Henriëtte Flach beleefde haar ongeluk twintig jaar geleden. Nog iedere dag heeft ze pijn. “Dat zo’n akkefietje zulke gevolgen kan hebben.”
“Haastige spoed is zelden goed. Als iemand hier over mee kan praten, ben ik het wel. Ik woonde op een bovenwoning. De deurbel ging en in mijn haast naar beneden te komen, struikelde ik. Ik viel ongelukkig, precies met mijn stuit op de rand van de trap. Creperend van de pijn deed ik open en meteen weer dicht … Er stonden twee Jehovah’s getuigen voor de deur die me wilden bekeren. Daar had ik echt geen behoefte aan. Had ik me daarvoor zo laten opjutten?”
“De volgende dag was de pijn niet te harden. Ik kon nauwelijks lopen, en zitten ging al helemaal niet. In het ziekenhuis bleek mijn stuit gebroken. ‘Een mooie fractuur’, zeiden de artsen. En: ‘Het duurt zes weken om te genezen.’ Verder konden ze niets doen. Ik moest het uitzitten.”
“Mijn stuit genas, de pijn verminderde, maar ging niet weg. Rond de breuk had zich weefsel gevormd dat op een zenuw drukte. Onbewust nam ik verkeerde houdingen aan zodat ik het minder voelde. Ik hield er chronische rugklachten aan over, zo erg dat ik in de WAO terechtkwam. Bizar dat zo’n akkefietje zulke gevolgen kan hebben.”
“Fysiotherapie, homeopathie, osteopathie … Van alles heb ik geprobeerd om ervanaf te komen, met weinig effect. Nu loop ik bij een orthopeed en hoop dat steunzolen soelaas bieden.”
“Altijd pijn hebben is beroerd. Ik slaap slecht en kan geen einden wandelen of fietsen. Maar ik laat me er niet onder krijgen. Ik speel in een fanfare en werk op een naschoolse opvang. De kinderen en mijn muziek zijn puur plezier. Het leidt me af van de pijn en houdt me op de been. Ondertussen blijf ik zoeken naar oplossingen. Misschien dat iemand die dit artikel leest wel de gouden tip heeft!”
Ongelukkige feiten
- Een gebroken stuit geneest meestal vanzelf, maar kan wel blijvende pijn geven. In zeldzame gevallen wordt de stuit operatief verwijderd. Dit is erg risicovol en geeft vaak geen verlichting: in zestig tot tachtig procent van de gevallen blijven de klachten bestaan.
- Jaarlijks worden gemiddeld 1,2 miljoen slachtoffers van privéongevallen (ongevallen die thuis, op straat, in openbare gebouwen of tijdens vrijetijdsbesteding gebeuren) medisch behandeld. De helft van deze verwondingen wordt veroorzaakt door een val.
- 4,5 tot 8 procent houdt blijvende beperkingen over aan een privéongeval.