• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Ontstekingen (algemeen)

De begrippen ontsteking en infectie worden vaak met elkaar verward. Wat is het verschil?

Een infectie is de reactie van het lichaam op het binnendringen van een ziekteverwekker (zoals een bacterie, schimmel of virus). Een infectie met virussen kenmerkt zich vaak door een heldere, waterige afscheiding. Bij een bacteriële infectie is er vaak sprake van een geelgroene, etterige afscheiding. Bij een schimmelinfectie zijn vaak alleen de huid of de slijmvliezen geïnfecteerd. Ook de nagels kunnen zijn aangetast (kalknagel).

Als gevolg van een infectie kan er een plaatselijke of algemene ontsteking ontstaan. De plek zwelt, wordt rood, doet pijn en wordt warm. Er kan ook koorts, een gevoel van onbehagen, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust ontstaan.

Een ontsteking kan ook ontstaan doordat een vreemd voorwerp het lichaam binnendringt, zoals een splinter.

Het ontsteken heeft maar één doel: het lichaam tegen schadelijke stoffen of ziekteverwekkers beschermen door ze onschadelijk te maken en de schade zoveel mogelijk te herstellen. Niet goed behandelde ontstekingen kunnen tot complicaties leiden, zoals bloedvergiftiging. Ga daarom met een ernstige ontsteking altijd naar de dokter.

Zelf doen bij een ontsteking
Microbiologen hanteren als uitgangspunt: ‘Alles is overal, maar het milieu selecteert’. Dat wil zeggen dat overal op aarde alle micro-organismen aanwezig zijn. Maar de omstandigheden (het ‘milieu’: vocht, temperatuur, voedingsbodem) bepalen welke kiemen zich op die plaats thuis voelen en zich gaan vermenigvuldigen.

Dit gaat ook op voor voedingsmiddelen. Door fouten bij het bereiden of bewaren van voeding kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Een voedselinfectie of –vergiftiging kan dan het gevolg zijn.

Bij wondjes is een goede wondbehandeling van belang om een infectie of ontsteking te voorkomen. Besmetting met een virus gaat vaak via handen geven, de telefoon of de deurknop. Dit laat zien dat geregeld handen wassen belangrijk is.

Door te zorgen voor een optimale weerstand, stellen we ons lichaam in staat om zo goed mogelijk zelf af te rekenen met aanvallen van ziekteverwekkers. Zorg daarom voor voldoende rust, ontspanning en slaap. Streef naar een evenwicht tussen geestelijke en lichamelijke inspanning. Roken en veel drinken ondermijden de weerstand, dus (hoe moeilijk ook) stoppen is het beste.

Kies ook voor goede en gevarieerde voeding. Daardoor reiken we ons lichaam alle bouwstenen aan om optimaal te functioneren. Vervang alle verschraalde, geraffineerde voeding door volwaardige, natuurlijke kost. Salades van waterkers, tuinkers, Oost-Indische kers en mierikswortel geven uw afweer ook een flinke steun in de rug.

Vorige bericht Koorts
Volgende bericht Lipblaasjes

Ontstekingen (algemeen)

De begrippen ontsteking en infectie worden vaak met elkaar verward. Wat is het verschil?

Een infectie
Een infectie is een besmetting met levende ziekteverwekkers en/of virussen, gevolgd door:

  1. een vermeerdering van deze ziekteverwekkers en
  2. een afweerreactie van het lichaam.

De meeste infecties worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Als gevolg van een infectie kan er een plaatselijke of algemene ontsteking ontstaan.

Een virale infectie kenmerkt zich vaak door een heldere, waterige afscheiding.

Bij een bacteriële infectie is er vaak sprake van een geelgroene, etterige afscheiding.

Een ontsteking
Een ontsteking is een reactie van het lichaam op een beschadiging tengevolge van het in het lichaam binnendringen van ziekteverwekkers, vreemde voorwerpen, òf verschijnselen die ontstaan door fysische of chemische invloeden. Deze reactie heeft tot doel het lichaam tegen schadelijke stoffen of ziekteverwekkers te beschermen door ze onschadelijk te maken en de schade zoveel mogelijk te herstellen. Niet goed behandelde ontstekingen kunnen tot levensbedreigende situaties zoals bloedvergiftiging leiden. Ga daarom met een ernstige ontsteking altijd naar de dokter!

Mogelijke oorzaken van een ontsteking zijn:

  • fysische invloeden, zoals verbranding en bevriezing
  • chemische invloeden, zoals maagzuur dat het slijmvlies van de maagwand kan aantasten
  • binnendringen van levende ziekteverwekkers en/of virussen (infectie).
  • binnendringen van vreemde voorwerpen (hout- of metaalsplinters, dorens, enzovoorts).

In de eerste twee gevallen is er dus sprake van een ontsteking, maar niet van een infectie. Bij ontstekingen waarbij geen levende verwekker is betrokken, spreekt men van een steriele ontsteking.

Plaatselijke ontstekingsverschijnselen zijn:

De bloedvaten ter plaatse verwijden zich, waardoor de hoeveelheid bloed in het bedreigde gebied toeneemt. Hierdoor ontstaan de plaatselijke ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid en warmte. Ook ontstaat er ter plaatse een zwelling en daardoor een hogere druk op het omliggende weefsel. Deze hogere druk prikkelt op zijn beurt de zenuwen en er ontstaat pijn.

Algemene ontstekingsverschijnselen zijn:

  • moe, lusteloosheid
  • gevoel van onbehagen
  • gebrek aan eetlust
  • temperatuursverhoging
  • vermeerdering van het aantal leucocyten in het bloed.

Als een plaatselijke ontsteking niet direct wordt aangepakt, kunnen er algemene ontstekingsverschijnselen optreden.

Tips om infecties te voorkomen:

  • Zorg voor volop beweging in de frisse lucht.
  • Streef naar een evenwicht tussen geestelijke en lichamelijke inspanning.
  • Zorg voor voldoende rust.
  • Gebruik voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen; salades van waterkers, tuinkers, Oostindische kers en mierikswortel zorgen voor de toevoer van natuurlijke 'antibiotica'.

Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die ter voorkoming van infecties kunnen worden gebruikt.

Echinaforce
(2x daags 20 druppels of 2 tabletten) wordt door veel wetenschappers en artsen aanbevolen als hèt middel om infecties zoals griep en verkoudheid te voorkomen. Ook wanneer er eenmaal een infectie is ontstaan, kan Echinaforce een belangrijke rol spelen bij het genezingsproces.

De weerstandverhogende werking van Echinacea is vele malen door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Tijdens een recent onderzoek, verricht door de Universteit Utrecht, werd de specifieke invloed op de lichamelijke weerstand opnieuw aangetoond.

Urticalcin
(3x daags 5 tabletten) helpt bij een verhoogde vatbaarheid voor infecties de weerstand te verbeteren; de mineralen uit het voedsel  worden beter door de lichaamscellen opgenomen.

Wanneer ondanks alle voorzorgen toch een acute ontsteking ontstaat, of wanneer er sprake is van een chronische of steeds terugkerende infectie, kunnen de volgende maatregelen en natuurlijke geneesmiddelen uitkomst bieden:

De behandeling van acute ontstekingsverschijnselen
Bij acute, algemene ontstekingsverschijnselen zoals griep, verkoudheid en keelpijn is het verstandig de volgende adviezen op te volgen:

  • Zorg voor een gezonde leefwijze.
  • Eet voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen.
  • Gebruik extra vitamine C (Vitaal Vitamine C complex tabletten bevatten uitsluitend natuurlijke vitamine C).
  • Bij koorts:

    • gedurende de koortsperiode vasten
    • drink vruchtesappen (liefst vers geperst)
    • drink driemaal daags een kopje Guldenroededrank.

Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij acute ontstekingsverschijnselen kunnen worden gebruikt.

Echinaforce
(volwassenen 5x daags 20 druppels of 2 tabletten) neemt de koorts niet weg, maar ondersteunt het genezingsproces en bespoedigt het verloop. Door het gebruik van Echinaforce loopt u minder kans op secundaire infecties. De weerstandverhogende werking van Echinacea is vele malen door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Tijdens een recent onderzoek, verricht door de Universteit Utrecht, werd de specifieke invloed op de lichamelijke weerstand opnieuw aangetoond.

Solidago complex
(3x daags 20 druppels) wordt gebruikt om de nieren te stimuleren en zo de gifstoffen sneller uit het lichaam te verwijderen.
De behandeling van chronische en/of steeds terugkerende infecties

Bij chronische en/of steeds terugkerende infecties is de volgende Echinaforce-kuur meestal zeer effectief:

Dosering volwassenen:
De eerste vijf dagen 20 ml per dag in een glas niet bruisend bronwater, verdeeld over de dag opdrinken.

6e.dag: 3x daags 60 druppels of 3x daags 6 tabletten
7e dag: 3x daags 50 druppels of 3x daags 5 tabletten
8e dag: 3x daags 40 druppels of 3x daags 4 tabletten
9e dag: 3x daags 30 druppels of 3x daags 3 tabletten
10e dag: 3x daags 20 druppels of 3x daags 2 tabletten
11e dag: 3x daags 10 druppels of 3x daags 1 tablet

Bij chronische infecties is het altijd verstandig een arts te raadplegen.

Elders in deze uitgave is per aandoening de specifieke behandeling van een aantal veel voorkomende ontstekingen vermeld.

Verwante onderwerpen: Weerstand, verminderde; Vatbare personen.

Vorige bericht Onrust, innerlijke
Volgende bericht Oorpijn

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar