Alfred Vogel beschouwt een ziekte niet als een op zichzelf staand feit of louter de aantasting van een orgaan of systeem in het lichaam. Ziekte is volgens hem een aandoening waarbij de hele mens, inclusief lichaam en geest, is betrokken. Een ziekte komt dan ook maar zelden zomaar uit de lucht vallen. Meestal hebben verschillende factoren tot het ontstaan ervan bijgedragen. Het probleem is daarom niet simpelweg met een pilletje op te lossen. Alles wat tot genezing kan bijdragen, moet worden gemobiliseerd. Bij onschuldige aandoeningen zal een patiënt vaak voor zelfmedicatie kiezen; bij ernstiger aandoeningen kan dat soms ook, maar is het altijd verstandig eerst een (natuurlijk werkende) arts de diagnose te laten stellen en dan in overleg met hem de beste behandeling te kiezen. Deze visie is bekend komen te staan als "de natuurlijke totaalgeneeswijze".
Leefwijze
Verre van direct een geneesmiddel voor te schrijven, adviseert Alfred Vogel zijn patiënt in eerste instantie altijd zijn leefwijze te analyseren. Een juiste geestelijke instelling, het vermijden van een jachtig leven en het vervangen van negatieve gevoelens door gevoelens van dankbaarheid en tevredenheid dragen tot een goede gezondheid bij. Veel gezondheidsproblemen zijn een gevolg van een verkeerde leefwijze. Misschien wel de helft daarvan kan door een aanpassing van levensstijl en -tempo worden opgelost. Een goede balans tussen geestelijke en lichamelijke inspanning is, volgens de opvattingen van Alfred Vogel (op zeer hoge leeftijd nog steeds een verwoed skiër) een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven.
Als zo'n aanpassing niet toereikend is, adviseert Alfred Vogel de voeding aan te passen.
Voeding
Als iemand zelf, door de keuze van de juiste voeding, de bouwstenen voor een goede gezondheid aandraagt, zal het lichaam met zijn fantastische processen van zelfgenezing zijn werk kunnen doen. Het vermijden van geraffineerde voeding en te veel dierlijke eiwitten en vetten zal een wezenlijke bijdrage tot een goede ge-zondheid leveren; hetzelfde geldt voor het beperken van het gebruik van alcohol en het vermijden van tabak. Volkoren producten, vers fruit en veel groente (begin elke maaltijd met een rauwkostsalade!) beveelt hij sterk aan.
Wanneer de twee voorgaande stappen het gezondheidsprobleem nog niet af-doende hebben opgelost, kan een volgende, mensvriendelijke stap worden gezet.
Uitwendige behandelmethoden
Enkele voorbeelden: behandelingen met koud of heet water, 'stomen', kompressen of omslagen, acupunctuur en fysiotherapie.
Pas na dit stadium, als alle voorgaande stappen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, adviseert Alfred Vogel een geneesmiddel te gebruiken.
Geneesmiddelen
Daarbij gaat in eerste instantie de voorkeur uit naar fytotherapeutische (= plantaardige) of homeopathische geneesmiddelen. Bij ziekten waar geen passend natuurlijk geneesmiddel voor beschikbaar is, zal voor een chemisch medicijn, chirurgie of zelfs bestraling moeten worden gekozen.
Naar de arts
Wanneer bij zelfmedicatie herstel binnen een redelijke termijn (± 8 dagen) uitblijft, dient iemand, ook met ogenschijnlijk onschuldige aandoeningen, beslist naar de arts te gaan.
In de visie van Alfred Vogel is geen sprake van het afwijzen van de reguliere geneeskunde. De reguliere en de natuurgeneeskunde kunnen elkaar juist aan-vullen. Gelukkig zijn er steeds meer artsen, ook in Nederland, die de waarde van veilige, natuurlijke geneesmiddelen inzien. Daardoor kunnen bijwerkingen waardoor veel chemische medicijnen worden gekenmerkt, worden voorkomen.
Productie in Nederland
Een groot deel van de voor de Vogel-geneesmiddelen noodzakelijke planten wordt in Nederland gekweekt. Op een 9 hectare grote tuinencomplex wordt op biologische wijze (EKO-keur) en volgens de beproefde principes van Alfred Vogel gekweekt. Dat betekent dat er geen kunstmest en chemische bestrij-dingsmiddelen aan te pas komen. In de tuin krijgen de planten het plekje waar ze het best gedijen. Dat is voor elke plant weer anders: in de zon of juist in de schaduw, of vochtige of juist op droge grond. Sommige planten geven de voor-keur aan vette klei, anderen prefereren juist een schrale zandgrond. Ook op deze terreinen wordt voortdurend onderzoek verricht om vast te stellen welke groei-omstandigheden de plant in staat stellen een optimaal gehalte aan werkzame stoffen op te bouwen. Deze tuinen en het erbij horende bezoekerscentrum worden jaarlijks door meer dan 50.000 mensen bezocht.
Kwaliteitsnormen
Eenmaal geoogst, worden de planten onder streng apothekers-toezicht in hy-giënisch afgesloten produktieruimten en met de modernste apparatuur verder verwerkt tot geneesmiddelen. De productie verloopt volgens de GMP-regels, uiterst strenge farmaceutische normen, opgesteld door de Wereld Gezondheids-organisatie.
Het hele proces, vanaf het zaaien van het zaad tot het verpakken van het eindproduct, staat onder apothekerstoezicht.
Ook in deze fase zijn wetenschappers voortdurend bezig het hoge kwaliteitsniveau te handhaven en waar mogelijk zelfs nog te verbeteren. Het resultaat is een indrukwekkend assortiment effectieve natuurlijke geneesmiddelen van een constant hoge kwaliteit.
Wetenschappelijk onderzoek
Er wordt veel gedaan ter bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar natuurlijke geneeswijzen en -middelen.
Daartoe wordt wetenschappelijk onderzoek dat aan Nederlandse universiteiten wordt uitgevoerd, ondersteund. Ook in Zwitserland en in Italie worden weten-schappelijke studies uitgevoerd in samenwerking met artsen, ziekenhuizen en gerenommeerde universiteiten. Op deze wijze wordt een fundament gelegd waar-door gebruikers van natuurlijke geneesmiddelen wetenschappelijk bevestigd krij-gen wat in duizenden jaren gebruik van geneeskrachtige planten aan waardevolle ervaringen is opgebouwd.