Wanneer er in de darmen gistingen optreden als gevolg van een gebrekkige spijsvertering, een aangetaste darmflora of verstopping, kunnen er zich gemakkelijk gassen vormen. Deze geven vaak een opgeblazen gevoel. Men heeft last van winderigheid, oprispingen en krampen in de buik; ook zijn er geluiden te horen ('gerommel' in de buik).
Deze verschijnselen kunnen het gevolg zijn van het tijdens het eten inslikken van lucht (aërofagie). Ook allerlei aandoeningen van maag, darm, lever en alvleesklier kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. In chronische gevallen is het dan ook altijd verstandig uw arts te raadplegen. Maar u kunt ook zelf veel doen om deze aandoening te voorkomen of te genezen.
Allereerst is het van belang de voeding aan te passen. Zoetigheid, snoepgoed, in vet gebakken spijzen, gekookte koolsoorten en de meeste vruchten (op grapefruit, sinaasappels, appels en bosbessen na) zullen plaats moeten maken voor volkorenprodukten, zilvervliesrijst, worteltjes, lof, prei, komkommer en peterselie. Maak bij het bereiden van het eten gebruik van darmgas-reducerende kruiden als kummel, venkel, bonekruid, anijs en lavas (maggiplant). Melkprodukten als kwark, Hüttenkäse en echte yoghurt zijn prima, evenals rauwkostsalades. Dat geldt ook voor kool- en bietesap.
Koolzuurhoudende dranken zijn af te raden. Drink niet tijdens, maar na de maaltijd een glas niet bruisend bronwater met daarin 2 à 3 eetlepels Molkosan. Gebruik tijdens dezelfde maaltijd niet èn groenten èn fruit. Eet ook geen yoghurt met fruit.
Eet niet meer dan strikt nodig is, eet langzaam en kauw grondig. In ernstige gevallen is het goed tweemaal per week een sapdag te houden. Op zo'n dag eet u niets en drinkt u alleen maar volop thee en wortel- of groentesap.
Daarnaast is voldoende rust en slaap van belang. Uitputting staat een vlot herstel namelijk in de weg. Hete kruidenkompressen en hete douches op de buik stimuleren de alvleesklier waardoor meer spijsverteringssappen worden gevormd.
Er zijn enkele natuurlijke geneesmiddelen die bij een opgeblazen gevoel kunnen worden gebruikt.
Gastronol
(3-5x daags 2-3 tabletten in de mond uiteen laten vallen) helpt onder andere bij zure oprispingen en gasvorming.
Boldocynara
(3x daags 20 druppels na de maaltijd) stimuleert de leverfunctie, activeert de galblaas en maakt de gal vloeibaarder. Het middel bevordert de galproduktie en galafgifte, en daarmee de stoelgang. Het voorkomt darmgassen.
Daslookdruppels
(3x daags 10 druppels) hebben een gunstige werking, vooral wanneer de darmgassen gepaard gaan met een branderig gevoel in het bekken en een sterke aandrang tot plassen.
Acidophiluspoeder
(2 x daags 1 dessertlepel [à ± 6 gram] in lauwe melk of water oplossen) helpt als er sprake is van een gestoorde darmflora tengevolge van diarree of medicijngebruik.
Verwant onderwerp: Darmgassen.