Toen ik 48 jaar was, kreeg ik last van opvliegers. Nu ben ik 65 jaar en heb er nog last van. De warmte gaat naar mijn hoofd, handen en voeten. Van de huisarts heb ik het medicijn clonidine gekregen. Dit helpt wel, maar neemt de opvlieger niet in zijn geheel weg. Is het normaal dat ik opvliegers blijf houden en kan ik hier nog op een natuurlijke wijze van af komen?
H. Groen
Metta Hofstra, homeopathisch arts:
Opvliegers komen veel voor bij vrouwen rond de overgang (het optreden van de allerlaatste menstruatie) en soms nog vele jaren erna. Het is een plotselinge ‘aanval’ van hitte en transpireren, meestal in het gezicht, maar soms ook op borst en rug en op andere plaatsen. De huid kan rood worden tijdens een opvlieger. Na de opvlieger koel je meestal versterkt af, waardoor je zelfs kunt gaan rillen.
De opvliegers ontstaan doordat rond de overgang het niveau van het hormoon oestrogeen flink kan dalen en pieken, wat een ontregeling van het temperatuurcentrum in de hersenen veroorzaakt. Dit centrum reageert normaliter alleen op een forse temperatuurswisseling en zet dan aan tot zweten (als de temperatuur stijgt) of rillen (als de temperatuur daalt). In de overgang wordt het temperatuurcentrum echter door het minste of geringste geprikkeld, wat tot een opvlieger leidt. Dan kan zelfs een kleine temperatuurstijging door bijvoorbeeld inname van warm voedsel of drank of scherp gekruid eten tot een opvlieger leiden.
Ook stress kan opvliegers uitlokken en vaak gebeurt het zonder duidelijke aanleiding. Bij de meeste vrouwen zijn ze twee jaar na de overgang verdwenen, maar het komt ook voor dat ze na ruim tien jaar nog steeds optreden, wat heel vervelend kan zijn. Roken, overgewicht en te weinig drinken zijn belangrijke bijdragende factoren waaraan u zelf wat kunt doen. Stress is vaak lastig te bestrijden, maar als u accepteert dat opvliegers een normaal verschijnsel zijn, ook al bent u 65, kan dat geruststellend werken.
Natuurlijke middelen die wel gebruikt worden om opvliegers te verminderen zijn onder andere salie en sepia in een homeopathische bereiding. Ook de zogenaamde isoflavonen (in plantaardige producten als rode klaver en sojaextracten) worden hiervoor gebruikt. Raadpleeg hiervoor een deskundige voor advies.