• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Rara, waar zit je weerstand?

Hij is er wel, maar je ziet hem niet. Waar o waar zit je weerstand, oftewel je immuunsysteem, verstopt om je lichaam te beschermen tegen miljarden bacteriën, virussen, gifstoffen en parasieten? En waarom is slapen zo belangrijk?

Navigatie naar je weerstand

Je immuunsysteem kun je niet zoals je longen of lever eenvoudig in je lichaam terugvinden. Het is verbonden aan verschillende organen en mechanismen in ons lichaam. Simpel gezegd zorgen de huid, lymfeklieren, beenmerg, milt en thymus ervoor dat je niet wordt aangevallen door bacteriën en virussen.

De huid is de eerste grens tussen ziektekiemen en ons lichaam en daarom erg belangrijk. Overleeft een bacterie deze barrière? Dan komen de lymfeklieren in actie. Ze maken extra witte bloedcellen aan die bacteriën onschadelijk maken en opruimen. Ook het beenmerg produceert deze onmisbare bloedcellen. De thymus, ook wel zwezerik, is minder bekend. Tussen het hart en het borstbeen vind je deze weerstandfabriek. Hier worden afweercellen, T-lymfocyten, gemaakt die onder andere schimmels en gisten onschadelijk maken. Als laatste heb je de milt, waar ook afweerstoffen worden geproduceerd.

Waarom is je weerstand belangrijk?

  • Het zorgt ervoor dat je minder ziek bent
  • Het maakt dat je sneller herstelt
  • Je klachten zijn minder ernstig en duren korter

Lage weerstand

Als je een lage weerstand hebt, is je lichaam niet opgewassen tegen ziekteverwekkers. De mogelijke oorzaken hiervan? Slaapgebrek, slechte voeding, stress, een tekort aan witte bloedcellen of een stoornis in een ander onderdeel van de weerstand.

8 miljoen bacteriën

Op de huid leven ongeveer acht miljoen bacteriën. Dit noemen we de huidflora. Als je huidflora niet intact is, door bijvoorbeeld eczeem of een wond, heb je meer kans om ziek te worden. Was jij je altijd fanatiek? Gebruik dan voortaan minder agressieve producten. Anders spoel je de vetzuren op je huid weg en maak je de huidflora kapot. Van bodyguard verandert je huid dan in een vergiet.

“We zijn gemiddeld vaker ziek als de ‘R’ in de maand zit.” – www.wat-is-griep.nl

Zzzz tegen griep

Als je geen griep wilt oplopen, kun je maar beter vroeg naar bed gaan. Onderzoekers van de Yale School of Medicine hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen de biologische klok en je weerstand. Je biologische klok heeft invloed op de aanmaak van het TLR9-eiwit, dat de virussen en bacteriën in het lichaam opspoort. Uit het onderzoek blijkt dat je het beste tegen ziekteverwekkers bestand bent wanneer het TLR9-eiwit actief is. ‘s Nachts is het minder actief, waardoor de kans op infecties dus groter is.

Weerstandsboost

Dit drankje zit vol vitamine C. Het smaakt ook nog eens lekker!

Benodigdheden:

  • 5 blaadjes munt
  • 120 ml water
  • 60 ml limoensap
  • sap van een halve grapefruit
  • 1 theelepel agavesuiker
  • snufje zout
  • beetje cayennepeper
  • beetje kardemom
  • ijsblokjes

Even schudden en klaar!

“Positieve emoties versterken je immuunsysteem” – Onderzoek ‘gezond geluk’ van de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Frisse lucht

Met de ramen dicht en de verwarming hoog is er meer kans op virussen en bacteriën die zich innestelen. Lucht daarom ook in de wintermaanden je leefruimte en hang waterbakjes aan de verwarming.

Vorige bericht Van kippenvel tot perzikhuid
Volgende bericht Niet smeren

Bron

NaamgezondNU
Datumoktober 2014
AuteurShirah Ipenburg

Primaire Sidebar