Onze gezondheid wordt maar voor een klein deel bepaald door de genen die je meekreeg bij je geboorte. Vooral wat je eet, hoe je leeft en wat je niét eet is bepalend.
Er gaan over die ‘regels’ de wildste verhalen rond. En eigenlijk iedere maand wel nieuwe verhalen. In deze dossiers nemen we een paar hete hangijzers onder de loep: is het paleodieet gezond bij diabetes? Moeten we bang zijn voor koolhydraten? Bestaan superfoods echt? Hoe val je af met verstand? Wat is de link tussen je darmen en je humeur? En hoe zit het met vlees en kanker?
Deze dossiers tonen actuele thema’s die niet per se ondersteund worden door reguliere en officiële campagnes. Dat kan ook niet, omdat nieuwe wetenschappelijke inzichten niet per se direct worden overgenomen en worden vertaald in een algemeen geldend advies. Bovendien is de overheid vaak voorzichtig en behoudend in het aanpassen van geldende adviezen.
Maar voorzichtigheid is niet per se hetzelfde als ongevaarlijk. Een goed voorbeeld daarvan is het standpunt over vet. Er wordt nog steeds gewaarschuwd tegen te veel vet eten. Terwijl er geen bewijs is dat mensen die veel verzadigd vet eten, meer hart- en vaatziekten ontwikkelen. Integendeel, wie vetten uit zijn menu schrapt, krijgt heel erg veel trek in ander eten. Het is in dat opzicht niet vreemd dat juist in landen waar veel ‘light’ eten wordt gegeten, obesitas bijna epidemisch is.