Ik kreeg van de diëtist het advies visoliecapsules te gebruiken in verband met mijn cholesterolgehalte; de verhouding tussen goed en slecht cholesterol zou beter kunnen. Kunt u mij uitleggen wat het verschil is tussen deze omega-3-, -6- en -9-vetzuren?
– José Witte
Alexandra Alons, natuurarts:
Visolie bevat vooral omega-3-vetten en wel de zeer belangrijke EPA en DHA. Deze vetten kan je lichaam ook zelf maken uit ALA (alfa-linoleenzuur) wat vooral in lijnzaadolie en walnoten(olie) zit. Helaas kan niet iedereen goed EPA en DHA maken uit ALA. In dat geval is het eten van vette vis of het slikken van visoliecapsules een goede optie.
Omega-6 is mogelijk gunstig bij pms-klachten (vooral in de vorm van teunisbloemolie), huidklachten en bepaalde hersentumoren, en zit vooral in zonnebloemolie, saffloerolie, maïsolie en in margarines. Omega-6 krijgen we echter bijna allemaal genoeg binnen, dikwijls zelfs te veel (terwijl de meeste mensen vaak wel een omega-3-tekort hebben). Te veel omega-6 bevordert ontstekingen, pijn, allergie en mogelijk zelfs de groei van kanker.
Omega-9 (oliezuur) zit vooral in olijfolie, pinda(olie) en koolzaad, hazelnoten en amandelen en kan gunstig zijn voor een lagere bloeddruk.
Voor een gunstigere verhouding van het cholesterol is vooral omega-3 aan te raden. Eet daarvoor minder vlees en minder margarines (deze bevatten veel omega-6). Eet wel volop walnoten, lijnzaad (of gebruik lijnzaadolie), vette vis of visoliecapsules met daarin gezuiverde visolie en een hoog EPA- en DHA-gehalte.
Ook vraag je wat het verschil tussen deze vetzuren is. Dat zit als volgt: vetzuren bestaan uit een carboxylgroep met daaraan een koolstofketen. In die koolstofketen kunnen dubbele bindingen voorkomen en dat maakt het vetzuur soepeler (minder verzadigd). Als je vanaf het eind van de koolstofketen (de omegakant) telt, begint de eerste dubbele binding bij een omega-3-vetzuur bij het derde koolstofatoom. Bij omega-6-vetzuur begint de eerste dubbele binding bij het zesde koolstofatoom en je begrijpt nu vast waar omega-9 zijn eerste dubbele binding heeft.