Ik heb osteoporose, maar ben ook lactose-intolerant. Nu gebruik ik een calciumsupplement en alendroninezuur. Wat kan ik nog meer doen om mijn kalkhuishouding op peil te houden? Ik eet al elke dag een plak geitenkaas en drink lactosevrije melk. Kan ik ook gewone yoghurt, karnemelk of kwark nemen, of mag ik alleen maar sojaproducten?
– H. Houben, Maasbracht
Philip Kielman, apotheker:
Een lactose-intolerantie is geen absolute beperking; het lichaam kan een beperkte hoeveelheid lactose omzetten. Het is de overmaat die klachten veroorzaakt.
Uw calciuminname (via het geneesmiddel en uw huidige voedingspatroon) is voldoende voor de hoeveelheid calcium die u nodig heeft. Meer calcium is niet ‘verboden’. Toch raad ik u af meer zuivel- en sojaproducten te eten. Extra calcium kan juist klachten geven omdat het ‘te veel’ kan worden voor uw vertering, aangezien u een lactose-intolerantie heeft. Wat u eet, is goed en voldoende.
Wat wel? Het is beter u te focussen op vitamine D. Vitamine D is namelijk onmisbaar bij de opname van de calcium die u eet en bij de inbouw hiervan in de botten. Vitamine D wordt aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht. In de herfst- en wintermaanden is dat moeilijk. Vandaar dat het raadzaam is in die periode een voedingssupplement met extra vitamine D te gebruiken (800 ie/dag).
Andere belangrijke vitaminen en mineralen die een rol spelen in de calciumhuishouding, en dus van belang zijn bij osteoporose, zijn magnesium en vitamine K2 (menaquinon); een goede multivitamine met vitamine D, magnesium en vitamine K2 is dus een aanrader.
Tot slot: Hollandse, harde kaas is lactosevrij!