Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd, zo hebben we het allemaal geleerd. Niet waar, zegt Tim Spector, hoogleraar genetische epidemiologie aan King’s College London. Hij stelt dat ons idee over het belang van ontbijten tot stand is gekomen door ‘grondig lobbywerk van ontbijtgranenproducenten, versterkt door onderzoek van lage kwaliteit’. Onderzoeken zouden uitwijzen dat mensen die het ontbijt overslaan dikker worden. Wie niet ontbijt, zou meer gaan snacken, last krijgen van hongerflauwtes en hoofdpijn. Spector wijst op het feit dat in alle onderzoeken nog nooit een causaal verband is aangetoond tussen het overslaan van het ontbijt en overgewicht of obesitas. Uit de onderzoeken komt geen bewijs voor gewichtstoename of metabole problemen bij het overslaan van je ontbijt. Zijn advies: laat je niets wijsmaken door artsen en zeker niet door advertenties van fabrikanten. Luister wel naar je lichaam. Sommige mensen hebben echt een ontbijt nodig, andere kunnen prima zonder. Dat is deels cultureel, maar ook genetisch bepaald. Het genetische deel regelt het dag-nachtritme. Dat bepaalt of iemand liever ‘s ochtends of ‘s avonds eet. Zo simpel is het. Of je dan één keer per dag eet of drie keer blijkt verder geen verschil te maken voor je hartconditie, lichaamstemperatuur, bloedsuikerniveaus of lichaamsgewicht.
Bron
Naam | gezondNU |
Datum | augustus 2016 |
Auteur | Lian van Doorn, José Leeuwenkamp |