Wat is het verschil tussen etherische oliën of essentiële oliën? Of is het feitelijk hetzelfde? En: wat doe ik met restjes olie van een jaar oud?
Jolene
Drs. Harmen Rijpkema, medisch antropoloog en aromatherapeut:
Etherische oliën worden ook wel aromatische, vluchtige of essentiële oliën genoemd en zijn dus synoniemen van elkaar. Essentieel is in feite een vertaling uit het Engels (essential). Het verwijst naar de essentie, de Chi, de levenskracht van de plant. Etherisch verwijst naar ‘ether’ oftewel lucht en de vluchtige eigenschap van deze stof.
Etherische oliën worden op natuurlijke wijze (zoals destillatie) veelal uit geurige heilzame planten gewonnen. Ze activeren het afweersysteem, zijn positief voor lichaam en geest en hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Het gebruiken van etherische oliën heet aromatherapie.
De ‘houdbaarheid’ verschilt per olie. Etherische oliën zou je kunnen vergelijken met wijn. Kostbare oliën zoals roos, jasmijn en sandelhout gaan lang mee en de geur van deze oliën wordt na verloop van tijd dieper en beter. Citrusoliën daarentegen blijven tot een jaar na opening goed om te gebruiken. Dit houdt in veilig gebruik op de huid, want wanneer een olie aan de datum is kan deze nog wel verdampt worden.
De oliën zijn dus erg stabiel: met uitzondering van de citrusoliën blijft een olie over het algemeen tot twee jaar na opening veilig om te gebruiken op de huid. Natuurlijk wel gemengd met een basisolie zoals jojoba, amandel of kokosolie. Na twee jaar is het beter de olie niet meer op de huid te gebruiken. Verdampen kan dan nog wel. Bepalend voor verdamping van olie is dus uw neus; als de olie nog steeds aangenaam ruikt, is deze voor verdamping te gebruiken.
De kwaliteit van een olie gaat op den duur achteruit omdat een essentiële olie kan gaan oxideren. Hierbij gaat de olie een verbinding aan met zuurstof waardoor de geur, kleur, smaak of werking verandert en op den duur nauwelijks meer te vergelijken is met een verse olie.
Honderd procent zuivere essentiële oliën bevatten geen conserveringsmiddelen. Om de kwaliteit zo veel mogelijk te behouden kunt u ze het best koel en donker bewaren. Stel de olie niet te veel bloot aan temperatuurswisselingen en zet de olie niet in het zonlicht.
Ik heb tot slot een tip voor zowel nieuwe olie, als een ‘restje’: druppel wat olie op de stofzuigerzak of doe het bij het wasmiddel in de wasmachine.
Meer lezen: kijk op stichtingaromatherapie.nl