Kruidentuin en keukenkast
Als alle planten in je tuin al lang en breed hun blaadjes hebben verloren, staat rozemarijn nog fier overeind. Doe er je voordeel mee; rozemarijn verwarmt, geeft je energie en houdt je fit.
Voor een wow-effect
In het vroege voorjaar – soms al in februari, maar vaker in maart – verschijnen paarsblauwe of lilakleurige bloempjes in de rozemarijn. Ze bloeien wel tot mei of juni. De bloemen bevatten veel nectar, waardoor ze insecten als vlinders, bijen en hommels aantrekken. De bloempjes zijn eetbaar en staan superleuk door een salade.
Een bakkie troost
Van oudsher wordt rozemarijn ingezet als kruid dat het hart troost en vrolijk maakt. Eén kopje rozemarijnthee zou je stemming al kunnen oppeppen. Daarnaast zou het ook nog eens je creativiteit vergroten. Dat willen we! Zo zet je rozemarijnthee: gebruik een theelepel rozemarijnnaaldjes op een kwart liter kokend water. Een paar minuutjes laten trekken en opdrinken maar. Dit is trouwens ook een prima steuntje in de rug bij verkoudheid.
Rozemarijn stimuleert:
- je geheugen
- je doorbloeding (gebruik het daarom liever niet tijdens je menstruatie)
- je weerstand
- je stemming
- je spijsvertering
- je lever
- je haargroei
Boost je brein
Heb je een examen voor de boeg? Of je focus nodig voor een ingewikkelde klus? Etherische rozemarijnolie kan je geheugen opkrikken en je hersenfuncties verbeteren. Het schijnt dat rozemarijn de afbraak van acetylcholine, een chemische stof in de hersencellen, kan voorkomen. Deze stof is belangrijk voor je geheugen. Brandt een paar druppeltjes op een aromabrandertje tijdens het blokken of neem een zakdoek met druppels rozemarijnolie mee naar je examen. Hopelijk werkt het!
Rozemarijn in je keuken
Rozemarijn is lekker in combinatie met lamsvlees, over gebakken aardappels of verwerkt in brood. Of rooster een kippetje onder de grill met sinaasappel en rozemarijn. Heerlijk! Gebruik rozemarijn alleen niet te kwistig vanwege de sterke smaak.
Naast smaak voegt rozemarijn ook nog wat gezondheid aan je maaltijd toe: het helpt bij de vertering, waardoor je minder snel last krijgt van winderigheid of krampen. Nog een voordeeltje: rozemarijn ontsmet en helpt voedsel langer te bewaren.
Vers is het best
Als de plant in je tuin of op je balkon groeit, heb je 365 dagen per jaar rozemarijn binnen handbereik. Om rozemarijn te oogsten, knip je de bovenste topjes, zo’n zes centimeter, van de struik. Heb je te veel geoogst? De toppen blijven enkele dagen goed in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen of drogen, maar vers is het best.
Altijd groen in je tuin
Rozemarijn doet het geweldig in een border. Rosmarinus officinalis wordt wel een meter hoog en blijft het hele jaar door groen. Het best doet de struik het in de volle grond, op een zonnige droge plek. Als het in de winter langere tijd vriest, moet je hem wel met wat stro beschermen tegen de kou. Verder heb je er geen omkijken naar. In potten daarentegen moet je rozemarijn wel wat extra bemesten. Heb je een moestuin? Dan is het een idee om de grond af te bakenen met rozemarijnplantjes. Op die manier houd je insecten die je oogst bedreigen op afstand.
Voor lange lokken
Rozemarijn zou je haargroei kunnen bevorderen en dat lijkt ons wel een experimentje waard: overgiet twee eetlepels rozemarijn met een halve liter kokend water. Laat dit een kwartiertje trekken. Zeef het en gebruik het overgebleven water als spoeling nadat je je haar gewassen hebt.
In bad met rozemarijn
Een bad met rozemarijn is ideaal om je doorbloeding aan te zwengelen. Niet alleen het warme badwater, ook rozemarijn zorgt ervoor dat je minder koud (handen en voeten) en moe wordt. Het geeft je energie. Het kan daarnaast pijn in spieren en gewrichten verminderen. Ideaal als je flink gesport of geklust hebt. Het inademen van de etherische olie uit rozemarijn werkt bovendien verzachtend bij verkoudheid, omdat het slijm in je luchtwegen kan oplossen. Hoe maak je een rozemarijnbadje klaar? Neem een handvol verse rozemarijn, kook dit tien minuten lang in een halve liter water. Zeef het aftreksel en voeg dit toe aan je badwater.
Niet meteen een paracetamolletje
Eigenlijk zou je bij het eerste beetje hoofdpijn niet meteen naar een pijnstiller moeten grijpen, maar eerst moeten proberen wat rozemarijnthee voor je kan doen. Rozemarijn zorgt dat spieren ontspannen en kramp verdwijnt. Dat kan hoofdpijn wegnemen. Het kruid verbetert bovendien de doorbloeding en ondersteunt ontgiftende organen zoals je lever en galblaas. Als die overbelast zijn, kunnen zich ‘gifstoffen’ ophopen in je lijf en dat kan hoofdpijn veroorzaken. Rozemarijn werkt als een vuilniswagen, waardoor de kans groter is dat je met een opgeruimd en hoofdpijnvrij lijf achterblijft.