Mijn vriend heeft na het horen van een naar bericht (een vriend had zelfmoord gepleegd) een zeer zware aanval van hyperventilatie gehad. Vanaf die avond is er veel pijn en verdriet uit het verleden naar boven gekomen. Er is geconstateerd dat hij een burnout en een depressie heeft, waarvoor hij verschillende medicijnen kreeg voorgeschreven. Hij wil niet alles gebruiken en slikt daarom alleen Oxazepam en slaappillen. Ook die wil hij zo snel mogelijk afbouwen. Hij fietst, wandelt, zwemt en sport veel om op eigen kracht van de depressie af te komen. Wat hij het ergste vindt, is dat hij nu in een soort onwerkelijkheid leeft. Hij neemt dingen niet goed waar, zit in een soort van film, heeft moeite met concentreren. Hij leeft buiten zijn lichaam wat hem veel angst geeft. Hoort dit erbij? En hoe komt hij van dat onwerkelijkheidsgevoel af?
– Yvonne van Bussel
Kemal Inci, psycholoog:
Het is vanzelfsprekend dat een bericht van zelfmoord van een dierbare uiterst schokkend is. Mensen reageren verschillend op deze schok. De zware aanval van hyperventilatie van uw vriend past bij de paniekreactie die kan ontstaan bij een dergelijke traumatische ervaring. Als deze gebeurtenis de laatste druppel is die de emmer doet overlopen, bijvoorbeeld omdat uw vriend overbelast is, kan dit leiden tot klachten van burnout en depressiviteit.
Het is jammer dat uw vriend slechts gedeeltelijk de medicamenteuse behandeling volgt door alleen de spanningsremmende en slaapverwerkkende medicatie te gebruiken en de antidepressiva achterwege te laten. Voor Oxazepam en de slaapmiddelen bestaat een reƫel gevaar voor verslaving na langdurig gebruik. Het is daarom een goed voornemen van uw vriend dat hij deze medicatie wil afbouwen. Doe dit echter wel in overleg met de voorschrijvende arts. Ook sporten is een goede ondersteuning in de behandeling van een burnout en depressie.
Als echter sprake is van paniekklachten, een onverwerkt trauma of achterliggende onverwerkte problematiek in de voorgeschiedenis, kunnen de klachten aanhouden. Gevoelens van onwerkelijkheid en vervreemding kunnen hiermee samenhangen. Bovendien kunnen de bijwerkingen van Oxazepam en slaapmiddelen dergelijke klachten verklaren. Het verdient daarom aanbeveling zowel de hulp van de huisarts als van een psycholoog in te schakelen.