Marin Leus werkt als vrijwilliger voor The Free Café, waar gekookt wordt met producten die anders weggegooid worden en waar iedereen gratis mee mag eten. Een liefdevol hippie-initiatief: eten voor een betere wereld.
“The Free Café is een kunstproject, waarmee we een magische eetontmoetingsplek willen creëren zonder barrières. Geld is zo’n barrière. We koken daarom met producten die anderen weggooien. Vrijwilligers struinen drie keer per week markten af om groente en fruit te verzamelen die anders in de container belanden. Enkele biologische winkels geven ons producten die ze niet meer mogen verkopen, maar die nog prima bruikbaar zijn. Ook mensen geven weleens spontaan wat weg, zoals kruiden, rijst of meel.”
The Free Café heeft wat weg van een hippiecommune, waar iedereen die zin en tijd heeft aan komt waaien en meehelpt. Wie vanavond chefkok is, is altijd een verrassing. “Of je nu een keer komt helpen of elke week, dat maakt niet uit. Je bent daar vrij in. Op sommige avonden staan er wel twintig verschillende koks aan het fornuis en er verschijnen met gemak tientallen verschillende gerechten op tafel. Eén groot wandelend buffet. Want er is geen bediening, je mag zelf pakken. Er zit voor iedereen altijd wel wat lekkers bij.”
99% plantaardig
Niemand krijgt betaald voor zijn kookkunsten en iedereen mag aanschuiven voor een gratis maaltijd. Door die openheid ontmoet je mensen met wie je anders nooit aan de praat zou raken, zegt Leus. “Ik had pas nog een geweldig gesprek met een vrouw, die ik de volgende dag over straat zag zwerven. Veel oudere mensen eten een hapje mee om de eenzaamheid te doorbreken.”
The Free Café moet van iedereen zijn. “Daarom koken we ook voor 99 procent plantaardig. Aanvankelijk is dit uit nood geboren, omdat vlees en vis een goede koeling vereisen. Maar inmiddels hebben we de plantaardige keuken omarmd; daardoor kunnen ook veganisten en mensen die vegetarisch eten aanschuiven.”
“We hopen binnenkort een tweede locatie van The Free Café te openen, die helemaal zelfvoorzienend is met eigen moestuin, regenwateropvang en zonnepanelen op het dak. Het gebouw moet gemaakt zijn van restafval. Als het er staat, moet je zeker eens komen eten!”
4x gezond à la Marin
• Gezondste gewoonte “Ik ben flexanist, ik eet meestal veganistisch, maar doe niet moeilijk als ik bij mensen te gast ben die wel eieren en melk gebruiken.”
• Je gezondste eetverandering “Toen ik op kamers ging, zat er binnen een jaar vijftien kilo aan omdat ik los ging op cola. Door gezond te eten ben ik niet alleen vijftien kilo lichter, maar kreeg ik er ook vijftien keer zo veel energie bij.”
• Beste eetadresjes “Opgeweckt Noord, de verpakkingsvrije supermarkt in Groningen. Met potjes en pannetjes naar de supermarkt, want hier zit niets in pakjes of zakjes.”
• De eettoekomst “Aandacht. Ik zit nu een geweldige thee achter mijn laptop weg te drinken. Zonde eigenlijk, want daardoor proef ik niet echt hoe lekker die is.”
thefreecafe.wix.com/groningen