Bij onze dochter van negen is PDD-NOS en ADHD vastgesteld. Ze had een ontwikkelingsachterstand en leerproblemen. Gelukkig haalt ze de achterstand goeddeels in. Ze is soms ontzettend boos – soms van het ene op het andere moment gebeuren. En weer omgekeerd. Kunt u mij tips geven?
– D.H.
Alexandra Alons, natuurarts:
Bij zowel kinderen met PDD-NOS als met ADHD zien we geregeld moeite met gedrag en stemming. Ik heb de ervaring dat als het kind gezonder eet, geen dingen eet waar ze allergisch voor is (vooral allergie voor gluten en zuivel komt veel voor) en extra visolie en een goede multivitamine krijgt, ze zich vaak ook rustiger voelen. Sommige kinderen zeggen dan spontaan dat het minder druk is in het hoofd. Eentje verklaarde zelfs dat het er niet meer ‘stormt’.
Boosheid bij kinderen (en ook bij volwassenen) komt vaak voort vanuit een bepaalde behoefte. Stel je hebt als kind een behoefte aan controle, maar het lukt je niet om dingen onder controle te krijgen. Dat frustreert! We reageren daarop, bijvoorbeeld met boosheid.
De laatste jaren werk ik steeds meer met de Sedona methode. Deze methode ziet boosheid als een gevoel of emotie die je niet zo zeer moet uiten of onderdrukken, maar als een emotie die er mag zijn en die je vervolgens mag laten gaan. U zou uw kind kunnen helpen door de boosheid niet te veroordelen. Geef haar de ruimte om die boze gevoelens te hebben. Leer haar daarnaast die gevoelens (bijvoorbeeld) denkbeeldig in een ballon te blazen en in gedachten de ballon los laten waardoor de boosheid of frustratie wegvliegt. Als dit lastig is voor uw kind kunnen simpele zelfhypnose-oefeningen of yoga ook helpen om een bepaalde rust te krijgen.
Tot slot geef ik vaak het fytotherapeutisch middel citroenmelisse (lemon balm) als natuurlijke rustgever. In lichtere mate heeft citroenmelisse thee hetzelfde effect.