Hoe kom ik af van gepieker? Ik ben als peuter geestelijk en lichamelijk zwaar verwaarloosd. Als volwassene vertaalde dit zich in een verkeerd zelfbeeld, geen zelfvertrouwen, niet van mezelf houden en geen eigenwaarde. De dokter wil me niet naar een psycholoog sturen. Ik ben nu 69 jaar en zou toch graag een beetje plezier in het leven willen hebben.
– C. Weijmer, Utrecht
Kemal Inci, psycholoog:
In uw brief vraagt u verschillende dingen tegelijk en benoemt u verschillende onderliggende problemen. Verwaarlozing in de jeugd grijpt ernstig in het leven van mensen in. Het heeft een negatieve invloed op de manier waarop iemand naar zichzelf en het leven kijkt. Net als eten en drinken zijn veiligheid en geborgenheid basisbehoeften van kinderen. Ze zijn van wezenlijk belang voor een gezonde hechting en voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen.
Niet alleen in de jeugd maar ook in het latere leven kunnen de gevolgen van verwaarlozing tot uiting komen in de vorm van ondermeer stemmingsklachten en problemen met de identiteit, persoonlijkheid en relatie. Vooral in bepaalde levensfasen zoals bij huwelijk, ouderschap, ziekte, pensioen en overlijden van dierbaren, kunnen de klachten in alle hevigheid de kop op steken.
Het kan u helpen om uw piekergedachten en uw levensverhaal op te schrijven. Dit is echter niet voldoende omdat uitgesloten moet worden of er mogelijk sprake is van obsessief piekeren, depressiviteit, identiteits-persoonlijkheidsproblematiek, levensfaseproblematiek of iets anders. Voor een goede diagnostiek en behandeling adviseer ik u in overeenstemming met uw wens toch een psycholoog te consulteren. Het is wenselijk dat u dit nogmaals bespreekt met uw huisarts. Als u geen verwijzing krijgt kunt u zelf ook een afspraak maken met een psycholoog.