Bij een gebrekkige spijsvertering, bijvoorbeeld bij een aangetaste darmflora of een verstopping, kan er gisting of rotting optreden. Het vervelende gevolg is dan een opgeblazen gevoel. Door langzaam te eten, goed te kauwen en het voedsel goed met speeksel te vermengen, kun je de spijsvertering bevorderen. Drink niet (te veel) tijdens de maaltijden, maar doe dit vooral voor of na het eten. Let er tijdens het eten ook op dat je niet te veel lucht hapt, zo voorkom je extra gasvorming in de darmen. Langdurige stress kan ook een negatieve invloed hebben op de darmwerking. Ook kan het ontstaan door lactose-, gluten of fructose intoleranties.
Iedereen heeft zijn eigen ritme, ook wat de stoelgang betreft. Dat ritme kan negatief worden verstoord door een verstopping, waardoor het alleen maar moeilijker wordt om naar het toilet te gaan. Wanneer de afgewerkte voedingsresten te traag de dikke darm passeren, wordt er meer vocht aan onttrokken dan normaal. Dit resulteert in harde ontlasting en soms een verstopping; voedselresten hopen zich op in de dikke darm.
Vezelarme voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging en te weinig vocht kunnen een verstopping veroorzaken. Ook bepaalde medicijnen, psychische problemen, hevige emoties, lever- en galblaasstoornissen en hormonale stoornissen kunnen de passage vertragen.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Stap geleidelijk over op meer vezelrijke voeding, ongeveer dertig tot veertig gram per dag. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting niet hard en droog wordt.
- Drink veel, minimaal anderhalf tot twee liter vocht per dag. Laat koolzuurhoudende dranken links liggen, want dit kan juist voor gasvorming zorgen. Bij het eten van meer vezels is meer drinken ook belangrijk.
- Kies voor zure voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kwark en kefir om de spijsvertering te bevorderen.
- Duik in het kruidenkastje. Kummel, dille, anijs, venkel, tijm en rozemarijn gaan de vorming van darmgassen tegen.
- Eet geen groente en fruit in één maaltijd. Te veel vruchtensap of rauwkost kan leiden tot gisting, terwijl te veel eiwit (vlees, vis en kaas) juist kan leiden tot rotting.
- Kies voor puur. Vermijd ongezonde suikervervangers, zoals sorbitol en aspertaam, en kook zoveel mogelijk zelf.
- Ontbijt altijd en sla geen maaltijden over. Ontbijten brengt de spijsvertering op gang.
- Gebruik liever geen laxeermiddelen. Ze nemen namelijk niet de oorzaak van een verstopping weg, zoals vezelarme voeding of te weinig beweging. Omdat de darmen ‘lui’ worden, zullen ze nog eerder verstoppen.
- Eet niet vetvrij, te weinig vet heeft een negatieve invloed op de stoelgang.