Huidproblemen kunnen mede veroorzaakt worden door een verstoring in je mineralenbalans. Het innemen van minerale zouten (‘celzouten’) kan helpen de balans te herstellen. Dit is de gedachte achter de Schüsslertherapie.
Je kunt smeren met crèmes tot je een ons weegt, maar je huid voeden start van binnenuit. De Schüsslertherapie kijkt daarbij met name naar de inname van minerale zouten, de celzouten. Deze celzouten zijn belangrijk voor de opbouw, conditie en elasticiteit van je huid en onmisbaar voor de regulatie van onder meer de pH-waarde (zuurgraad) en de vetstofwisseling. Verder beïnvloeden deze minerale zouten de celdoorlaatbaarheid en daarmee de stofwisseling in de cellen en vormen ze de basis van een evenwichtige vochthuishouding.
De Schüsslertherapie draait om een betere opname van minerale zouten door de cellen en een betere verdeling van de in het lichaam beschikbare mineralen. Het doel hiervan is de herstelkracht van het lichaam weer in beweging te brengen.
Op zoek naar de disbalans
Je huid weerspiegelt zowel je lichamelijke als geestelijke vitaliteit. Veel aandoeningen kunnen dan ook (mede) via de huid worden gediagnosticeerd. “Dat maakt het tegelijkertijd lastig algemene adviezen voor het gebruik van celzouten bij huidproblemen te geven,” vertelt Lysbeth Mulder, docent en initiatiefnemer van het Instituut voor Celzouttherapie. “Zelfs therapeuten gaan hierbij nog weleens in de fout. Je moet goed kijken naar alle signalen, op zoek gaan naar de disbalans. En iedereen reageert verschillend. Je moet niet alleen aan de huid werken, maar vaak ook aan onderliggende problemen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de stoere voetballende tiener die bij mij in de praktijk kwam. Hij had net als zijn moeder en oma van kleins af aan veel last van zonneallergie. Een speciale dermatologische zonnebrandcrème werd gebruikt om heftige reacties zo veel mogelijk te vermijden. Desondanks had hij geregeld last van een rode huid met blaasjes en veel jeuk. Na een heftige uitbraak werd de aangedane huid drie keer behandeld met een pakking met de celzouten 3, 8 en 10. De jeuk, roodheid en blaasjes verdwenen. Niet eerder was zijn huid zo schoon. De reactie van de jongen: ‘Gaaf spul.’”
“Een ander voorbeeld uit mijn praktijk: een dame van 78 jaar had zowel verharde eeltplekken als een te dunne huid op haar voeten. Het bezorgde haar veel ongemak bij het lopen. Ze liet mij weten dat de huid van haar voeten in een paar maanden tijd enorm verbeterd was. Hoe? Doordat ze consequent haar voeten verzorgt met celzouten. Tweemaal daags verzorgt ze haar voeten met 12 tabletten Calcium fluoratum Nr. 1 in een voetbad. Ze maakt weer lange wandelingen. Haar voeten hebben geen te zachte plekjes meer die open kunnen gaan en geen grote verhardingen die een wandeling belemmeren.”
Sterke huid
Ondanks dat Schüsslertherapie maatwerk is, is er wel een aantal algemene adviezen te geven voor het gebruik van celzouten bij huidproblemen:
- Calcium fluoratum is het celzout dat zorgt voor de elasticiteit van de huid. Het is betrokken bij de vorming van keratine en daarmee een belangrijk middel voor de opbouw van de huid, haren en nagels. Als dit evenwicht is verstoord, zou Schüsslerzout Nr. 1 Calcium fluoratum kunnen worden ingezet. Het beloofde effect is het voorkomen of verbeteren van te zachte en scheurende nagels, breekbaar haar en een slappe huid. De dosering is 2 tot 3 x daags twee tabletten opzuigen. Ook een uitwendige aanpak is een optie door drie tabletten toe te voegen aan je favoriete crème.
- Silicea is het celzout voor de opbouw van bindweefselcellen van de huid. Bij een tekort verliezen bindweefselcellen hun structuur en worden huid, haar en nagels broos. Schüssler adviseert meer van dit celzout als we ouder worden; er is dan meer nodig om onder meer rimpelvorming te verminderen. Vandaar dat Schüsslerzout nr. 11 Silicea ook wel het ‘schoonheidszout’ wordt genoemd. Als je dit celzout chronisch gebruikt, zou je het wel moeten begeleiden met Schüsslerzout nr. 9 om het bindweefselmilieu te verbeteren en zuren extra af te voeren, en daarnaast Schüsslerzout nr. 8 moeten nemen voor de vochthuishouding en slijmvliesconditie. Ter verbetering van de huid wordt voor elk van de zouten een dosering van 2 tot 3 x daags twee tabletten aanbevolen.
Wie en wat over de Schüsslertherapie
Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) was een Duitse arts die zich liet inspireren door de homeopathie. Volgens Schüssler was de homeopathie met haar meer dan vijftienhonderd verschillende middelen echter te complex. Zijn doel was het ontwikkelen van een eenvoudige, overzichtelijke geneeswijze.
Schüssler verdiepte zich in de werken van zijn landgenoot Virchow en de Nederlander Moleschott. Duitsland had in die tijd de meest geavanceerde geneeskunde ter wereld. Professor Rudolf Virchow legde de basis voor de moderne geneeskunde met zijn cellenleer. De prof stelde vast dat het wezen van ziekte de veranderde cel is. De Nederlandse hoogleraar Moleschott voegde daar aan toe dat ziekte van de cel ontstaat door het verlies van zouten.
Schüssler trok daaruit de volgende conclusie: de gezondheid van de cel en dus die van het lichaam ontstaat dus door opheffing van het verlies in de cel.
Dit basisprincipe is nog steeds het fundament van de toepassing van biochemie. Door de celzoutinname af te stemmen op de daadwerkelijke vraag van het lichaam en dus ook die van de cellen, kun je het lichaam weer in staat stellen optimaal te functioneren.
Doel meteen bereikt
In de biochemische geneeskunde gaat het om het voorzien in de behoefte aan celzouten. Zodra de cellen weer optimaal functioneren, kan de gezondheid terugkeren. Of zoals Schüssler het zei: “De biochemie bereikt meteen haar doel: vereffening van een disbalans.”
Schüssler gebruikte de wetenschappelijke kennis en zijn ervaringen als arts om celzouten te verbinden aan lichaamsfuncties. Hij gaf zijn patiënten celzouten en stelde de werking ervan vast. Zo behandelde hij met succes difterie met celzouten, terwijl zijn collega’s destijds machteloos stonden tegenover deze ziekte.
Schüssler vond twaalf verbindingen van celzouten die in zijn visie een voorwaarde zijn voor het goede verloop van alle essentiële functies in het lichaam. Dat zijn:
- Nr.1 Calcium fluoratum
- Nr.2 Calcium phosphoricum
- Nr.3 Ferrum phosphoricum
- Nr.4 Kalium chloratum
- Nr.5 Kalium phosphoricum
- Nr.6 Kalium sulfuricum
- Nr.7 Magnesium phosphoricum
- Nr.8 Natrium chloratum
- Nr.9 Natrium phosphoricum
- Nr.10 Natrium sulfuricum
- Nr.11 Silicea
- Nr.12 Calcium sulfuricum
Deze celzouten worden ook wel Schüsslerzouten genoemd en de behandeling met deze zouten de Schüsslertherapie.
Een cel is onvoorstelbaar klein. Op een speldenknop passen met gemak meer dan honderdduizend cellen. Als homeopaat kende Schüssler de mogelijkheden van verdunning. Door verdunning en verwrijving worden de moleculen van de zouten geïsoleerd, verkleind en geladen. Deze verkleining maakt het mogelijk dat de zouten al via het mondslijmvlies worden opgenomen. De verkleinde zouten kunnen het lichaam niet prikkelen, omdat het stoffen zijn die zich al in het lichaam bevinden. Ze helpen juist de verstoorde celuitwisselingen herstellen. Door de verdunning zou overdosering niet mogelijk zijn.
Proef op de som
Ongetwijfeld heb je weleens te zout gegeten waardoor je maar dorst bleef houden. Die dorst is een natuurlijke reactie van het lichaam. Door extra te drinken wordt de zoutconcentratie in het lichaam verdund.
In plaats van extra drinken, zou je in deze situatie ook celzout nr. 8 Natrium chloratum kunnen innemen. Dit celzout helpt je lichaam met het verdelen, verwerken en op de juiste plaats inzetten van het keukenzout.
Deskundige:
Lysbeth Mulder is docent en initiatiefnemer van het Instituut voor Celzouttherapie. Ze verzorgde de Nederlandse bewerking van het standaardwerk Schüssler-celzouten van Maria Lohmann.
Kijk voor meer informatie over Schüsslerzouten: gezondnu.nl/dossiers/schussler-zouten