Koning Winter is hier en lijkt voorlopig nog wel even te willen blijven. Er zit dus niets anders op dan geduldig wachten en smachten tot de eerste lentestraaltjes tevoorschijn komen. Gelukkig helpt gezondNU je ondertussen met tips en trucs om februari door te komen.
Sneeuwklokjes tingelingeling!
Sneeuwklokjes staan symbool voor hoop en dat is niet voor niets. Ze bloeien op het moment dat we met zijn allen smachten naar lente, en sneeuwklokjes zijn het eerste sprankje lente dat uit de grond piept. Ze zien er superschattig uit, maar laat je niet misleiden: werkelijk álles aan het sneeuwklokje is giftig. Overigens bestaat ‘het sneeuwklokje’ niet, want er zijn wel negentien verschillende soorten.
Eet je warm!
Ben jij een echte koukleum en word je maar niet warm? Dan is het slim om eens te kijken naar wat je eet. Want door de juiste soorten groente, fruit en kruiden te kiezen, kook je jezelf in mum van tijd op temperatuur. De belangrijkste stelregel is: hoe minder vocht en hoe meer kleur een product bevat, hoe warmer het je ervan krijgt. Komkommer is dus geen goed idee, gedroogde dadels wel. Net als:
- zoete aardappel
- kool
- venkel
- gedroogde vijgen
- gedroogde pruimen
- knoflook
- zwarte peper
- nootmuskaat
- noten
- haver
- boekweit
- oregano
Smelt-bad
Lekker warm & zacht voor de droge winterhuid
Opwarmen en goed voor je huid zorgen? Smelt een kwart kopje kokosboter in een pannetje op laag vuur. Heb geduld, het duurt wel een kwartiertje. Voeg er een eetlepel amandelolie aan toe, tien druppels van je favoriete essentiële olie, een theelepel havervlokken en een theelepel melkpoeder. Giet dit mengsel in een lege pot en laat hard worden. Zodra je zin hebt in een warm bad, schep je een paar lepels van deze badboter in het warme water. Het bevat alle ingrediënten die een droog wintervel goeddoen.
2 februari: Warme Truien Dag
Op 2 februari geldt: verwarming laag en warme trui aan. Op die manier vraagt Greenchoice aandacht voor het milieu en energiebesparing. Al 200 duizend Nederlanders deden mee aan Warme Truien Dag. Jij dit jaar ook?
All we need is love (ook voor je gezondheid)
14 februari is het Valentijnsdag. Een dag die heel erg noodzakelijk lijkt, want samenblijven is anno 2018 een hele kunst. Maar liefst veertig procent van de stellen gaat uit elkaar. Scheiden is niet alleen verdrietig voor de ex-geliefden en hun kinderen, maar vooral ook slecht voor de gezondheid en het welzijn van alle betrokkenen, stelt hoogleraar Duurzame Relaties Esther Kluwer: “We weten bijvoorbeeld dat het effect van een goede relatie op de gezondheid, zowel zelf gerapporteerd als objectief gemeten, even groot is als het effect van gezond gedrag zoals een dieet volgen en voldoende bewegen.” Daarnaast ligt het ziekteverzuim onder gescheiden mensen twee procent hoger dan bij koppels die samen zijn. Reden te meer om op Valentijnsdag nog eens extra aandacht te hebben voor je geliefde. Een goede relatie vereist trouwens niet dat je met elkaar versmolten bent, maar wel dat je allebei stevig op eigen benen kan staan én dat je:
- Niet te veel ruzie maakt
- Elkaar geen verwijten maakt
- Luistert naar elkaars behoeften
- Aandacht hebt voor elkaar
- Elkaar kunt vergeven
- Niet vreemdgaat
- Elkaar niet slaat
Salie voor je keel
Salie helpt bij mij altijd en dan vooral bij een ontstoken keel of opgezette klieren. Laat wat gedroogde salie trekken in heet water en drinkt dit als thee of liever nog: gorgel er even mee. Doe dat een paar keer per dag. Het stilt de pijn en na een dag voelt die keel alweer een stuk beter.
Gina Schilder
Sneeuwt het? Tapijt naar buiten
Een ouderwetse manier om je tapijtje weer piekfijn te krijgen, is om hem met de bovenkant in een verse deken sneeuw te leggen en hem daar een paar uur te laten. Klop het tapijt goed uit en laat hem daarna drogen. Door de sneeuw worden de kleuren weer helder en het vuil verdwijnt.
Kikkerslijm tegen griep
Amerikaanse wetenschappers van Emory University hebben in het slijm van kikkers een stof ontdekt die bescherming lijkt te bieden tegen verschillende griepvirussen. In de komende jaren moet blijken of die stof ook ingezet kan worden als medicijn. Bijna alle dieren maken stofjes (peptiden) aan om zichzelf tegen ziekteverwekkers te beschermen. In wat voor een omgeving een dier leeft, bepaalt welke afweerstoffen aangemaakt worden. Kikkers spelen een belangrijke rol in het onderzoek naar deze peptiden, omdat de stoffen makkelijk te isoleren zijn uit de slijmlaag van hun huid.
(Bron: degrotegriepmeting.nl)