Ruim één miljoen Nederlandse vrouwen zijn in de overgang. Sommigen van hen zijn blij dat ze van hun menstruatieperikelen zijn verlost. Anderen hebben het gevoel nu definitief afscheid te nemen van hun jeugd. Daarbij komt dat de overgang voor zeven van de tien vrouwen niet zonder problemen verloopt. Opvliegers, transpiratie-aanvallen, neerslachtigheid en vermoeidheid zijn veel geuite klachten.
Het woord menopauze dat vaak in verband met de overgang wordt gebruikt, komt van het Latijnse mensis (maand) en pausa (het ophouden). De menopauze is dus de dag waarop de laatste menstruatie een feit is. De vruchtbare periode is voorbij. De periode rond de menopauze wordt de overgang (climacterium) genoemd.
De overgang is een periode in het leven van een vrouw die meestal rond haar vijftigste jaar begint en zes tot acht jaar duurt; in deze fase verliest zij haar vruchtbaarheid. Het meest opvallende verschijnsel is het wegblijven van de menstruatie. Het gevolg hiervan is een verandering in de hormoonhuishouding met als symptomen: opvliegers, overmatige transpiratie, slapeloosheid, duizeligheid, gewrichtsklachten en soms depressies.
De sterke vermindering van de activiteit van de eierstokken die uiteindelijk tot de menopauze leidt, gaat gepaard met lichamelijke ongemakken en stemmingsveranderingen. Het is niet precies bekend welke verschijnselen aan hormonale veranderingen zijn toe te schrijven en welke psychisch te verklaren zijn. Het ophouden van de menstruatie heeft zonder twijfel invloed op het centrale zenuwstelsel. Psychosociale factoren kunnen de symptomen nog verergeren. Vaak veranderen deze factoren in deze fase nogal drastisch. De ouders overlijden, de kinderen verlaten het huis, kortom het 'lege-nest-syndroom' kondigt zich aan. Weinig begrip van de zijde van de huisgenoten voor de situatie waarin de vrouw zich bevindt, geeft aanleiding tot emotionele problemen. Als u het af en toe niet meer ziet zitten, is het wellicht mogelijk met een vertrouwde vriendin te spreken die deze periode al achter de rug heeft.
Het is verstandig leemten in de dagelijkse bezigheden op te vullen met nuttige activiteiten. Zoek een hobby, richt de aandacht op anderen, zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging.
Pas ook de voeding aan. Het lichaam verbrandt het voedsel in deze periode langzamer dan normaal. U hebt dan ook maar tweederde van de calorieën nodig die u vroeger nodig had. Gebruik ook minder zout, suiker, koffie (Bambu mag wel), en wit-meelprodukten en begin elke maaltijd met wat rauwkost. Gebruik weinig kaas, eieren, melkprodukten en vlees, zeker geen varkensvlees en worst (verminder het gebruik van vlees tot tweemaal in de week een kleine hoeveelheid). Zorg voor voldoende vitamine C en D. Rauwkost, met name voedsel dat rijk is aan ijzer, kalk en vitamine E, is prima.
Maak, als het even kan, elke dag een wandeling van minstens een half uur; in de frisse lucht wel te verstaan (boodschappen doen is iets anders dan wandelen!).
Wanneer de menstruatie ophoudt, verdwijnt daarmee een maandelijks terugkerende natuurlijke 'aderlating'. Deze 'aderlating' is er onder andere verantwoordelijk voor dat vrouwen minder aan hoge bloeddruk lijden dan mannen. Het wegvallen van dit proces vergroot de kans op een bloeddrukstijging. Tref daarom passende maatregelen (zie Bloeddruk, hoge).
Er is een natuurlijk geneesmiddel dat bij opvliegers en andere overgangsklachten zeer effectief is. Al tijdens de ontwikkeling van het middel bleek dat vrouwen die Famosan gebruikten er zeer veel baat bij hadden. Het aantal opvliegers nam sterk af en ook andere overgangsklachten verminderden aanzienlijk.
Famosan
(3x daags 20 druppels of 2 tabletten) helpt tegen overgangsklachten zoals opvliegers, hoofdpijn en neerslachtigheid. Het middel reguleert de menstruatie aan het begin van de overgang. De werking van Famosan openbaart zich doorgaans vrij snel, soms al binnen enkele dagen, meestal binnen twee weken. Bij vrouwen bij wie beide eierstokken zijn verwijderd, heeft het middel weinig tot geen effect. In 1990 werd door vijftien artsen een onderzoek gedaan, waarbij 74 vrouwen met overgangsklachten werden behandeld met Famosan. Bij 88% van de vrouwen trad verbetering op; vooral het aantal opvliegers en het nachtelijk zweten nam af.
Verwante onderwerpen: Opvliegers, Slapeloosheid, Nervositeit.