In je eigen keuken, in je tuin, op je eigen bank of in je bed. Iets goeds doen voor je gezondheid gaat het makkelijkst dichtbij. Zorg daarom dat je altijd een snufje gezondheid voor het grijpen hebt.
4x zachte, gladden voeten
- Smeer je voeten voor het slapengaan in met olijfolie of een andere plantaardige olie. Sokken erover en hup, naar bed.
- Vermeng een kop citroensap met een halve kop suiker en masseer hier je voeten mee. Dat stimuleert de doorbloeding en verwijdert schilfertjes en dode huidcellen.
- Ideaal voor zachte hielen: verhit een kopje honing, vermeng dit met twee eetlepels melk en het sap van een geperste sinaalappel. Smeer dit op je hielen. Afdekken met sokken en ga zo een nachtje slapen.
- Vermeng een kop Listerine, een kop appelazijn en twee kopjes warm water. Laat hier je voetzolen tien tot vijftien minuten in weken en ga daarna aan de slag met een puimsteentje.
De gezonde keukenmetamorfose
- Zet je vensterbank vol groene kruiden. Prachtig om te zien en je hebt altijd mooie smaakmakers voor in elk gerecht binnen handbereik. Mooi meegenomen: al die kruiden zitten vol mineralen en ander gezonde stoffen die je niet wilt missen.
- Koop grote, glazen potten en vul die met noten. Verwerk dagelijks een handjevol ongebrande noten in je maaltijd als smaakmaker. Zo houd je je voorraad gezonde vetten op peil.
- Stop je ‘pieperangst’! We zijn allemaal een beetje bang geworden voor koolhydraten en daarom gaan aardappeltjes steeds vaker in de ban. Wij van gezondNU willen het toch opnemen voor de aardappel. Ze zijn rijk aan kalium, belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Met name paarse aardappelen mogen weleens op het menu staan. Hun kleur danken ze aan de stof anthocyanine, die schijnbaar de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen.
Brandnetelpesto van Anne Marie Reuzenaar
Was 100 gram brandnetels en laat ze een half uur in lauw water staan. Dan prikken ze niet meer. Snijd de brandnetels fijn. Pureer met de staafmixer 2 tenen knoflook en 50 gram pijnboompitten fijn. Roer er langzaam 1,5 deciliter olijfolie en 1 eetlepel citroensap door. Voeg 75 gram geraspte kaas (pecorino romano) toe en naar smaak zeezout. Bewaar de pesto in een afgesloten potje in de koelkast.
Zzzlaapkamer
Steeds meer artsen weten het zeker: een goede nachtrust is superbelangrijk om gezond te blijven, maar wat als dat niet lukt? Als je lavendelolie en warme melk al hebt geprobeerd, is het misschien tijd voor een meer rigoureuze aanpak: een kwast en een pot verf. De kleur van je slaapkamer schijnt namelijk van invloed te zijn op de uren die je onder zeil bent. De Britse hotelketen Travelodge deed hier onderzoek naar. Uit hun enquête blijkt dat mensen in een blauwe slaapkamer de meeste uren in dromenland doorbrengen (7 uur en 52 minuten). Niet gek als je weet dat blauw bekend staat als kalmerende kleur, die zelfs je hartslag zou kunnen vertragen en je bloeddruk kan verlagen. Na blauw is geel het meest slaapverwekkend, wat enigszins verrassend is, omdat geel vaak geassocieerd wordt met energie. Tegelijkertijd zou geel ook ontspannen en versterkt het een warm en geborgen gevoel. Belangrijk, want ontspanning en overgave zijn – aldus slaapexperts – essentieel om los te kunnen laten en dat is weer een voorwaarde om makkelijk in slaap te kunnen vallen. Op de derde plek eindigt groen als meest slaapverwekkende kleur. Groen is rustgevend en kalmerend.
De betere boekenkast
Lezen is fijn, lezen is lekker, lezen is gezond. Maak je boekenkast beter met deze titels die je fitter en vrolijker maken:
- Onze eigen Florentine van Vollenhoven van Spreekuur komt met een boek: Verbasing over verzuring. Hierin legt ze exact uit hoe een gezond zuur-base-evenwicht kan werken als medicijn bij overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
- Kleine dingen waar je heel, heel blij van wordt. Die staan centraal in het boek Vrolijkheid van Ingrid Fetell Lee en tja … Alleen van het idee worden wij van gezondNU al een beetje gelukkiger.
- De Indiase geneeswijze ayurveda verbindt als geen ander gezondheid en voeding met elkaar. Met het kookboek East by West krijg je deze principes achter je eigen fornuis, gewoon in Nederland, met gemak onder de knie.
- Prachtig, prachtig, prachtig! Wat een mooi kruidenboek: Geneeskrachtige planten- en kruidengids. Een prima naslagwerk voor iedereen die meer wil doen met kruiden voor zijn gezondheid.
Doe de yogatest
Yoga is misschien wel de makkelijkste ‘sport’ voor je hoofd en hart om thuis mee aan de slag te gaan, maar welke yoga past bij jou?
Yin
- Langzame vorm van yoga waarbij je drie tot vijf minuten in een houding blijft zitten. Het is gericht op herstel, antistress en een betere beweeglijkheid. Een redelijk laagdrempelige vorm van yoga.
Vini
- Bedoeld om te ontspannen, te werken aan een betere houding en meer lichaamsbewustzijn. Pittiger dan yin, maar ook geschikt als je lichamelijk minder krachtig bent.
Hatha
- De meest degelijke, aardse dodo van alle yogavormen en dat bedoelen we positief. Sneller dan yin, langzamer dan vinyasa. Een mooie allrounder en daarmee toegankelijk voor een grote groep mensen.
Vinyasa
- Een meer fysieke vorm van yoga: redelijk atletisch, behoorlijk dynamisch. Bedoeld als een lichte cardioworkout en om sterke spieren te krijgen. En al die inspanning vertaalt zich uiteindelijk in ultieme ontspanning.
Ashtanga
- Dit is voor de krachtpatsers onder ons, die houden van lichamelijke uitdaging en streven naar perfecte lichaamsbeheersing. Oh, en je moet niet bang zijn om op je kop te gaan staan of een bruggetje te maken. Hier word je sterk van!