Nitraatrijke groenten, voornamelijk groene bladgroenten, hebben een gunstig effect op de bloeddruk, aldus onderzoek van het Maastricht UMC+. Het drinken van het nitraatrijke rodebietensap is, vooral onder sporters, een trend. Bietensap zou zorgen voor betere (duur)prestaties. Het effect komt doordat het lichaam alle nitraat uit de voeding opneemt, waarna het wordt omgezet in nitriet. Nitriet kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO). Dit stofje zorgt voor verwijding van de bloedvaten, waardoor er meer zuurstof naar de spieren kan en prestaties dus verbeteren. In het onderzoek kregen de mensen een sapje van spinazie, rucola of rode bieten. De controlegroep kreeg een drankje met nitraatzout opgelost in water. Bij alle vier de drankjes stegen de nitraat- en nitrietgehaltes in het bloed. Alleen bij de ‘groentegroep’ ging de bloeddruk echter ook omlaag. Het opgeloste nitraatzout had nagenoeg geen effect. Dat groenten wel de bloeddruk verlagen en nitraatzout niet, komt waarschijnlijk door de vitamines, vezels en andere stoffen die ook in groenten zitten.
Bron
Naam | gezondNU |
Datum | augustus 2016 |
Auteur | Lian van Doorn, José Leeuwenkamp |