Stop de verzuring
Door eten kunnen we verzuren. Dat zit zo. Nadat het voedsel is verteerd en opgenomen blijft er altijd reststof over. Die reststof kan ‘zuur’ of ‘basisch’ zijn. Het lichaam heeft zowel zuren als basen nodig om goed te kunnen functioneren. Maar ons westerse voedingspatroon zorgt vaak voor een ‘zuuroverschot’, waardoor we kunnen verzuren.
Aardappelen, groente en fruit zorgen voor een basische rest. Eiwitrijke producten (zoals vlees, vis, ei en soja) leveren een ‘zure’ rest op. Als de aanvoer van zuren groter is dan de afvoer, worden de zuren opgeslagen in het bindweefsel. Hierdoor verzuurt het weefsel en kan de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen stagneren. Om gezond te blijven is het belangrijk dat er minder ‘zure’ reststoffen over blijven. Dit kan bereikt worden door ongeveer drie keer zoveel basenvormend als zuurvormend voedsel eten. Simpel gezegd betekent dat vooral veel groente en fruit eten.
Liever biologisch
Biologische landbouw en veeteelt gaat uit van de kracht en de smaak van de natuur. Een visie die naadloos past in de visie van Alfred Vogel. Hoewel wetenschappers steggelen over het feit of een biologische appel meer vitaminen bevat of niet, adviseerde Alfred Vogel zoveel mogelijk te kiezen voor groente, fruit, zuivel en vlees die van biologische oorsprong is. Biologische groente, fruit en kruiden worden namelijk geteeld zonder kunstmest, chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen of genetische manipulatie. En dat betekent dat u door de consumptie van biologisch geteelde producten geen restgifstoffen binnenkrijgt, in tegenstelling tot producten die niet-biologisch geteeld zijn. Ook worden voor biologische producten geen kunstmatige stoffen gebruikt voor de geur, de kleur, de smaak en de conservering.
Biologische zuivel, eieren en vlees komen van bedrijven waar de dieren biologische voeding hebben gehad. Ook is de voeding van ‘biologische’ varkens, koeien en kippen in principe gentechvrij, dat wil zeggen dat ze geen maïs of soja eten die genetische gemanipuleerd is. Bovendien krijgen ‘biologische’ dieren niet preventief antibiotica toegediend. Weet wat u eet, want met het eten van vlees en zuivel in een niet-biologische variant kunt u resten van antibiotica binnenkrijgen. Bij biologische producten is dat niet of nauwelijks het geval.
Kinderen en natuurlijke middelen
Natuurlijke gezondheidsproducten en geneesmiddelen zijn veelal ook geschikt voor kinderen. Wel is het belangrijk dat u altijd de gebruiksaanwijzing of bijsluiter controleert en de dosering aanpast volgens de vermelde richtlijnen.
Zwanger en natuurlijke middelen
Tijdens de zwangerschap is het altijd verstandig om zo min mogelijk geneesmiddelen te gebruiken. Hoewel natuurlijke producten over het algemeen gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap en borstvoeding, is het belangrijk voor gebruik van deze middelen de bijsluiter of gebruiksaanwijzing te raadplegen. Daarin staat altijd informatie over het gebruik van het betreffende middel bij zwangerschap en borstvoeding. Overleg bij twijfel altijd met een arts of de verloskundige.