Is gemalen notenpasta net zo gezond als gewone noten?
Anoniem
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige:
Als de gemalen notenpasta alleen gemaakt is van noten, dus zonder toevoeging van andere vetbronnen, suiker en zout, is het een volwaardige vervanger. Als uw eetpatroon verder bestaat uit eten zonder pakjes en zakjes en u verder weinig zout gebruikt en veel groente en fruit eet, hoeft u zich overigens niet veel zorgen te maken over het zoutgehalte in de notenpasta.
Mijn ervaring is bovendien dat als mensen zelf zout over ongezouten pasta strooien, ze meer zout eten dan het zout dat in de gezouten versies zit.
Ook zadenpasta’s zonder toevoegingen kunt u gebruiken. Denk aan tahin en zonnebloempittenpasta. Pindakaas die voor honderd procent uit pinda’s bestaat, is ook een goede variant. Al deze pasta’s zijn lekker op brood. Ook ideaal is het om hummus zelf te maken of te gebruiken als saus bij de warme maaltijd. Heerlijk! Bij de notenpasta’s vormt zich een olielaagje boven in de pot, omdat er geen andere vetten aan zijn toegevoegd. In de natuurvoedingswinkel vindt u het grootste assortiment.