Hun bedrijf in biologisch-dynamisch fruit in Dronten draaide als een zonnetje, maar Wil en Lisan wilden meer dan alleen telen. Ze droomden van een plek waar mensen elkaar konden ontmoeten. In de Fruittuin van West bouwden ze een groen paradijs waar kleine en grote Amsterdammers kunnen komen.
“In het groen leven is belangrijk voor me. En gewoon; ik weet niet beter. Pas als ik niet in een landelijke omgeving ben, besef ik wat ik mis. Zoals toen ik studeerde en in de stad op kamers woonde. Om de paar weken ging ik terug naar de boerderij van mijn ouders, die in de Betuwe een veeteeltbedrijf hadden. De geur op het land in de zomer … Gras dat hooi aan het worden was. Zo heerlijk om dat te mogen ruiken. Op onze stek aan de rand van Amsterdam kan ik vooral genieten van wat ik zie. Ik voel me rijk als ik hier rondloop en kijk wat er allemaal gebeurt. We telen een kleine twintig soorten fruit, op biologisch-dynamische wijze. Door de grote verscheidenheid aan vruchten zitten we lang in de bloesems en in de oogst, want elk gewas bloeit en groeit in een andere periode. Het is een genot om de bijen en hommels tussen de bloesems te horen zoemen. Om de kippen onder de fruitbomen te zien scharrelen, peuzelend van gevallen vruchten en wormpjes in de aarde. Er is zo veel leven in de boomgaard.”
Plek voor ontmoeting
“De vader van Wil was een pionier in de polder. Vijftig jaar geleden begon hij in Dronten een bedrijf in fruit. Op zijn achttiende ging Wil, na het afronden van zijn studie aan de Fruitteeltschool, in maatschap met zijn vader. Al snel verdiepte hij zich in minder gangbare manieren van telen. Omschakelen naar biologisch-dynamisch doe je echter niet zomaar. Pas toen hij de oplossing voor een bepaalde plaag had gevonden, durfde hij het aan. Zo bouwde hij vanaf 1997 aan zijn gezonde paradijs. We hadden toen al een aantal jaren een relatie. Het bedrijf liep goed. Maar Wil is een plannenmaker. Hij denkt in het groot. Zijn droom was om niet alleen fruit te telen, maar ook om ruimtes te creëren voor ontmoeting: een winkel, horeca, vergaderruimte, leslokalen. Voor zo’n uitgebreid bedrijf heb je een bepaalde dichtheid aan mensen in de omgeving nodig. Amsterdam bleek de plek voor ons avontuur te zijn. De gemeente zocht ondernemers voor dit buitengebied in de wijk Nieuw-West. We verkochten met een gerust gevoel ons ‘kindje’ in Dronten aan een gepassioneerde medewerker. En zo ging in 2014 weer een familie Sturkenboom pionieren in de polder.”
Blik verruimen
“In onze boomgaard kunnen mensen zelf fruit plukken. Kinderen vinden het geweldig dat ze de vruchten met hun eigen handen van de takken mogen halen. Bij oudere mensen roept het ook veel op. Sommigen komen me bijna met tranen in de ogen vertellen dat het al zo lang geleden is dat ze zelf eieren hebben geraapt. En een Turkse mevrouw zei afgelopen zomer: ‘Je kunt proeven dat de aardbeien uit de volle grond komen. Wij hebben daar in mijn moedertaal een speciaal gezegde voor.’ Daar word ik blij van. Onze kinderen doen het fantastisch in hun nieuwe omgeving. Ze zeggen mooie dingen: ‘Mam, het maakt niet uit, hoor, welke kleur kinderen hebben. Het gaat erom of ze leuk zijn om mee te spelen.’ Het is goed dat ze op deze manier hun blik verruimen. Amsterdammers zijn eigenzinnig, creatief en vrij, op een leuke manier. Dat past bij ons. We raken hier steeds meer geworteld, maar we blijven bezig: we gaan witlof en shiitake telen, zonnepanelen plaatsen en een blotevoetenpad, verwonderroute en wolkenobservatorium maken. De komende twee jaar zijn we daar nog druk mee. En daarna borrelen er vast weer nieuwe ideeën op, want dit is een plek vol mogelijkheden.”
www.fruittuinvanwest.nl