Meer onverzadigde vetzuren eten in plaats van koolhydraten verlaagt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat wijst onderzoek van de Universiteit van Cambridge (Groot-Brittanniƫ) uit. Mensen met diabetes of een voorstadium daarvan wordt aangeraden om gezond te eten. Vet heeft daarbij een slechte naam, maar dat is niet terecht, blijkt ook weer uit dit onderzoek. De onderzoekers keken naar het dieet van 4660 volwassenen; welke impact hadden verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en koolhydraten op het ontwikkelen van diabetes type 2? De resultaten lieten zien dat het eten van enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetzuren een positief effect had op bloedsuiker, vergeleken met het eten van koolhydraten of verzadigde vetzuren. Mensen met een voorstadium van diabetes zouden dus geen onverzadigde vetzuren moeten vermijden.
Onverzadigde vetzuren verlagen risico diabetes type 2
Het eten van meer onverzadigde vetzuren in plaats van koolhydraten verlaagt het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dat wijst onderzoek van de Universiteit van Cambridge (Groot-Brittaniƫ) uit. Mensen met diabetes of een voorstadium daarvan wordt aangeraden om gezond te eten. Vet heeft daarbij een slechte naam, maar dat is niet terecht, blijkt ook weer uit dit onderzoek. De onderzoekers keken naar het dieet van 4660 volwassenen; welke impact hadden verzadigde vetzuren, enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en koolhydraten op het ontwikkelen van diabetes type 2? De resultaten lieten zien dat het eten van enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetzuren een positief effect had op bloedsuiker, vergeleken met koolhydraten of verzadigde vetzuren. Mensen met een voorstadium van diabetes zouden dus geen onverzadigde vetzuren moeten vermijden.
Bron
Naam | gezondNU |
Datum | oktober 2016 |
Auteur | Lian van Doorn, Ingrid Kersten |