Ik heb een te langzaam werkende schildklier waarvoor ik medicijnen gebruik (thyrax). Nu zag ik toevallig het natuurlijke product Kelpasan (A.Vogel). In de beschrijving staat dat het de stofwisseling en de schildklier ondersteunt vanwege het rijke jodiumgehalte. Kan ik Kelpasan gebruiken naast mijn reguliere medicijnen?
– Danja Raven, Amsterdam
Antwoord Durk Meijer: (homeopatisch huisarts)
De schildklier heeft jodium nodig voor de productie van het schildklierhormoon. Dit hormoon regelt stofwisselingsprocessen. In gebieden waar vroeger een jodiumtekort was, kregen mensen met een vertraagde schildklier een zwelling (ook struma of krop genoemd). Tegenwoordig bevat ons voedsel voldoende jodium waardoor deze aandoening nagenoeg niet meer voorkomt. Een te hoog jodiumverbruik kan een te snelle schildklierwerking veroorzaken.
U gebruikt thyrax omdat uw schildklier onvoldoende (of helemaal) niet werkt. Dit komt door een aangeboren schildklieraandoening of de auto-immuunziekte Hashimoto. Bij Hashimito vormt het lichaam antistoffen tegen de schildklier, waardoor de schildklier steeds langzamer gaat werken. De tekortschietende werking van de schildklier wordt bij u opgevangen door het gebruik van thyrax. Met de thyrax zijn uw schildklierwaarden in het bloed stabiel.
Dan uw vraag over Kelpasan. Dit is een jodiumhoudend zeewierextract van A.Vogel dat per tablet 0,2 milligram jodium bevat. Gebruik van dit middel heeft zin in gebieden waar sprake is van een jodiumtekort. Als u echter Kelpasan gaat gebruiken naast uw reguliere medicatie, kan u het eventueel aanwezige actieve schildklierweefsel te sterk stimuleren. Hierdoor bestaat het gevaar dat de schildklier te snel gaat werken.
Als de schildklier te snel werkt, vergroot dat het risico op hartritmestoornissen en botontkalking. Andere verschijnselen bij een te snelle schildklierwerking zijn onder andere haaruitval, gejaagdheid en vermagering.
Ik raad in uw geval om die reden het gebruik van Kelpasan af.