Het regent, het waait. Het wordt kouder. De dagen zijn korter. Laat het grote cocoonen beginnen! Maak van je eigen huis een petite retraite.
‘Thuis is het mooiste woord dat er bestaat’ – Laura Ingalls Wilder, schrijver
Haal de herfst in huis
- Neem een bad met rozemarijn voor een betere doorbloeding (krijg je het warm van).
- Brei je eigen sjaal.
- Haal kaarsen in huis.
- Probeer een nieuwe herfstthee, bijvoorbeeld met rozenbottels
- Scoor een heerlijk warme, zachte deken om onder weg te kruipen.
De lekkerste najaarsgeuren
Kom in een lekkere herfstsfeer met de perfecte mix van essentiële oliën op een brandertje:
- Chai – 3 druppels gember, 3 kaneel, 3 kruidnagel
- Kruidig & warm – 4 druppels sinaasappel, 3 gember, 2 kaneel
- Fris – 3 druppels eucalyptus, 3 citroen, 3 tijm
- Goedemorgen – 3 druppels grapefruit, 3 mandarijn, 3 basilicum
- Blij, blij, blij – 5 druppels mandarijn, 4 kaneel
- Herfsttijd – 3 druppels vanille, 3 gember, 3 kruidnagel
Duurzame & natuurlijke woonwinkels
Maak je thuis extra gezellig met natuurlijke materialen:
- vanbinnen.com
- feelgoodecostore.nl
- eco-collection.nl
5x een gezonder huis
- Een gasfornuis zorgt voor uitstoot van schadelijke stoffen in je huis. Voor de luchtkwaliteit is het beter om elektrisch te koken.
- Maak schoon met natuurlijke of ouderwetse schoonmaakmiddelen (azijn, citroen, groene zeep). In veel moderne schoonmaakmiddelen zitten chemische stoffen die met name je longen niet veel goeds doen.
- Neem lekker veel planten in huis. Die zuiveren de lucht, zorgen voor een betere luchtvochtigheid en leveren een prima portie zuurstof.
- Zet je raam het liefst de hele dag op een kier. Dat zorgt voor een goede ventilatie. Schimmels, vocht en schadelijke luchtjes vinden zo beter hun weg naar buiten. Frisse lucht is ook heel belangrijk als je ziek bent, dus houd ook dan niet alles potdicht.
- Houd muren en plafonds licht van kleur en zorg voor goede verlichting. Licht is heel bepalend voor je stemming en kan voorkomen dat je in mineur raakt.
Upcycle!
Wegdoen is zonde. Hier maak je nog wat moois van:
- Oude gebaksvorkjes of sleutels die je niet meer gebruikt: je buigt ze om en jawel – als ze rond genoeg zijn en je nog een vlakje overhoudt, heb je een haakje om bijvoorbeeld een handdoek aan op te hangen.
- Plastic speelgoeddiertjes: lijm zo’n beestje vast op het deksel van een oude pot. Maak de pot goed schoon. Spuit het deksel en het beestje met een beetje verf in dezelfde kleur. Leuk!
- Oude knopen: lijm ze op een punaise. Spuit ze in een leuk kleurtje. Je prikbord ziet er ineens een stuk toffer uit.
Paddenstoelen uit eigen tuin
Het wemelt in de herfst van de dode blaadjes in de tuin en eigenlijk zou je die gewoon moeten laten liggen. Ze vormen namelijk een buffet voor paddenstoelen, die dode bladeren verteren en omzetten in voedingstoffen voor je bodem. Een win-winsituatie. Jij hoeft niet op te ruimen, en de bloemen in je tuintje bloeien straks beter door een humusrijke bodem. Maar paddenstoelen zijn ook eigenwijs. Ze nestelen zich niet zomaar overal. Wil je je kansen op paddenstoelen in eigen tuin vergroten? En wil je ook nog het liefst een soort paddenstoelenmoestuin beginnen? Koop dan paddenstoelen op stam. Leg het stammetje vervolgens op een plek neer waar niet te veel zon komt, maar wel regendruppeltjes vallen. Als de omstandigheden goed zijn, kun je binnen een week of zes oogsten. Verrassende recepten met paddenstoelen vind je verderop in deze gezondNU.