Geef me lucht! Blauwe luchten, schone lucht, zuurstofrijke lucht, ruimte om te ademen en tips om het lekker luchtig te houden. Dat dus!
Leve de fiets!
Gezonde lucht is in Nederland een schaars goed geworden vanwege grote hoeveelheden stikstof en fijnstof. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kun je nog relatief schone lucht inademen. Door luchtverontreiniging kun je benauwdheid en astma ontwikkelen. Wat kun jij daar nou aan doen? De grootste veroorzaker van slechte luchtkwaliteit in Nederland is het verkeer. Vaak kun je niet om de auto heen, maar voor ritjes onder de tien kilometer meestal wel. Als we allemaal voor die korte stukjes de fiets pakken, kunnen we samen een behoorlijke slag slaan.
Bron: Milieudefensie
Opzij, opzij, opzij
Voel jij je altijd opgejaagd? Neem dat serieus. Laat bijvoorbeeld je bloeddruk eens checken. Een hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je je gejaagd voelt.
Natuurlijke luchtzuivering
Bij gezondNU zijn we dol op etherische oliën. Ze laten je kamer heerlijk geuren en deze luchtjes kunnen zelfs ziektekiemen uit de lucht vissen. Hoera!
- Eucalyptus
- Tijm
- Mandarijn
- Kruidnagel
- Grapefruit
- Tea-tree
Voor je Valentijn
‘Liefde spel je niet, dat voel je’
(mooie spreuk van Winnie the Pooh voor je eigen Valentijn)
Vlek & Verwijderaar
Je hoeft niet altijd zwaar chemisch geschut in huis te halen om vlekken te verwijderen. Vind je vlek en weg met die plek:
- Grasvlekken verwijder je met azijn
- Vetvlekken verwijder je met soda
- Rode wijnvlekken verwijder je met witte wijn
- Olievlekken verwijder je met kalk (krijtje)
- Koffievlekken verwijder je met baking soda
- Inktvlekken verwijder je met melk
- Zweetvlekken verwijder je met citroen
PS: Chemische schoonmaakmiddelen dragen bij aan luchtverontreiniging. Kies daarom liever deze natuurlijkere, gezondere ‘vlekverwijderaars’.
Beter zorgen voor jezelf in 7 stappen
- Doe iets in je eentje helemaal voor jezelf. Ga alleen wandelen, maak een schilderij, schrijf een gedicht, geef jezelf een uitgebreide gezichtsverzorging met maskertje en al.
- Creëer meer blije momenten met jezelf: kijk een feelgoodfilm, zet je favoriete muziekje op en dans, kijk naar oude foto’s, haal goede herinneringen op.
- Maak contact met je lijf: strijk met een zachte borstel langs je lijf, scrub je huid, ga uitgebreid in bad, borstel je haar met aandacht, verzorg je handen, neem een voetenbad. En heel belangrijk: neem elk signaal van je lijf serieus.
- Zorg voor meer innerlijke rust: volg een yogales, koop een boek over mindfulness, ga vaker naar buiten en wandel in de natuur, adem verschillende keren per dag diep in via je neus en uit via je mond, ga lekker tuinieren, puzzel.
- Spreek je creatieve zelf aan: maak een mindmap over hoe je leven er in de ideale wereld uit zou moeten zien en stel op basis hiervan een stappenplan op. Maak een tekening of poster, schilder, timmer – visualiseer op een creatieve manier hoe je daar kunt komen.
- Vier meer rust in je leven: ervaar hoe het is om een dag per week niet online te zijn, houd minimaal twee dagen per week een bankavond met een boek, gun jezelf de tijd om te dagdromen, doe een dutje.
- Ontdek waar jij van oplaadt: spreek met vriendinnen af, ga uit eten, geef je op voor zangles, bezoek een expositie, ga hardlopen of volg een workshop boksen.
Tegen verkoudheid
Stomen of snuiven?
Vaak krijg je het advies om te stomen als je neus flink verstopt zit, bijvoorbeeld met kamillethee of iets met menthol erin. KNO-artsen zijn hier niet enthousiast over. Dit huismiddel is niet bewezen werkzaam en soms ook ronduit gevaarlijk door de kans op verbranden, luidt het oordeel. Maar een ander huismiddeltje schrijven de specialisten wel graag voor: water met wat zout erin. De ideale zoutoplossing bevat 0,9 procent keukenzout, dat is dus één theelepel op een halve liter water. Als je dit opsnuift of met een pipet in je neus druppelt, ben je snel beter af. Je mag dit zo vaak toepassen als je prettig vindt. En als het goed is, levert het je meer lucht op!
Doen in februari …
- Met je allerliefsten op een heldere winternacht sterren kijken.
- Als het even kan: sneeuwengeltjes maken.
- Goed voor je huid zorgen! Maskertjes, vette crèmes, af en toe wat scrubben: wapen je huid tegen de winterkou
- Hang pindaslingers en vetbollen op voor vogels: dat zorgt voor een feestje in je tuin.
- De liefde vieren!
- Glühwein (al dan niet alcoholvrij) drinken.
- Wandelen door de winterkou en daarna lekker opwarmen.
- Zelf erwtensoep maken.