Joke Geukes, registerpodoloog: “De spieren in onze voeten worden tegenwoordig nauwelijks meer getraind, de hele dag worden ze ondersteund door schoenzolen. Door op ongelijkmatige, verschillende ondergronden te lopen, moeten die spieren weer aan het werk. Regelmatig adviseer ik cliënten vaker hun schoenen uit te trekken en lekker op blote voeten door het zand of op gras te lopen. Vooral voor mensen met holle of juist platte voeten is dit heel goed. Ook kindervoeten zouden minder vaak in schoenen opgesloten moeten zitten.”
“In mijn praktijk komen heel wat mensen (vooral vrouwen, durf ik wel zachtjes te zeggen) met voetproblemen. En dan vooral met pijnklachten aan de voorvoet. De oorzaak is te kleine of te smalle schoenen. Ook voor hen is het goed om de schoenen uit te doen.”
De blote-voetenprofessor
Prof. Daniel Liebermann (alias ‘the barefoot professor’) van de Harvard-universiteit toont in 2010 aan dat hardlopen op blote voeten beter is dan op dure sportschoenen. Hardlopers op blote voeten landen op de voorvoet of op een platte voet, terwijl schoenendragers hun hele gewicht op de hiel laten landen. En die verende zolen van dure sportschoenen? Die zorgen door de dreun bij het neerkomen juist voor veel blessures, zegt deze blote-voetenprofessor. Hij ontketende een ware rage van ‘barefoot’ hardlopen (in Nederland ook wel oerlopen genoemd).
Blote-voeten-Beau
“Lopen op blote voeten is een heerlijke, bevrijdende, natuurlijke en humoristische bezigheid”, aldus Beau van Erven Dorens, tv-presentator. Hij liep voor het goede doel al een aantal keren hardloopwedstrijden zonder schoenen, waaronder de Dam tot Damloop (16,1 km).
losseveter.nl
Lunchpauze? Ooievaarsloop (althans, in Zuid-Duitsland)
Florentine van Vollenhoven, hydrotherapeut: “Koud water is heerlijk verfrissend voor je voeten, vooral als het warm is. De beste manier om hiervan te profiteren, is door de ooievaarsloop in ondiep, koel water uit te voeren. Hierbij til je je benen een voor een helemaal uit het water en zet je ze weer neer. In Oostenrijk en Zuid-Duitsland is dit heel gewoon. Hier vind je op pleinen en in openbare parken zelfs zogenaamde Wassertretbecken, oftewel waterloopbaden. Mensen uit de omliggende kantoren komen hier tijdens hun lunchpauze, schoppen hun schoenen uit en stappen het water in. Helemaal opgefrist kunnen ze daarna weer aan de slag. Maar zonder Wassertretbecken kan het natuurlijk ook gewoon in een bak met koud leidingwater of in een ondiep beekje, een meer of de zee. Heel goed bij spataderen!”
Om bij stil te staan
Onze voeten bestaan elk uit 26 verschillende botjes en 33 gewrichten, die bij elkaar worden gehouden door spieren, pezen, kraakbeen en slijmbeurzen. Ons hele leven dragen ze ons gehele lichaamsgewicht.
Met je blote voeten door de modder
Wil Bekker, voetreflexoloog en oprichter van het BloteVoetenPark: “In ons BloteVoetenPark ervaren je voeten het warme gras, de zompige koele modder, het verschil tussen kleine en grote kiezels, tussen boomschors en kokosschors.”
“Door over verschillende ondergronden te lopen, worden de reflexzones gemasseerd die over je voetzolen lopen. Die zones corresponderen met organen in je lichaam. Loop je blootsvoet, dan masseert de natuur je voeten.”
“De twintigduizend bezoekers die elk jaar ons park bezoeken, komen vooral voor hun plezier, maar wandelen op blote voeten is ook heel gezond. Lopen op blote voeten verbetert je houding, waardoor je rug ontlast wordt en de spieren van je voeten sterker en soepeler worden. Ik ben ervan overtuigd dat dragers van steunzolen deze aan de wilgen kunnen hangen als ze dagelijks een uur op blote voeten zouden lopen.
Het BloteVoetenPark in Brunssum, Zuid-Limburg, blotevoetenpark.nl
Meer blote voetenpaden:
- ‘t Blôde Fuottenpaad, startpunt de Kale Weg in het plaatsje Opende, provincie Groningen, blotevoetenpad.nl, gratis en altijd open.
- Wandelen over de voormalige zeebodem op het 2,5 kilometer lange Blote Voeten Zeebodempad. Startpunt Paviljoen T127 in Kraggenburg, provincie Flevoland, blotevoetenzeebodempad.nl
- Wat aten mensen in de Middeleeuwen, in de Romeinse tijd en in de Prehistorie? Ontdek het op het Blotevoetenpad van de Hof van Twello, hofvantwello.nl
De huid van planeet aarde
Schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher beschreven voor Toerisme Vlaanderen hun belevenis op een blotevoetenpad in Belgisch Limburg. Een fragment:
‘(…) je loopt op mos, dan op houtsnippers, dan weer op rotsblokken, kleine keien, grotere (scherpe) steentjes (pijn! leed!), dan waad je door de kniehoge modder, klimt op lange ladders, glad en van boomstammetjes gemaakt, en balanceert op dwarse stronken. Alle fasen voelen verschillend, niet allemaal even fijn, maar altijd interessant. Het was een inspirerend idee dat de oermens ooit even ongeschoeid door het woud sloop en na een uur, na het afspoelen van de voeten en kuiten bij een van de kranen bij de uitgang, besef je dat je voeten nog nooit zo fris en jong hebben aangevoeld als na deze eerste kennismaking met de huid van planeet aarde. En het was goed.’
Bron: toerismevlaanderen.nl
Om even bij stil te staan
Iedere voet telt gemiddeld wel 26 botjes en 33 gewrichten, die bijeengehouden worden door 107 banden plus 19 spieren en pezen. Daarnaast zitten er in iedere voet wel 250.000 zweetkliertjes, die per dag zo’n kwart liter vocht afscheiden. Dat verklaart die zweetvoeten.
4x de wereld rond
De meesten van ons zetten gemiddeld 8.000 tot 10.000 stappen per dag. Alles bij elkaar is dat 185.000 kilometer in een mensenleven. Je bent dan meer dan vier keer de wereld rondgelopen!
Meest voorkomend voetenleed
- Blaren
- Eelt
- Schimmel op de huid
- Ingegroeide nagels
- Kloven
- Likdoorns
- Schimmelnagels
- Voetwratten
bron: provoet.nl