Dat kan veel gezonder, dachten de zussen Najima en Rachida vaak. Nu steken ze Marokkaanse gerechten in een gezonder jasje en inspireren ze anderen met hun levensstijl. “In het begin werden we gek aangekeken als we een tajine met mes en vork aten.”
Rachida: “Noem een dieet en ik heb het geprobeerd. Alleen werkten al die afvalpogingen niet. Toen ik mijn zoontje puffend de trap op droeg, kwam ik uitgeput boven. In het trappengat heb ik een flink potje staan janken. Diezelfde week nog heb ik me ingeschreven voor een hardloopgroepje. Alle diëten heb ik afgezworen en ik ben heel gezond gaan eten. Als je lekker hebt gesport, ga je ook niet snel meer op de bank zitten met een zak chips.”
Najima: “Toen ik zag hoe goed Rachida zich voelde, ging bij mij de knop ook om.
Mijn hele leven was ik al in gevecht met kilo’s en aan het jojoën met mijn gewicht. Ik ging dan heel dramatisch op alleen maar sla en water leven, waardoor ik in een korte tijd veel afviel. Daarna at ik weer normaal en kwam ik weer aan. Ik deed mijn lichaam zo meer kwaad dan goed. Door me te verdiepen in voeding en mijn levensstijl aan te passen, voel ik me nu veel gezonder. Samen zijn we zelfs bijna vijftig kilo afgevallen.”
Mes en vork
Najima: “In de Marokkaanse keuken wordt bijna alles met brood gegeten. Een tajine bijvoorbeeld eet je niet met mes en vork, maar standaard met witbrood. Hierdoor proef je de smaken veel minder goed. Ook zijn de koekjes, cakejes en andere deegwaren echte dikmakers. Allemaal lekkere dingen die je natuurlijk best af en toe kunt eten. De allergrootste fout in Marokkaanse huishoudens is dat deze cheatmomenten er bijna elke dag zijn.”
Rachida: “Wij zijn gek op de Marokkaanse keuken, daarom proberen we bestaande gerechten gezonder te maken. We kijken naar een recept en denken: hoe kunnen we dit vervangen? Kan het gezonder? Dit kan door een tajine met mes en vork te eten, voor spelt- of volkorencouscous te kiezen, meer groente aan gerechten toe te voegen, minder suiker te gebruiken of door met boekweit- of speltmeel te bakken. Op die manier blijf je heel dicht bij wat je lekker vindt, maar eet je wel gezonder.”
Taboes
Rachida: “In het begin werden we gek aangekeken als we een tajine met mes en vork aten. Tegenwoordig doen de mensen om ons heen juist mee. Onze moeder, een heel traditionele vrouw, moest wel wennen aan de gezondere versies van haar recepten. Haar keuken is heilig en haar recepten al helemaal. Het waren kleine taboes die we moesten doorbreken.”
Najima: “Als onze vader nu bezoek heeft, zegt hij: ‘Je moet luisteren naar mijn dochters, die hebben gelijk.’ Dat had hij vroeger nooit gezegd. Toen zei hij dat we op koeien leken als we groene smoothies dronken en moest hij niets van onze bananenpannenkoeken weten. Nu vindt hij het zelfs jammer dat hij niet eerder meer rekening heeft gehouden met zijn gezondheid, omdat hij zware diabetes heeft.”
Spijkerbroek
Rachida: “Als Healthy Sisters willen we laten zien dat het niet alleen draait om het beeld naar buiten. Het is mooi meegenomen als je spijkerbroek beter past, maar dat moet niet je uitgangspunt zijn. Je gezondheid is het allerbelangrijkste ”
Najima: “Wij begonnen met één minuut hardlopen en hebben nu al meerdere halve marathons samen gelopen. Daarom zeggen we: als wij het kunnen, kun jij het al helemaal. Andere mensen proberen we te inspireren met onze gezonde levensstijl. Want als je gezondheid goed is, heb je eigenlijk alles in het leven.”