Wie elke dag twee keer ‘wit’ fruit of groente eet, zoals appel, peer, banaan of bloemkool, vermindert de kans op een beroerte met de helft ten opzichte van mensen die weinig ‘wit’ fruit eten. Dat blijkt uit onderzoek van Linda Oude Griep (Wageningen University).
Al eerder bleek dat het eten van rauwe groente en fruit de kans op een beroerte aanzienlijk verlaagt. In dit onderzoek is echter de relatie met de kleur van groente en fruit onderzocht. De onderzoeksgroep (meer dan 20 duizend volwassenen) hield tien jaar bij wat ze at. De ‘witte’ fruit- en groentesoorten liet een goed resultaat zien voor het voorkomen van beroertes. De kleurgroepen rood/paars (tomaten en aardbeien), geel/oranje (citrusvruchten en worteltjes) en groen (spinazie en andijvie) hadden geen preventief effect op een beroerte. In het vervolg geen kiwi meer eten maar peer? Nee, niet doen, adviseert de onderzoeker Oude Griep. “Ander fruit bevat andere belangrijke voedingsstoffen die mogelijk beschermen tegen ziekten.” Wat dan wel? Een extra appeltje eten. “Met een appel als tussendoortje kun je de inname van witte groenten en fruit gemakkelijk verhogen.”
Tekst: José Leeuwenkamp