In de moestuin is het tijd voor het eerste hoogtepunt. Mits u de slakken voor bent, kunt u deze week de eerste sla en snijbiet oogsten en opeten.
Slakken bestrijd je door achter het haagje van Afrikaantjes een laag houtsnippers of scherp grind te strooien, ongeveer vijftig centimeter breed. “Daar lopen slakken zich domweg op vast”, zegt Jac Nijskens, ervaren moestuinder en eigenaar van de Historische Groentenhof.
Een andere anti-slakkentip is iets minder vredelievend. U graaft een potje in de grond, met de opening aan de bovenkant, en vult het met witbier. Omdat slakken hier dol op zijn, zullen ze uw groenten met rust laten en blijmoedig verdrinken in het potje bier.
Na twee maanden zijn de kroppen sla en snijbiet meestal wel klaar om te eten. Een kropje sla oogst u door deze met een schilmesje aan de onderkant voorzichtig los te snijden van de wortel. U kunt ook heel voorzichtig de sla bij het stammetje pakken en eruit trekken met kluit en al, zegt Nijskens. “Zo’n plantje met kluit in een bakje water blijft het wel een week goed. Een kakelvers blaadje sla op een boterham met kaas is niet te versmaden.”
Plant direct de volgende sla als u daar zin in heeft.
Moestuinregel is dat je na 21 juni niets meer kunt zaaien, behalve sla. “Dat kan je het hele seizoen door zaaien en oogsten. Ook nog in september. In één seizoen zet ik zelf wel vijf keer nieuwe sla”, aldus Nijskens
Feestelijk
Een snijbiet wordt zo’n 10 tot 40 centimeter hoog. Snijd de plant vijf centimeter boven de grond af. U kunt ook telkens een paar blaadjes oogsten. “Snijbiet is lekker om warm te eten. U kunt het dan bereiden als spinazie. Tot eind juli zijn de rauwe blaadjes lekker in salades. “Daarna zijn de blaadjes niet meer zo geschikt om rauw te eten.” Blad en steel worden gekookt.
De kruiden in uw tuin – peterselie, bieslook en rucola – knipt u simpelweg af in de portie die u nodig heeft.
Worteltjes en boontjes hebben wel drie maanden nodig.
Eind april zaaien betekent half juli – augustus plukken. Begin juni zaaien betekent eind augustus en september oogsten. Als u in mei gezaaid heeft, bent u voor de worteltjes nog iets te vroeg. Trek er af en toe één uit de grond om te zien hoe dik ze zijn.
De eetbare bloemen kunt u oogsten wanneer u wilt. Deze blijven goed tot eind september. “Lekker in salades. Een bloem als garnering ziet er bovendien feestelijk uit.”
Moestuin-stappenplan
- Bestel ‘vergeten’ zaden via de Historische Groentenhof www.vergeteneten.nl. Voor verdere vragen 077 – 476 2916 of info@vergeteneten.nl
- Meer over makkelijke moestuinen: www.makkelijkemoestuin.nl