Ik ben een vrouw van 55 jaar en al geruime tijd onder behandeling van een neuroloog, omdat ik kracht- en gevoelsverlies heb in armen en benen. Na vele onderzoeken werd de diagnose polyneuropathie gesteld. Mijn vraag is of de zenuwbanen verder beschadigd raken, of dat ik met voeding en supplementen de schade kan stoppen of vertragen. Ook las ik een artikel over Ribes Nigrum; is dat voor mij geschikt?
– Carla Engelbert
Alexandra Alons, natuurarts:
Polyneuropathie komt veel voor en kan een complicatie zijn van suikerziekte. Ook kan het veroorzaakt worden door tekorten aan vitamine B1 of B12, of juist door een overdosis van vitamine B6. Ook een tekenbeet kan polyneuropathie veroorzaken; probeer uit te zoeken of u de ziekte van Lyme heeft.
Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde behandelen we polyneuropathie met hoge doseringen vitamine B1 (Benfothiamine), l-carnitine, alfa-liponzuur en ook r-alfa-liponzuur). Vooral bij polyneuropathie bij suikerziekte zien we goed effect van liponzuur. We doseren meestal 300 tot 600 mg per dag. Na zes weken moet er verschil zijn. Als er geen verbetering is, heeft het geen zin langer door te gaan.
De l-carnitine (tweemaal daags 2 tabletten van 330 mg, wordt op recept vergoed) kan zorgen voor sterkere spieren. Als u door een cholesterolverlager (statines) last heeft van zwakkere spieren, is het zinvol extra co-enzym Q10 toe te voegen en de cholesterolverlager te vervangen door een ander soort.
Ribes Nigrum bevat cortisolachtige stoffen waardoor het een ontstekingsremmer kan zijn. Of dit werkt tegen polyneuropathie is de vraag, het middel kan verder weinig kwaad. Ik gebruik het vaak bij gewrichtsklachten, allergie en vooral bij hooikoorts.
Mensen met de polyneuropathie kunnen lid worden van de Vereniging Spierziekten Nederland (vsn.nl).