Ik probeer de inname van oxaalzuur te verminderen. Ik begrijp dat dit in veel voedingsproducten zit, maar hoe weet ik dat? En welke alternatieven zijn er?
Theike
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige:
Ik neem aan dat u de inname van oxaalzuur wilt verminderen vanwege nierstenen. De meest voorkomende nierstenen zijn calciumoxalaat- en calciumfosfaatstenen. Voordat ik hier verder op inga, wil ik eerst wat vertellen over oxaalzuur.
Oxaalzuur (ook wel zuringzuur) is een zogenaamd dicarbonzuur. De zouten van oxaalzuur worden oxalaten genoemd, met als bekendste calciumoxalaat. Als iemand last heeft van nierstenen (vaak calciumoxalaatstenen) is het goed om het eten van oxaalzuurrijke voeding te beperken. Een gemiddelde voeding bevat 150-200 mg oxaalzuur per dag, maar de hoeveelheid kan per dag enorm variëren, bijvoorbeeld door het eten van oxaalrijke producten. Zo bevat 100 gram spinazie 780 mg oxaalzuur en 100 gram postelein 900 mg. Als u calciumoxalaatstenen hebt, is het advies om niet meer dan 400-500 mg oxaalzuur per dag binnen te krijgen. Dit betekent dat u de volgende oxaalrijke producten beter beperkt kunt gebruiken:
- Spinazie, bieten, snijbieten, postelein, rabarber, pastinaak, zuring, paardenbloem en knolselderij. Varieer zo veel mogelijk met groenten en eet genoemde groenten niet dagelijks.
- Drink geen cola en kijk uit met cacao (chocolademelk)
- Sterke zwarte of groene thee: niet te veel gebruiken en maximaal 2 minuten laten trekken.
- Citrusfruit, cranberry’s en andere bessen: maximaal 2 glazen sap van deze vruchten. Fruitsoorten zo veel mogelijk variëren.
- Eet noten niet in al te royale hoeveelheden. U hoeft ze echter zeker niet weg te laten!
- Tarwezemelen: geen losse tarwezemelen gebruiken.
Een calciumbeperking wordt soms ook aangeraden, maar is niet nodig. Uit onderzoek is gebleken dat een voeding beperkt in oxaalzuur, zout en eventueel eiwit een betere bescherming biedt tegen het opnieuw optreden van calciumoxalaatstenen dan het calciumbeperkte voedingsadvies. Calcium bindt namelijk oxaalzuur in de darm en dit calciumoxalaat wordt met de ontlasting uitgescheiden. U profiteert het meest van de opname van oxaalzuur door calcium als u een oxaalzuurrijk product combineert met een calciumrijk product in één maaltijd. Calcium kan dan een verbinding aangaan met oxaalzuur in de darmen, zodat minder oxaalzuur wordt opgenomen. Neem echter niet meer dan twee à drie porties zuivel per dag. Naast zuivel zijn ook koolsoorten rijk aan calcium.
Verder is het bij nierstenen belangrijk om verspreid over de dag veel te drinken. Let er bij mineraalwater wel op dat u kiest voor een variant met een laag calcium- en natriumgehalte. Zo zijn er merken die 3 mg natrium per liter bevatten, maar ook die 215 mg bevatten. Calciumgehaltes kunnen variëren tussen 4 en 207 mg per liter.