Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen die met de gewrichten te maken hebben. We kennen niet alleen artritis, artrose en jicht, maar ook spit, stijve nek en ischias. Chronische ontstekingen elders in het lichaam, bijvoorbeeld aan de amandelen of van het gebit, kunnen reumatische aandoeningen veroorzaken.
Bij chronische artritis, artrose en jicht is het belangrijk veel te bewegen, liefst in de frisse lucht, om de zuurstoftoevoer en de bloedsomloop te stimuleren. Ook warmtebehandelingen, zoals warme (kruiden)baden, warme omslagen of kruiken, hete douches en de infrarode lamp, zijn nuttig.
Alleen bij artritis moet u géén warmtebehandelingen toepassen. De temperatuur in huis moet aangenaam zijn, de kleren liefst van natuurlijke stoffen, behaaglijk warm.
Wat de voeding betreft, dient u melk, vlees, vis, kaas en eieren zoveel mogelijk te vermijden. Volop rauwkost, vruchten en plantaardige eiwitten (bijvoorbeeld in de vorm van een goed sojaprodukt) zijn prima. Het volgende specifieke reumadieet geeft goede resultaten. Het is van belang dat u er zich minimaal een half jaar, maar liever nog een heel jaar consequent aan houdt.
Ontbijt
Het hoofdbestanddeel van het ontbijt is muesli. Drie tot vijf eetlepels muesli vermengen met het sap van een halve citroen, een halve grapefruit of drie mandarijnen. Daaraan voegt u nog toe: een halve eetlepel honing, drie eetlepels room of een halve eetlepel amandelpuree. Er overheen raspt u twee of drie appels, of u doet er wat bessen van het seizoen bij. Wie daarna nog trek heeft, kan een paar volkoren boterhammen met boter en honing eten. U drinkt er rozebottelthee of Guldenroedethee bij. Ook een kopje Bambu of Vruchtenkoffie is toegestaan.
Warme maaltijd
Om de lever te ontzien, mag u niets eten dat in vet is gebakken of gebraden. U kunt kiezen uit zilvervliesrijst, aardappelen, gierst, boekweit of maïs; ook sojaprodukten, zoals sojabonen, tahoe en tempeh, zijn voortreffelijk. De groente kunt u kort stoven of in de oven gratineren. Heel geschikt zijn: looksoorten (bijvoorbeeld daslook), andijvie, artisjokken, venkel, courgettes, aubergines, koolrabi, witlof, selderij, wortelen en bietjes. Ter afwisseling kunt u ook eens tomaten in de oven gratineren. De ui moet vaak op tafel komen. Verse bonen, erwtjes en sojaprodukten, voorzien in de eiwitbehoefte.
Eet vooral veel rauwkost. Witte kool, reformzuurkool, worteltjes, andijvie en witlof lenen zich daar uitstekend voor. Ook rauwkostslaatjes vóór de hoofdmaaltijd, bijvoorbeeld van diverse kerssoorten, molsla, veldsla en brandnetels zijn aan te bevelen. Maak het slasausje op basis van kwark of echte yoghurt, vermengd met vers citroensap, Molkosan, een scheutje room en wat koudgeperste olie. Tuinkruiden, zoals knoflook, bieslook en mierikswortel geven de maaltijd een heel apart smaakje. Drink in plaats van alcoholhoudende dranken liever verdunde Molkosan, mineraalwater of groentesap.
Avondmaaltijd
Deze moet licht verteerbaar zijn en kan daarom gelijk zijn aan het ontbijt. Las wekelijks een of twee sapdagen in waarbij u een fles groentesap en volop thee drinkt. Let bij de maaltijd op een goede eettechniek: eet langzaam, kauw grondig en vermeng elke hap goed met speeksel. Gebruik geen of weinig zout, hoogstens wat Herbamare. Drink af en toe eens wat water dat overblijft na het koken van aardappelen of groente.
Verwante onderwerpen: Artritis, Artrose, Jicht, Spit, Stijve nek en Kneuzingen.