Het liefst wil je elke dag vitaal je bed uitspringen. Helaas is de werkelijkheid soms anders en druk je nog een keer op de snoozzz-knop. Dat kan anders! Ontdek hoe krachtslurpers als slechte voeding, stress en ontstekingen ongemerkt je energie wegslurpen en (her)vind de krachtpatser in jezelf.
Eet levenskracht
“In mijn optiek is er onderscheid tussen levende en dode voeding”, vertelt natuurgeneeskundige Florentine van Vollenhoven. “Biologische groenten en fruit bijvoorbeeld hebben het hele proces van kiemen en rijpen doorlopen en bevatten veel levenskracht. Alles wat lang houdbaar en bewerkt is en in pakjes en zakjes zit, bevat niet of nauwelijks leven. Moe zijn na een maaltijd is een duidelijk signaal. We hebben ons niet goed gevoed; het heeft energie gekost in plaats van gegeven. Eten we verse, vitale voeding, dan géven we ons lichaam levenskracht en krijgen we energie.”
Krachtslurper bij uitstek: suiker
De suikerdip is bekend en berucht. Hoe zat het ook alweer? Vitaliteitscoach Marjolein Dubbers legt uit: “Wanneer we veel zoetigheid eten, schiet onze bloedsuikerspiegel eerst omhoog. Dit is de energiepiek. Vervolgens geeft onze alvleesklier insuline af om de bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk te laten dalen. Hierdoor kunnen we ons opeens erg moe voelen: de suikerdip.” Een keer is niet zo erg, maar een regelmatig overschot aan insuline veroorzaakt (ongemerkte) ontstekingen, een hormonale disbalans en uiteindelijk zelfs chronische ziekten. Dubbers: “Bovendien worden ook nog eens noodzakelijke stoffen zoals vitamines uit het B-complex en magnesium aan ons lichaam onttrokken om suiker af te breken.” Kortom: de suikerbalans herstellen vreet energie. Eet voor meer kracht daarom minder geraffineerde suikers. “Vooral in frisdrank, energiedrankjes en in allerlei kant-en-klaarproducten zitten massa’s suiker.”
Microscopisch kleine krachtvreters
Als (slechte) bacteriën en virussen de kans krijgen infecties te veroorzaken, boeten we behoorlijk aan kracht in, vertelt Van Vollenhoven: “Het is daarom zaak ons immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden. Dat betekent: goed eten, drinken, bewegen én voldoende slapen.” Psycholoog Albert Sonnevelt: “In onze slaap regenereren we. We maken bepaalde neurotransmitters en hormonen aan, zoals testosteron en groeihormoon, die onze lichaamsweefsels helpen herstellen. Ze zorgen er ook voor dat we ons positief en krachtig voelen.”
Je interne krachtfabriek
De lever is het ontgiftingsorgaan én de energieverdeler van ons lichaam, zegt Van Vollenhoven. “Hoe harder de lever moet werken, des te minder energie hij kan verdelen. Gebruik daarom zo min mogelijk belastende stoffen.” Dat geldt ook voor wat we op onze huid smeren, zegt Dubbers. “Niet-natuurlijke verzorgingsproducten zitten vol chemische stoffen die allemaal opgeruimd moeten worden. Daarnaast bevatten veel cosmetica xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen kunnen zich ophopen in ons vetweefsel en onze stofwisseling en hormoonhuishouding verstoren. Zo ontstaan allerlei energieslurpende gezondheidsproblemen zoals hardnekkig overgewicht, schildklierproblemen, slapeloosheid, poliepen en zelfs kanker.”
In iedereen schuilt een krachtpatser
Ken je ze? Van die powervrouwen die altijd vol levenskracht lijken te zitten? Om jaloers op te worden! Hoe doen ze dat toch? Sonnevelt verklapt hun geheim. “Kijk eens naar kinderen. Die spelen letterlijk tot ze erbij neervallen. Van nature hebben we heel veel energie. Helaas stelt de maatschappij eisen waardoor we die natuurlijke staat van zijn kwijtraken. Het gaat dus niet om de vraag wat je kracht geeft, het gaat om de vraag hoe je de kracht die al in je zit vrijmaakt. En dat doe je door zaken te elimineren die energie kosten.”
Stress: krachtkiller nummer één
Ons brein maakt geen onderscheid tussen realiteit en fantasie, vertelt Sonnevelt. Zo veroorzaken negatieve emoties als woede, angst en nervositeit een stressreactie die oorspronkelijk bedoeld is om te vechten of te vluchten. “We maken stresshormonen aan, zoals cortisol en adrenaline, die ons in staat stellen om snel een grote lichamelijke prestatie te leveren. Maar die stresshormonen creëren veel afvalstoffen in ons lichaam. Duurt de dreigende situatie té lang, dan kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken zoals een verminderde weerstand, vermoeidheid, lusteloosheid en ziekte.” Geef stresshormonen daarom de ruimte hun functie te vervullen, adviseert Sonnevelt. “Beweeg om werkelijk die zware prestatie te leveren.” Door te sporten maken we gelukshormonen aan (endorfine en serotonine) die ons laten ontspannen. “Dit is belangrijk om het zenuwstelsel tot rust te brengen en stress tegen te gaan. Onrust vermindert; we voelen ons blij en krachtig.”
Albert Sonnevelt: “Met een peptalk leg je de focus op een positief zelfbeeld. Op die manier worden neurotransmitters en hormonen aangemaakt die je een goed gevoel geven en je oppeppen. Je kunt er weer tegenaan!”
Krachtgever: mindfulness
Verschillende onderzoeken tonen aan dat mindfulness onze veerkracht en energie vergroot en stress vermindert. Van Vollenhoven: “Door met je aandacht zo veel mogelijk in het hier en nu te zijn, zeul je minder overbodige ballast mee uit het verleden en de toekomst. Dat scheelt energie.”
Albert Sonnevelt: “Als we lachen, spannen we minder spieren in ons gezicht aan dan wanneer we boos of ontevreden kijken. Chagrijnig zijn eist letterlijk meer kracht.”
Krachtige spieren voor meer kracht
Gebruik ze of verlies ze. Wanneer je te weinig beweegt, verlies je langzaam je spieren, legt Dubbers uit. “Als je minder spieren hebt, verloopt je stofwisseling trager. Dat gaat ten koste van je energie. Sterke spieren geven kracht. Je lichaam kan meer aan en dus raak je minder snel uitgeput. Maar het werkt niet alleen fysiek. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat vrouwen die aan krachttraining doen zich ook echt dapperder gaan gedragen. Zij durven opeens te solliciteren naar een nieuwe functie of vinden het minder eng om in een vreemde stad auto te rijden.”
Wat beweegt je?
Juist door te bewegen maak je energie vrij, vertelt Van Vollenhoven. “Lekker wandelen of rennen in de natuur creëert ruimte in je hoofd. Maar als je de hele dag aan het jagen bent, is het ook prima om even op de bank bij te komen met een kop thee. Het gaat om de balans!”
De kracht van kou
Kou is niet altijd fijn, maar we kunnen het ook gebruiken om ons weerbaarder te maken. “Wanneer we dagelijks wisseldouches nemen, trainen we onze bloedvaten en ons hart”, vertelt Van Vollenhoven. Begin voor het beste resultaat met warm water en eindig altijd met koud. “Het bloed is de transportband van zuurstof en alle voedingsstoffen. Hoe beter dit wordt rondgepompt, hoe vitaler we zijn.”
Feit: Eerlijk duurt het langst! Een leugendetector laat zien hoeveel kracht liegen kost. We produceren meer zweet en onze bloeddruk, hartslag en spierspanning stijgen.
Krachtslaap
We denken dat we heel ver van de natuur af staan, maar in werkelijkheid zijn we nog steeds zoogdieren, zegt Dubbers. “Net als dieren hebben we een natuurlijk ritme. We doen het het beste als we ongeveer acht tot negen uur per nacht slapen en op vaste tijden naar bed gaan en opstaan. Geven we toe aan dit natuurlijke ritme, dan krijgen we meer energie.”
Krachtvoer
- noten, zaden, pitten, olijven
- vette vis
- avocado
- blauwe bessen
- oesters
- gemalen chiazaad
- citroen
- boerenkool
- geelwortel
Vriendschap
Vriendschap is gaaf, vindt Sonnevelt. “Het is niet alleen fijn om je geliefd te voelen, het zorgt ook voor allerlei positieve gezondheidseffecten. Het knuffelhormoon oxytocine speelt hierbij een belangrijke rol. Het zorgt voor een goede binding, maar maakt ons ook minder bang, minder gestrest, minder wantrouwig, guller en meer onbevooroordeeld. Het verlaagt verder de bloeddruk en zorgt voor een betere spijsvertering. Oxytocine is een krachthormoon!”
Power top 10
- Powernap. Wetenschappers ontdekten dat een korte slaap van twintig minuten je alertheid, productiviteit, creativiteit en geheugen verbetert en je stressniveau reguleert.
- Humor. Kinderen lachen gemiddeld vijftig keer per dag, volwassenen nog maar vijf keer. Door lachen voel je je direct energiek.
- Vriendelijkheid. Vriendelijke mensen blijken productiever, efficiënter, succesvoller, gezonder en gelukkiger dan minder vriendelijke mensen.
- Zelfreflectie. Wanneer je bereid bent om naar jezelf te kijken in plaats van met de vinger naar de ander te wijzen, ben je superkrachtig.
- Zuurstof. Ga lekker naar de bossen en adem diep in en uit zodat er extra zuurstof in je bloed en weefsels komt. Zuurstof is de vonk van het leven.
- Leef met plezier. Mensen die vanuit hun passie leven, hebben vaak eindeloos veel energie.
- Dansen. Vrolijkheid geeft een directe powerpiek!
- Daglicht. Ga vooral in de winter dagelijks een halfuur naar buiten. Je hebt daglicht nodig om gezond en fit te blijven en van de frisse lucht kikker je op.
- Water drinken. Om afvalstoffen goed af te kunnen voeren is water drinken een must. Drink gemiddeld twee liter per dag.
- Bomen knuffelen. Uit onderzoek blijkt dat een innige omhelzing met een boom ontspant en kracht geeft.
Deskundigen
Florentine van Vollenhoven is natuurgeneeskundige, fvanvollenhoven.nl
Marjolein Dubbers is vitaliteitscoach, energiekevrouwenacademie.nl
Albert Sonnevelt is psycholoog, coach en directeur van Sonnevelt Opleidingen.