De prostaat of voorstanderklier bevindt zich rondom de urinebuis op de plaats waar deze de blaas verlaat. Deze voorstanderklier maakt een vocht dat ervoor zorgt dat de zaadcellen, buiten het lichaam van de man, langer actief en in leven blijven. Dit vocht is alkalisch en melkachtig van kleur. Het vermoeden bestaat dat de zaadcellen door het alkalische vocht langer actief kunnen blijven in het zure milieu van de vagina.
Prostaataandoeningen, zoals prostaathypertrofie (een goedaardige vergroting van de prostaat) of prostatitis (prostaatontsteking), zijn geen kwaaltjes die u op eigen houtje kunt behandelen. Daarvoor zijn de risico's te groot. In overleg met uw huisarts kunt u desgewenst kiezen voor een natuurlijke behandeling. Wanneer deze geen succes heeft, kunt u altijd nog tot een operatie besluiten.
Twintig procent van de vijftigjarigen, vijftig procent van de zeventig-jarigen en tachtig procent van de tachtigers krijgt last van hun prostaat. Mannen van 50 jaar en ouder kunnen veel doen om prostaatklachten te voorkomen door de huisarts regelmatig de prostaat te laten controleren. Ze kunnen dan tijdig met de behandeling beginnen. Daarnaast doen 50-plussers er goed aan om twee keer per jaar (bij voorkeur in het voorjaar en de herfst) twee maanden lang Sabal complex (3x daags 10-15 druppels) als preventief middel te gebruiken.