Heb je salie in je tuin? Grote kans dat je tuin dan nu vol prachtige paarsblauwe, witte of roze bloemen staat. Een smulparadijs voor bijen en hommels. En die mooie bloempjes staan ook prachtig in een salade en voegen een snufje geneeskracht toe.
Gorgel- & slurpthee
Voeg twee theelepels fijngesneden salie toe aan een grote mok kokend water. Laat tien minuten trekken. Als het afgekoeld is, kun je ermee gorgelen of gewoon warm opslurpen. Saliethee verzacht bij:
- Keelpijn
- Ontstekingen in je mond
- Menstruatieongemakken
- Een onregelmatige cyclus
- Stress
- Verdriet
- Spijsverteringsongemakken
- Nachtelijk zweten
Salieblaadjes bevatten fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die sterk lijken op de vrouwelijke geslachtshormonen. Salie wordt binnen de fytotherapie dan ook gebruikt om overgangsklachten te behandelen.
Tip: Knip de topjes – Knip, als je salie nodig hebt, de topscheuten uit de plant. Op die manier blijft de plant lekker vol en gaat hij langer mee.
Kruid voor vleeseters
Groene kruiden helpen bij de vertering van voedsel. En, van salie mag je nog een beetje meer verwachten. Het maakt vlees lekker mals en zorgt voor de voorvertering van vetten. Zo voorkomt salie oprispingen en een opgeblazen gevoel.
Wil je van salie een succes maken in je tuin? Weet dan dat salie houdt van:
- kalkhoudende grond
- zon
- een redelijk droge bodem (geen natte voeten)
- beschutte plekjes
PS. Niet alle soorten salie (er zijn wel 900 variëteiten) bloeien even uitbundig. Salvia lavandulifolia doet dat wel.
Super-salie-remedies
- Etherische olie van salie op een brandertje kalmeert, troost en ontspant.
- Bij insectenbeten: kneus een blaadje salie en leg het op de plek. Het verzacht.
- Tegen krampen en spierpijn: zet een liter sterke saliethee. Leg er een schone theedoek in. Leg deze (als de doek voldoende is afgekoeld!) op de pijnlijke plek. Salie ontspant.
- Salieshampoo: goed tegen een vette hoofdhuid en roos (voeg twee druppeltjes essentiële salie-olie toe aan je eigen shampoo).
- Saliemelk: een blaadje salie meekoken met melk versterkt het kalmerende en slaapverwekkende effect van warme melk. Salie zorgt niet alleen voor een lekkere nachtrust, maar het schijnt ook je stemming goed te doen. Dat worden mooie dromen!
- Voeg wat druppeltjes essentiële salie-olie toe aan een mooie basisolie (amandel- of olijfolie). Als je hiermee elke dag je benen masseert, schijnt dat cellulitis te kunnen verminderen.
- Salie schijnt je tanden witter te kunnen maken. Gewoon kauwen op een blaadje zou de klus moeten klaren.
Weetje: Neem salie niet op een nuchtere maag en gebruik kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld maximaal twee kopjes saliethee per dag) voor een korte tijd achtereen (maximaal drie weken)
Kweken en oogsten
Je kunt saliezaadjes zaaien, maar dat is meestal een heel gedoe en niet erg succesvol. Stekken is veel makkelijker. Het beste kun je de uitlopers van de salie afknippen. Neem takjes van acht tot tien centimeter. Haal de blaadjes aan de onderkant eraf en halveer het aantal blaadjes aan de bovenkant. Dat voorkomt verdamping. Ze de takjes vervolgens in een potje met stekgrond. Geef het stekje af en toe wat water en dek het af met plastic. Als het stekje goed wortelt, dan zie je dat vanzelf: er groeien nieuwe blaadjes aan. Dat is meteen het teken dat de salie aangeslagen is en verpot kan worden naar een grotere pot.
Niet te veel
Salie bevat de aromastof thujon die als je er regelmatig teveel van binnenkrijgt, kan leiden tot stuiptrekkingen, hallucinaties en verslaving. Als je salie gewoon als smaakmaker aan je eten toevoegt, is de kans dat je teveel thujon binnenkrijgt heel klein. Behoor je tot de volgende groepen, wees dan extra voorzichtig met salie:
- Zwangere vrouwen
- Vrouwen die borstvoeding geven
- Kinderen
- Mensen met epilepsie
- Mensen met een overgevoeligheid voor aspirine