Iedereen is wel eens misselijk. Misschien omdat je iets verkeerds hebt gegeten, door wagenziekte of zelfs door een storing van het evenwichtsorgaan. Soms is er alleen een misselijk gevoel, soms leidt het ook tot braken. Deze natuurlijke reactie van het lichaam zorgt ervoor dat iets wat niet het lichaam hoort, snel wordt afgevoerd.
Wanneer je lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan een veranderde houding, beweging of snelheid, krijgen we braakneigingen. Misselijkheid komt ook veel voor aan het begin van een zwangerschap. De bevruchte eicel en de placenta produceren in die periode veel van het hormoon HCG, het hormoon dat het misselijke gevoel geeft. Dit hormoon is nodig om de baarmoeder voor te bereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling hebben meer HCG in hun bloed en vaker last van misselijkheid. Omdat na drie maanden de productie van HCG afneemt, stopt dan ook vaak de misselijkheid.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Drink water of thee. Gun je maag bij ‘gewone’ misselijkheid vooral even rust. Eet niets, maar drink wel water of thee. Is het gevoel gezakt? Begin dan voorzichtig met een lichte maaltijd.
- Gember, oud huismiddeltje. Een eeuwenoud huismiddeltje is gember. Het kauwen op stukjes verse gember kan tegen misselijkheid helpen. Dit geldt ook voor zwangerschapsmisselijkheid.
- Reisziekte? Eet even geen vet voedsel, lees geen boek en stap gerust even uit de auto. Ook het focussen op de horizon helpt goed.