Een flinke klap op haar hoofd veranderde het leven van Maria Bergsma voorgoed. “Ik sla geen signalen meer in de wind.”
“Al vijftien jaar ging ik iedere dinsdagavond naar het zwembad. Heerlijk gewichtloos in het water bewegen, ik genoot ervan. Die ene keer lette ik even niet goed op. Met een behoorlijke vaart zwom ik op mijn rug vol met mijn hoofd tegen de betonnen rand. Ik was volledig de kluts kwijt. Wat een dreun!”
“De beurse plek op mijn kruin verdween en ik vergat het weer. Na veertien dagen voelde ik een scherpe pijn in mijn schouder en arm. De link met de botsing was snel gelegd en ik ging onder behandeling bij een chiropractor. Een jaar later had ik nog steeds pijn. Ik verwaarloosde het omdat ik geen tijd had. Mijn dochter werd ziek en belandde in een rolstoel. Ze had mijn hulp hard nodig. Dus slikte ik pijnstillers en ging door. Toen alles in rustiger vaarwater kwam, merkte ik dat de pijn toch wel erg geworden was. Ik kon moeilijk opzij kijken, niet boven mijn macht werken en van een verkeerde beweging had ik drie weken last. Ik liet een foto maken. In mijn nek waren twee wervels naar elkaar toegeschoven. Dat zorgt voor alle ongemakken. Ik kom er nooit meer vanaf.”
“Mijn geliefde zwemmen heb ik moeten opgeven. Het belast mijn nek te veel, waardoor de boel kan verslechteren. Omdat ik ouder word, gaat slijtage meespelen. In de toekomst kunnen hierdoor uitvalsverschijnselen ontstaan. Geen leuk vooruitzicht. Ik probeer het proces tegen te gaan door zo gezond mogelijk te eten, te bewegen en vitamines, visolie en glucosamine in te nemen. Een ding heb ik wel geleerd: ik sla geen signalen meer in de wind.”
“Natuurlijk is het balen, maar er zijn altijd ergere dingen. Ik kom veel met mijn dochter in het ziekenhuis en daar zie ik de grootste ellende. Met mijn beperkingen valt tenminste nog goed te leven. En juist doordat niet alles meer kan, ga ik op zoek naar mogelijkheden die ik wel heb. Zo heb ik sinds kort weer een oude hobby ontdekt: handwerken. Geef me naald en draad en ik maak de mooiste dingen!”
Ongelukkige feiten
- De nek bestaat uit zeven nek- of halswervels. De bovenste wervel heet ‘atlas’ omdat deze de schedel ondersteunt.
- Volgens schattingen hebben ruim drie miljoen mensen in Nederland nek- en rugklachten.
- Ieder jaar komt er ruim een miljoen nieuwe gevallen van nek- en rugklachten bij.
- Nek- en rugpijn staat in de top drie van klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan.