Moe en vitamine B12
Een tijd lang was ik bijzonder moe. Niet gewoon moe, echt uitgeput moe. Ik kon ‘s middags letterlijk mijn ogen niet meer openhouden. Ik ging naar de huisarts en hij wilde een aantal zaken laten bepalen, zoals ijzer.
Nu wist ik dat dit wel goed zat; ik ben namelijk bloeddonor en had net een week tevoren bloed gedoneerd. Omdat mijn moeder (70 jaar) een vitamine B12-tekort heeft (en ook met die vermoeidheid heeft getobd), vroeg ik aan de arts of hij mij hier ook op wilde testen. Dat deed hij en na de test bleek inderdaad dat mijn vitamine B12 veel te laag was. Ik krijg nu een aantal weken elke week een spuit vitamine B12. Nu heb ik drie vragen:
- Ik ben 45 jaar, niet oud dus. Ik dacht dat een vitamine B12-tekort vooral een ouderdomskwaal was. Hoe kan het dan dat ik dit heb?
- Is er een familiaire link, aangezien mijn moeder het ook heeft?
- Welk effect kan ik verwachten van de prik?
– E.L.
Hans van Montfort, arts:
Het vreemde in uw verhaal is dat u kort voor de waarneming nog bloed hebt gedoneerd. Normaal zien we bij een B12-gebrek ook bloedarmoede ontstaan. Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan door drie mogelijke oorzaken:
- Een tekort in de voeding
- Een tekort in de opname
- Een te hoog verbruik
Als we zien dat de voeding in orde is en er geen abnormale inspanning is (topsport), moeten we kijken naar de opname van B12. Vitamine B12 kan alleen worden opgenomen dankzij de aanwezigheid van de zogenaamde intrinsic factor die in de zuurvormende cellen van de maag wordt geproduceerd. Op het moment dat deze stof niet aanwezig is, wordt vitamine B12 niet opgenomen en ontstaat er dus een tekort.
Een tekort aan vitamine B12 leidt tot moeheid, zenuwprikkelingen (polyneuropathie) en bloedarmoede (pernicieuze anemie). Vaak zien we bij deze mensen dat zij ook een tekort hebben aan de zuurproductie in de maag, met daardoor dus maag- en darmproblemen.
Omdat ouderen vaker onvoldoende eten en vaker een matige vertering hebben, zien we het tekort aan vitamine B12 bij hen meer.
De pernicieuze anemie, de bloedarmoede, kan ook een auto-immuunaandoening zijn. Door deze aandoening raken de zuurvormende cellen in de maag beschadigd en kan een B12-tekort ontstaan. Deze pernicieuze anemie komt bij alle leeftijdscategorieën voor. Er zijn ook aanwijzingen dat het binnen bepaalde families meer voorkomt. Het klopt dus dat een B12-tekort geen ouderdomskwaal is. Bij een 45-jarige met een normaal eetpatroon is deze diagnose het meest waarschijnlijk.
Omdat er mogelijk een aantal oorzaken kunnen zijn, met name in het maag-darmkanaal, is het goed deze te laten onderzoeken door een arts die daarin is gespecialiseerd.
Zolang er een tekort aanwezig is, moet deze aangevuld worden door middel van een injectie, dan wel door een zuigtablet van vitamine B12. Het effect zou moeten zijn dat de klachten van vermoeidheid verdwijnen.