Zolang ik het me kan herinneren, kamp ik met brokkelige nagels die bovendien horizontaal splijten. Ik heb alles geprobeerd: vijlen, niet meer knippen, paraffinebaden, blank lakken, niet meer lakken, nagelgel, nagelverharder, vitamine B … Zonder resultaat. Kan voeding mij hierbij helpen?
– BvD
Marijke de Waal Malefijt, natuurdiëtist:
De huid, haren, nagels, bindweefsel en het kraakbeen bestaan voor een belangrijk deel uit keratine. Keratine is opgebouwd uit eiwitmoleculen, die verbonden zijn met zwavel (ofwel zwavelbruggen).
Klachten aan huid, haar en nagels ontstaan wanneer het keratinegehalte in het lichaam te laag is of wanneer de zwavelbruggen beschadigd zijn. Deze defecten worden veroorzaakt door een gebrek aan bouwstenen voor keratine en zwavelbruggen. Voeding die rijk is aan zwavelhoudende aminozuren, kiezelzuur (gierst, haver), biotine en antioxidanten kan nagelproblemen voorkomen. Ik zet op een rij welke voeding helpt:
- Kiezelzuur zit in gierst, haver en citrusfruit. Pers het citrusfruit niet uit – kiezelzuur zit juist in de velletjes van het fruit.
- Zwavel is het belangrijkste bestanddeel van keratine. Zwavelhoudende aminozuren en kiezelzuur zijn essentiële bouwstenen. Knoflook, ui en prei zijn belangrijke leveranciers van deze voedingsstoffen.
- Een tweede oorzaak van schade aan nagels zijn oxidatieprocessen. Oxidatieprocessen zorgen voor het ontstaan van vrije radicalen. Dit zijn kleine, uiterst reactieve deeltjes, die onder meer door straling (zonlicht, zonnebrand, hoogtezon) en door de normale celdeling ontstaan. Het ontstaan van vrije radicalen kan worden tegengegaan door antioxidanten. Vitamine A, C, caroteen, zink en selenium zijn bekende antioxidanten, die preventief veel schade kunnen voorkomen. Deze voedingsstoffen moeten rijkelijk in onze voeding aanwezig zijn.