan minerale zouten wel aan te bevelen zijn: het helpt tegen uitdroging.
Ook andere artsen en diëtisten zijn op hun hoede. Zo merkt Metta Hoftra (huisarts) op: “Er zit erg veel kalium in, van een te hoog kaliumgehalte in het bloed kun je hartritmestoornissen krijgen. Het lijkt me gevaarlijk water voor sommige mensen met bepaalde medicijnen.” Diëtist Henny de Lint is uitgesproken negatief: “Te natrium- en bicarbonaatrijk; een flesje opgelost zout.”
Vitaal water
Bij mineraalwater draait het echter niet enkel om de mineralen. Veel mensen drinken het omdat ze ervan overtuigd zijn dat puur, natuurlijk water gezonder is dan gezuiverd rivierwater, ook al is daar wat betreft de chemische samenstelling niets op aan te merken. Vaak valt dan de term ´vitaal´ water. Maar wat is vitaal water? Henk Pannekoek, verloopt vitalisers, apparaten die je op de waterleiding kunt monteren om kraanwater te verlevendigen.
Hij vertelt hoe je de vitaliteit van water kunt bepalen: “Ik laat water verdampen en kijk door de microscoop naar de structuur van het residu dat achterblijft. Als je mooie organische structuren ziet die lijken op een oerwoud vanuit de lucht, dan heb je mooi water. Maar krijg je haakse structuren die je doen denken aan het stratenplan van Los Angeles, dan zit er geen leven meer in.”
Hij onderzocht op verzoek van de leverancier ook Hydroxydase: “Heel mooi mineraalrijk water met een goed georganiseerde structuur.” Juist die structuur van water is volgens hem belangrijk. Water heeft de eigenschap dat het de trilling overneemt van de stoffen waar het mee in aanraking komt. Ook als giftige stoffen verwijderd zijn, laten ze hun sporen na. Water is pas echt gezond als het weer haar oorspronkelijke molecuulstructuur, ofwel haar natuurlijke trilling terugkrijgt.”
“De meeste wetenschappers vinden dat onzin, maar voor mij tellen de resultaten. En die zijn enorm. Bij een varkenshouder gingen de veeartskosten met dertig procent omlaag en de sterfte onder biggen daalde met een factor vijf nadat hij voor vitaal water zorgde. Een groenafvalverwerker, die water gebruikt om de lucht te zuiveren, zag de ammoniakuitstoot met tachtig procent verminderen. Betonmakers bleken aanzienlijk minder water en cement nodig te hebben voor dezelfde kwaliteit beton.”
Dat vitaliseren van water ook grote gevolgen heeft voor onze gezondheid staat voor hem als een paal boven water. “Door vitaliseren daalt de oppervlaktespanning van het water, zodat die beter aansluit bij het water in ons lichaam. Mineralen zijn fijner verdeeld in het water (dat merk je ook aan de kalkaanslag in de waterkoker) en daardoor zijn ze voor het lichaam beter opneembaar. Vitaal water versterkt het immuunsysteem. Mensen knappen ervan op.”
Kan ik beter een vitaliser laten installeren, zodat ik geen mineraalwater in milieuverslindende verpakkingen hoef te kopen? Pannekoek nuanceert: “Met een vitaliser verander je niet de chemische samenstelling van het leidingwater.”
En dat is dan weer het voordeel van mineraalwater; mineraalrijk én vitaal. Maar of Hydroxydase haar vele beloftes – van een betere stoelgang tot minder last van sinaasappelhuid – kan waarmaken, is voor mij de vraag. Als water zo duur is moet de leverancier de gezondheidseffecten met grootschaliger en langduriger onderzoek kunnen hardmaken, vind ik. Net als bij een echt medicijn.
Mineralen in water laag
Voedingsarts Kruyswijk legt in principe geen verband tussen een bepaalde klacht en een soort mineraalwater. “Ik adviseer mensen altijd om verschillende merken te gebruiken en er per dag niet meer dan een of twee glazen van te drinken. Als je altijd dezelfde soort drinkt zou de eenzijdige samenstelling een onbalans in het lichaam kunnen veroorzaken. Al zou je, als je weet dat je een tekort hebt aan bijvoorbeeld magnesium, daar bij de keuze van het mineraalwater rekening mee kunnen houden.”
Hoewel de verschillen in dit kader aanzienlijk lijken, moeten ze wel met ‘understatement’ gelezen worden. Het mineraalgehalte is in de meeste waters zó laag, dat we niet moeten denken dat we onze dagelijkse dosis mineralen uit mineraalwater kunnen halen. Of beter gezegd: wie aan zijn dagelijkse dosis magnesium wil komen, kan het best vertrouwen op een ‘gewone’ banaan en voor onze calciumbehoefte zijn we het best af met een ‘gewoon’ glas karnemelk.
Bron-, mineraal- en kuurwater
Mineraalwater bevat niet per se meer mineralen dan bronwater en bronwater hoeft – in tegenstelling tot mineraalwater – niet aan de bron gebotteld te worden. Erg verwarrend dus, die namen. Bron- en mineraalwater mogen geen schadelijke stoffen bevatten, maar hoeven niet aan de normen van drinkwater te voldoen.
Bronwater komt uit een door de overheid erkende onderaardse bron en heeft een natuurlijke samenstelling en zuiverheid. Het mag in een tankwagen naar de bottelarij worden vervoerd. Op bronwater mag geen claim staan zoals ‘geschikt voor een zoutarm dieet’.
Mineraalwater is grond- of oppervlaktewater in een natuurlijke samenstelling. De mineralensamenstelling moet constant zijn. Op het etiket mogen (als het water aan bepaalde eisen voldoet) claims staan, zoals ‘van nature zoutarm’, ‘geschikt voor bereiding van babyvoeding’ en ‘rijk aan minerale zouten’.
In Duitsland bestaat daarnaast een categorie ‘heilwasser’. Dit water valt onder de geneesmiddelenwet en mag pas zo heten, als is aangetoond dat het bepaalde klachten bestrijdt of voorkomt. De Nederlandse wet kent geen kuurwater.
Hydroxy-dase (gezondheidswinkels):
- Natrium (Na+): 1842
- Magnesium (Mg++): 240
- Calcium (Ca++): 201
- Kalium (K+): 182
- Bicarbonaat (HCO3-): 6200
- Chloride (Cl-): 350
- Sulfaat (SO4–): 11
- Fluoride (F-): 0,08
- Nitraat: <0,5
- silicumdioxide (SiO2): 18
- Zuurgraad (pH): 6,8
- Prijs € per liter: 8,63
Bar-le-duc (supermarkt):
- Natrium (Na+): 10,6
- Magnesium (Mg++): 3,4
- Calcium (Ca++): 47
- Kalium (K+): 0,6
- Bicarbonaat (HCO3-): 170
- Chloride (Cl-): 10,3
- Sulfaat (SO4–): <1
- Fluoride (F-): <1
- Nitraat: <1
- silicumdioxide (SiO2): –
- Zuurgraad (pH): 7,6
- Prijs € per liter: 0,43
Spa Marie-Henriette (supermarkt):
- Natrium (Na+): 7
- Magnesium (Mg++): 6,5
- Calcium (Ca++): 11
- Kalium (K+): 1
- Bicarbonaat (HCO3-): 70
- Chloride (Cl-): 5
- Sulfaat (SO4–): 8,5
- Fluoride (F-): –
- Nitraat:<0,2
- silicumdioxide (SiO2): 8
- Zuurgraad (pH): 4,7
- Prijs € per liter: 0,33
Apollinaris (natuurvoe-dingswinkel):
- Natrium (Na+): 470
- Magnesium (Mg++): 120
- Calcium (Ca++): 90
- Kalium (K+): 30
- Bicarbonaat (HCO3-): 1800
- Chloride (Cl-): 130
- Sulfaat (SO4–): 100
- Fluoride (F-): 0,7
- Nitraat: 1,6
- silicumdioxide (SiO2): –
- Zuurgraad (pH): 5,8
- Prijs € per liter: 0,79
Sourcy Pure Red (horeca):
- Natrium (Na+): 11
- Magnesium (Mg++): 4,5
- Calcium (Ca++): 54
- Kalium (K+): 0,6
- Bicarbonaat (HCO3-): 170
- Chloride (Cl-): 15
- Sulfaat (SO4–): 2,6
- Fluoride (F-): –
- Nitraat: <0,5
- silicumdioxide (SiO2): 20
- Zuurgraad (pH): 4,8
- Prijs € per liter: horecaprijs
Normen voor leidingwater:
- Natrium (Na+): <150
- Magnesium (Mg++): –
- Calcium (Ca++): –
- Kalium (K+): –
- Bicarbonaat (HCO3-): >60
- Chloride (Cl-): 15
- Sulfaat (SO4–): <150
- Fluoride (F-): <1,1
- Nitraat: <50
- silicumdioxide (SiO2): –
- Zuurgraad (pH): >7 en >9,5
- Prijs € per liter: 0,0015
milligram per liter
Mineraalwater: geniet, maar drink met mate
- Meer informatie over Hydroxydase, zie www.hydroxydase.nu.
- Op internet staat een overzicht van alle soorten mineraalwater en hun samenstelling, www.mineralwaters.org
- Voedingsarts Anna Kruyswijk heeft een website over voeding in relatie tot gezondheid: www.jouwvoeding.com
- Meer informatie over vitaliseren van water en de Ouroboros vitalisers, zie www.aqua-aurora.nl